Krka – izvrsni rezultati i obećavajuća strategija

Najvažnija sastavnica slovenskog indeksa SBI TOP, Krka, koja čini oko 30% ukupne težine indeksa na dan investitora predstavila je izvrsne rezultate za prvih 9 mjeseci 2023. godine, podigla buduća očekivanja i prezentirala strategiju za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

U prvih 9 mjeseci, Krka je ostvarila značajan rast prihoda od prodaje od 8% u usporedbi s prvih 9 mjeseci 2022. godine, dosegnuvši iznos od 1.340 milijuna eura. Ovaj rast posebno je potaknut snažnim povećanjem prodajnih volumena od 6%. Zahvaljujući ovom uspjehu, EBITDA je porasla za  398 milijuna eura, ili 27% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, s EBITDA maržom od 27%.

Važno je napomenuti da tvrtka nema nikakvih sankcija u Rusiji te posluje normalno, čak ostvarujući bolje rezultate u usporedbi s povijesnim podacima, kako u smislu cijena tako i količina. Međutim, obzirom na fluktuacije valute u prethodnim kvartalima, neto dobit za prvih 9 mjeseci je 22% niža u usporedbi s prvih 9 mjeseci prošle godine te iznosi 235 milijuna eura.

Sveukupno, rezultati za prvih 9 mjeseci premašili su tržišna očekivanja u svim područjima, što potvrđuje vrlo stabilno poslovanje tvrtke, unatoč izazovnim tržišnim uvjetima.

Za 2023. godinu, Krka je blago povećala svoja očekivanja, te sada očekuje ukupnu prodaju od 1.770 milijuna eura (u usporedbi s prethodnim očekivanjima od 1.755 milijuna eura), dok ciljana neto dobit ostaje nepromijenjena na razini od oko 300 milijuna eura. Planirana su ulaganja od 130 milijuna eura.

Što se tiče 2024., kompanija je objavila očekivanja prema kojima se ukupna prodaja predviđa na 1.850 milijuna eura, a neto dobit na nešto više od 310 milijuna eura, a planiraju se i značajna ulaganja od preko 150 milijuna eura u 2024. godini.

Graf 1 MAtej

Izvor: InterCapital Asset Management

Strategija za razdoblje od 2024. – 2028. godine

Krka u slijedećih 5 godina cilja na rast prodaje od najmanje 5% godišnje u smislu kombinacije rasta prodajnih količina i cijena. Temelj ove strategije ostaje brzina i fleksibilnost u inovacijama, te učinkovita kontrola troškova s visokom razinom vertikalne integracije. Krka predviđa prosječnu EBITDA maržu od najmanje 25%. Troškovi istraživanja i razvoja ciljani su na 10% prodaje, a kapitalna ulaganja trebala bi iznositi u prosjeku 140 milijuna eura godišnje, pri čemu Krka ne isključuje i potencijalna preuzimanja. Obzirom na to, Krka teži održavanju stabilne politike isplate dividendi uz razmatranje financijskih potreba Krka Grupe za investicije i akvizicije prilikom određivanja udjela neto dobiti namijenjenog isplati dividendi svake godine. Cilj je alocirati barem 50% neto dobiti za isplatu dividendi.

Krka ispravak

Izvor: InterCapital Asset Management

*minimalna očekivana EBITDA marža iznosi 25%, međutim, moguće je da će kompanija ostvariti bolju maržu

Ako želite diversificirati svoj portfelj i sudjelovati u uspjehu Krke i drugih vodećih slovenskih tvrtki, razmotrite mogućnost investiranja putem našeg 7SLO ETF-a, čime pratite dinamiku slovenskog SBI TOP tržišnog indeksa. Ova strategija pruža priliku za sudjelovanje u rastućem gospodarstvu Slovenije i potencijalno ostvarivanje stabilnih prinosa na temelju performansi najboljih slovenskih kompanija.


Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Matej Vujanić

mlađi analitičar
Objavljeno
17. studenoga 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward