ETF VIJESTI: Petrol ipak isplaćuje jednaku dividendu kao i godinu ranije

Iako je iza najveće slovenske energetske kompanije godina u kojoj su zbog državnih regulacija cijena goriva ostvarili gubitak od 3 milijuna eura (dobit u 2021. je iznosila 125 milijuna eura), ipak neće biti smanjenja dividende.

Iako je menadžment u pozivu na Godišnju skupštinu predložio odluku kojom bi se dividenda prepolovila na 0,7 eura po dionici, dioničari se s tim nisu složili. Grupa investitora je na Skupštini iznijela svoj stav po kojem nema potrebe za smanjenjem, uzimajući u obzir da se situacija na energetskom tržištu u većem dijelu smirila (što su potvrdili i dobri rezultati kompanije u zadnjim kvartalima 2022. i prvom kvartalu 2023.).

Uzimajući u obzir da Petrol nije ni jako zadužen, smatrali su da je smanjenje dividende nepotrebno preoprezno. U to su uspjeli uvjeriti većinu dioničara koji su odluku podržali i tako od Petrola opet dobivamo 1,5 eura po dionici.

U ovom trenutku to predstavlja dividendni prinos od 6,2%. Impresivno, pogotovo ako se uzme u obzir da je Petrolova dividenda u posljednjih 10 godina rasla po prosječnoj godišnjoj stopi od 12% (2013. je iznosila 0,5 eura po dionici).

Ovakav dividendni prinos je u skladu s prosjekom za slovenski indeks (6,5%), odnosno jedan je od najtraktivnijih u regiji, Europi i šire (nešto viši prinos nudi tek Rumunjski BET indeks). Ukoliko želite iskoristiti ovakvu situaciju i izložiti se dividendama slovenskih kompanija, jedan od najjednostavnijih načina je ulaganjem u InterCapital SBITOPtr UCITS ETF, koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7SLO, a na Ljubljanskoj burzi pod ICSLO.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
19. lipnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward