Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

kada netko bude gledao izvedbu tržišta u prvoj polovici 2023. godine, lako će pomisliti kako je 2023. godina najboljeg prosperiteta za globalni rast unazad dugo godina. Je li to zaista tako i što očekivati od ostatka godine saznajte u nastavku.

Naime, prvu polovinu 2023. godine obilježilo je iznimno pozitivno okruženje, primarno za riskantnije klase imovine poput dionica, digitalne imovine (crypta) te korporativnih obveznica. Taj rast je dodatno produbio jaz između dionica i obveznica. Naime, mjereno tzv. credit spreadom (ili koliko je netko voljan platiti dodatno premije da kupi nešto riskantnije obveznice u odnosu na one državne), on je trenutno na najnižim razinama još od 2001. godine. Mjereno pak earnings yieldom (ili koliko je netko spreman platiti premiju za držanje dionica u odnosu na državne obveznice), on je isto na najnižim razinama od 2001. godine. Od kuda sve to?

Gospodarstvo, recesija i korporativne zarade – gospodarstvo nije palo kako se očekivalo, a korporativne zarade su sasvim solidne te i dalje blago rastuće.

Upravo su očekivanja najočekivanije recesije u zadnjih 50 godina, a koja se nije ostvarila, dovela do toga da se tržišta vrate na pozitivne staze. Naime, korporativne zarade su i dalje solidne i blago rastuće. Ali publicitet je učinio svoje, a poučeni velikom financijskom krizom iz 2008. godine, trošak duga kod velikog broja građana i poduzeća je danas potpuno fiksan tako da niti rast kamatnih stopa nije previše utjecao na pogoršanje financijske situacije. No, dug se na kraju ipak mora refinancirati (pogotovo kod poduzeća) te će se ipak posljedice osjetiti u vremenu pred nama jer ne zaboravimo, tržišta/tržišni sudionici imaju veliku tendenciju prenapuhati stvari u kratkom roku te umanjiti značaj u dugom roku.

Što dalje?

Ne zaboravite, živimo u vremenu kada se sve događa brzo i naglo. Počelo je sve s Covid-om i hard lock-downovima proglašenim od strane država, potom agresivnim smanjenjem kamatnih stopa te upumpavanjem ogromne količine likvidnosti (novca u gospodarstvu putem poticaja, beskamatnih investicija i sl.) kako bi se gospodarstvo vratilo na stari put rasta. U međuvremenu je sve to izazvalo ogroman val inflacije, koja je svoju krunu doživjela prošle godine početkom rata u Ukrajini kada su cijene roba (sirovina) skočile nevjerojatno. Odgovor vlada je bio opet novi set potpora, ali i značajan rast kamatnih stopa upravo kako bi se ekonomija uspjela, koliko-toliko, usporiti.

Inflacija – i dalje pada, no pazite se potencijalnog rasta cijena roba

Inflacija i dalje pada, a gotovo jedini kontributor pada je upravo sektor roba (commodity tržište) dok cijene usluga i dalje rastu, iako značajno manjim stopama. No, tu dolazimo do zanimljivog pitanja, je li sektor roba (cjenovno) dugoročno održiv na pre-covid razinama, uz postojanje ekonomskog rasta. Naime, tržište roba (commodity tržište) je po raznim parametrima trenutno najpodcjenjenije globalno tržište. Dodatno, s aspekta izloženosti investitora – to je tržište koje je u daleko najmanjoj mjeri zastupljeno u portfeljima investitora. Iako nije dobro za buduću inflaciju, po nama je tržište roba trenutno jedno od najzanimljivijih tržišta u kojem jednostavno morate imati investiran jedan dio svog portfelja. Koliko, ovisi o vašoj toleranciji rizika. InterCapital Asset Management je početkom godine pokrenuo upravo Commodity fond kako bi svim klijentima omogućio, na vrlo jednostavan način postići izloženost commodity tržištu.

Danas je dobro imati i veću zastupljenost obvezničkih strategija u svom portfelju (pogledajte InterCapital Short Term Bond i InterCapital Bond fond).

Ovako značajan rast kamatnih stopa u ovako kratkom vremenu nije viđen gotovo 50-ak godina. Kroz povijest, rast kamatnih stopa je bez izuzetka uvijek bio povod za neku (novu) krizu koja je krenula pucanjem nekog balona. Činjenica je kako je danas jako malo varijabilnih kamata u sustavu, no kamata je ona glavna varijabla koja određuje cijenu svega. I tako se mi vraćamo na početak ovog pisma tj. credit spread te earning yield koji je jako uzak. Taktički, preferiramo nešto konzervativnije portfelje s više obvezničkih strategija.

Mi i dalje smatramo da su obveznice, pogotovo one kraćeg dospijeća, nešto što je danas dobro imati u svom portfelju. Taktički, rekli bismo i nešto više u odnosu na neko regularno razdoblje jer trebat će imati zalihe likvidnosti da se izloži dioničkim strategijama u korekciji. To je u skladu s našim prezentiranim očekivanjima za tržišta za 2023. godinu (link), te onom iz sredine 2023. godine kojeg smo objavili nedavno (link). Uglavnom, trenutno treba biti oprezan sa izlaganjem riskantnijoj imovini.

Što smo mi radili i što ćemo raditi u ostatku godine?

Mi smo bili vrijedni, kao i uvijek. Od zanimljivosti bismo svakako istaknuli pokretanje ETF-a na rumunjsko tržište. Više detalja možete pronaći u prezentaciji koja je posvećena upravo Rumunjskoj (makro očekivanja za Rumunjsku – link, prezentacija uvrštenja BET-TRN na ZSE – link), te videu kolege Đive (link).

Uz nove proizvode, svakodnevno smo vrijedno radili i na našim postojećim proizvodima kako bismo ih učinili što boljim za Vaše investicije. Ponosni smo na ostvarene rezultate do sada u 2023. godini, a velika zahvala za to ide cijelom timu.

Od novih proizvoda do kraja godine, očekujemo pokretanje pravog novčanog fonda u obliku ETF-a. Narodna obveznica će tako dobiti veliku konkurenciju, a svi mi proizvod koji će biti jako, jako konkurentan te dostupan baš svima. Dodatno, u planu je pokrenuti i jedan novi, jako zanimljiv ETF koji bi bio usmjeren na obveznička tržišta. No o tome više skoro.

Digitalno je nešto što je danas normalno, a do kraja godine uz MyCapital koji će zamijeniti te značajno unaprijediti našu web platformu za klijente, čekaju nas dva velika redizajna Genius-a. Prvi dolazi skoro, a drugi prema kraju godine. Uglavnom, očekujte neočekivano jer digitalno nas uči da je sve moguće i to jeftino s obzirom da je produktivnost značajna.

Kao i uvijek, svaka Vaša sugestija i prijedlozi su dobrodošli, tako da nas pratite i dajete nam Vaše povratne informacije, kako bismo se mi mogli dalje prilagođavati Vašim potrebama.

Hvala Vam što nam nastavljate poklanjati Vaše povjerenje.


Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
24. kolovoza 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward