Kako dividende utječu na ETF?

U posljednje vrijeme smo dobili nekoliko upita o tome što se s ETF-ovima događa kad kompanije isplaćuju dividende. Očekuje li se da vrijednost ETF-a padne na taj dan i može li se na taj način nekako arbitrirati na tržištu? Ukratko, ne, a evo i zašto:

Nakon što dioničari na skupštini kompanije izglasaju dividendu, obično prođe neko vrijeme dok ne dođe do isplate. Odnosno, jedno vrijeme možemo još uvijek kupovati dionicu i biti sigurni da ćemo dobiti izglasanu dividendu. Prvi datum kad to više nije slučaj, odnosno kad se dividenda odvaja od dionice, je takozvani ex-dividend datum. Ulagatelji koji su dionicu kupili dan prije toga će dobiti dividendu, čak i ako su dionicu prodali nakon tog datuma.

Za očekivati je dakle da na ex-dividend datum cijena dionice padne, i to u pravilu i jest slučaj (jer da smo kupili jučer, dobili bismo dionicu + dividendu, a danas dobivamo samo dionicu). Taj pad cijene obično odgovara iznosu dividende, uz manje razlike jer dionice i jesu volatilna vrsta imovine kojima se cijena mijenja svaki dan.

Zašto nas u ETF-ovima ne brine taj pad cijene? Pa upravo zato što ga dividenda nadoknađuje u istom iznosu. Pod pretpostavkom da se cijena dionice ne mijenja (osim za iznos dividende) ni ukupna imovina ETF-a se neće promijeniti. Nakon što kompanija isplati dividendu u novcu, možemo za taj iznos dokupiti dionicu i ponovno biti na početku.

Grafički prikaz kretanja vrijednosti koju ETF ima od pojedine dionice, pod pretpostavkom da nema promjene cijene (osim za iznos dividende), da je početna cijena 100 i dividenda 20.

Graf 1 Divo

Izvor: InterCapital Asset Management

Dividende su na nekim tržištima posebno bitne, kao što je slučaj u Rumunjskoj i Sloveniji, jer godišnje mogu stvoriti značajnu razliku u prinosu (drugim riječima, ta tržišta imaju visoke dividendne prinose).

Koliko su dividende doprinijele izvedbi indeksa koje prate ICAM-ovi ETF-ovi u posljednje tri godine

Graf 2 Divo 1

Izvor: InterCapital Asset Management

Kao što vidimo na grafu, utjecaj dividendi u Sloveniji i Rumunjskoj je 6-8% godišnje. Razlika u Rumunjskoj u ovoj godini je zbog toga što banke nisu isplatile dividendu, ali očekujemo da se vrate isplati već iduće godine.

Najlakši način za izlaganje dividendama ovih indeksa je kroz InterCapital-ove ETF-ove. To su InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF (ZSE: 7CRO, LJSE: ICCRO), InterCapital SBITOPtr UCITS ETF (ZSE: 7SLO, LJSE: ICSLO) te InterCapital BET-TRN UCITS ETF (ZSE: 7BET).



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi i www.icam.hr/etfs/ gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
29. kolovoza 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward