ETF VIJESTI: Atlantic Grupa predala ponudu za preuzimanje Strauss Adriatica

Atlantic je član CROBEX10 indeksa koji je povijesno odradio najveći (i relativnom veličinom definitivno najznačajniji) broj preuzimanja. Od pretežito distributerske kompanije, na taj način su došli do nekih od najpoznatijih regionalnih brendova (Cedevita, Argeta, Smoki, Štark, Cockta i drugi) te pokazali kako ih uspješno mogu dalje razvijati i prodavati. Tako su u segmentu kave, gdje su već prisutni s velikim brendovima Barcaffe i Grand Kafa, sada objavili da su u procesu preuzimanja Strauss Adriatica, vlasnika brendova Doncafe i C kafa.

Kako su objavili na Zagrebačkoj burzi, ukupna vrijednost transakcije (Enterprise value) iznosi 40,5 milijuna eura.

Izvještaji Strauss Adriatica koje smo našli za 2022. pokazuju prihode od 38 milijuna eura uz slabu EBITDA maržu (2%). Atlantic, s druge strane, u segmentu kave u posljednjih nekoliko godina ostvaruje prosječnu maržu od 20%. Vjerujemo da bi Atlantic i s ovom transakcijom uradio ono što radi najbolje – iskoristio sinergije za povećanje prodaje Straussa i poboljšao operativnu efikasnost kroz rast EBITDA marže.

Zanemarimo li potencijale rasta prihoda i samo pretpostavimo da Strauss dosegne Atlanticovu maržu, ova transakcija predstavlja relativnu cijenu (EV/EBITDA) od 5x. Definitivno pozitivno na Atlanticove trenutne dioničare, koji za njegove dionice u ovom trenutku plaćaju normaliziranu EV/EBITDA od 8x (Bloomberg). Naravno, nemamo uvid u Atlanticove detaljne planove i mogućnost razvijanja Straussovih brendova, ali vjerujemo da je ovakva pretpostavka čak i konzervativna.

U svakom slučaju, drago nam je vidjeti potencijalni dodatni izvor rasta za još jednu članicu indeksa, koja u CROBEX10tr trenutnu ima težinu od 10%. Osim izravnog ulaganja u dionicu, ovoj priči se možete izložiti i kroz naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7CRO, a na Ljubljanskoj burzi pod ICCRO.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
19. lipnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward