ETF-ovi sa zaštitom od gubitka u Europi mogli bi rekreirati uspjeh američkih

Buffer – ili definirane ishodne – strategije prvi su put bile obuhvaćene ETF-ovima navedenima na američkim burzama 2018. godine, nudeći investitorima pristupačan način za strukturirani model proizvoda koji ograničava prinos na gore i osigurava protiv gubitaka tijekom određenog razdoblja.

Unatoč tome što su investitori uložili više od 37 milijardi dolara u više od 200 ETF-ova sa zaštitom od gubitaka i hedge fondovima dostupnim u SAD-u, ovi proizvodi još uvijek nisu inspirirali sličan entuzijazam od kada su ušli na europsko tržište 2020. godine.

Međutim, postoji nekoliko razloga zašto ovi ETF-ovi ne uspijevaju u Europi

Prvo, prirodno objašnjenje za slabo prikupljanje imovine u početku je nedostatak upoznatosti s novim ETF-ovima dostupnim u Europi.

Drugi izazov je kako će se ovi ETF-ovi natjecati s dugotrajnim, aktivno upravljanim strategijama s definiranim ishodom poput fonda Atlantic House Defined Returns u iznosu od 2,7 milijardi dolara. Unatoč tome, Adrien Samuel-Lajeunesse, stručnjak za investicijske fondove i ETF-ove u BNP Paribas Wealth Managementu, vjeruje da postoji primjena za ovakve strategije zaštite od gubitka.

Treća problematična točka bila je nedavna makropozadina, pri čemu je prva polovica 2024. bila sastavljena od rijetke kombinacije očekivanja smanjenja stopa središnje banke koja su revidirana prema dolje, popraćena tvrdoglavim kretanjem dioničkih indeksa prema gore.

Iako rast dionica smanjuje privlačnost strategije s ograničenim potencijalom rasta, no strahovi od ozbiljnije korekcije mogli bi natjerati investitore da traže prilike za osiguranje.

Dok su ETF-ovi sa zaštitom od gubitaka pronašli svoje mjesto među investitorima u SAD-u, ETF tržište kojim dominiraju profesionalni investitori pokazuje više rezerviranosti prema ETF-ovima koji nude profil rizika i povrata negdje između dionica i obveznica.

Općenito, ETF-ovi sa zaštitom od gubitaka možda će morati pričekati “ekspanziju maloprodaje” u uporabi ETF-ova kako bi ponovili porast prikupljanja imovine koji su svjedočili u SAD-u.

Objavljeno
23. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward