ETF VIJESTI: Rekordno visoka potražnja za europskim obvezničkim ETF-ovima zabilježena je u prvom polugodištu 2023. godine

Naglo rastuća inflacija i posljedični rast kamatnih stopa na razvijenim tržištima stvorili su loše okruženje za obveznička tržišta u 2022. godini.

Međutim, situacija se okrenula na bolje. Sada kada su prinosi na privlačnim razinama, a predviđanja za inflaciju na vrhuncu, investitori ponovno imaju optimističan pogleda na ovu vrstu imovine. Prema podacima iz BlackRocka, investitori su u prvoj polovini ove godine uložili neto 36 milijardi dolara  u ETF-ove izlistane u EMEA regiji, što nadmašuje prethodni rekord postavljen u prvom polugodištu 2019. godine. Globalno, ETF-ovi bazirani na obveznicama privukli su ove godine do sada neto uloge od 165,4 milijarde dolara, što predstavlja rekordan početak godine.

Potražnja za obvezničkim ETF-ovima izlistanim u EMEA regiji

Polugodišnji neto priljev novca u obvezničke ETF-ove (u milijardama dolara)

polugodisnji neto priljev u obveznicki etf

Izvor: BlackRock

Rastući interes za obveznice djelomično je posljedica povećanja prinosa, pri čemu je prinos na 10-godišnje američke obveznice porastao s manje od 1,5% početkom prošle godine na gotovo 4%, što je  rezultat agresivnog povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi (eng. Federal Reserves). Dio investitora želi zaključati prinose na ovim razinama prije mogućeg pada, dok dio investitora fiksne prihode vidi kao strategiju diverzifikacije u odnosu na dionice, posebno s obzirom na zabrinutosti zbog tehničke recesije u eurozoni.

Općenito gledajući, ETF-ovi sa sjedištem u Europi privlače značajan interes ove godine, s neuobičajenim neto priljevom od 87,3 milijarde dolara u prvih šest mjeseci, u usporedbi s 89 milijardi dolara tijekom cijele prethodne godine. Ovaj rastući entuzijazam za ETF-ove privlači sve više malih investitora na tržište koje je nekada bilo uglavnom dominirano institucionalnim novcem.

Ono što je također zanimljivo za istaknuti je obvezničko tržište zemalja u razvoju koje je imalo koristi od neto ulaganja u sve tri glavne regije: Amerika, EMEA i Azija. Rastući optimizam oko obveznica tržišta u razvoju koje se mogu kupiti u lokalnoj valuti predstavlja uvjerenje za BlackRock da postoji potencijal za daljnja ulaganja. Glavni razlog za to je relativno nisko strano vlasništvo nad obveznicama tržišta u razvoju (osim Kine) u odnosu s prethodnim godinama.

Potražnja za obvezničkim ETF-ovima zemalja u razvoju

Neto priljevi u obvezničke ETF-ove tržišta u razvoju po regiji u kojoj su izlistani (u milijardama dolara)

Neto priljevi u obveznicke ETF ove trzista u razvoju

Izvor: BlackRock

Međutim, nisu sve vrste imovine doživjele pozitivne priljeve. Fondovi koji prate zlato zabilježili su neto odljev od 3,8 milijardi dolara u posljednjem mjesecu, što je najveći odljev od Rujna 2022. godine. Kako se zlato smatra zaštitom od inflacije, ovaj odljev nastao je uglavnom zbog sve brže dezinflacije koja je dovela do smanjene potražnje za zlatom.

Općenito, industrija ETF-ova bilježi izvanredan rast, s ukupnom imovinom koja premašuje prethodne vrhunce, a investitori aktivno traže prilike na tržištu fiksnih prihoda i u obveznicama tržišta u razvoju.

Matej Vujanić

mlađi analitičar
Objavljeno
20. srpnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward