Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

iza nas je prvih pola godine, koje ćemo pamtiti po:
  • ratu u Ukrajini, koji je dodatno ubrzao već postojeću globalnu inflaciju,
  • te potezima središnjih banaka, koje su dizale kamatne stope kako bi zaustavile rast inflacije.

 

Izazovno razdoblje za europsku ekonomiju

Prvu polovinu godine pamtit ćemo i po globalno ne baš dobroj izvedbi većine klasa imovine. Izuzetak je bilo jedino tržište roba (commodity) primarno vođeno geopolitičkom premijom rizika što je na kraju dodatno potaknulo inflatorna očekivanja te samim time i odlučan odgovor centralnih banaka prema daljnjem povećanju ključnih kamatnih stopa.

U svemu tome je dioničko tržište mjereno američkim S&P 500 indeksom imalo najgore prvo polugodište u zadnjih 50 godina, a tržište obveznica zabilježilo je najgoru izvedbu ikada u jednom polugodištu.

Kao što sam i zadnji put naglasio, okolnosti se globalno gotovo nikada nisu tako brzo i drastično mijenjale kao zadnjih par godina. Upravo stoga, vjerujemo kako treba biti investiran, ali uz kontinuiranu prilagodbu portfelja.

Sukladno navedenom, i dalje smo stava kako će Europa u sljedećem razdoblju imati najizazovniji period od svih globalnih ekonomija jer će ključni inputi europske industrije (energija za proizvodnju) zbog ovisnosti o vanjskim izvorima biti ili jako skupi ili čak moguće nedostupni. Samim time europska konkurentnost će značajno pasti u odnosu na ostale razvijene svjetske ekonomije.

 

Prvi signali recesije i kako smo prilagodili portfelje fondova

S druge strane, u Americi smo dobili prve signale potencijalne recesije u sljedećem razdoblju u obliku inverzne krivulje prinosa (dugoročne kamatne stope su manje od onih kratkoročnih). No upravo zbog velike agilnosti američke središnje banke, te s obzirom na odlučnost u suzbijanju inflacije zasad vjerujemo da bi potencijalna američka recesija mogla biti blaža i kraća.

Iako ne možemo naći puno dobrog u prvom polugodištu ove godine, kontinuiranom prilagodbom svoje strategije i portfelja uspjeli smo značajno ograničiti gubitke u pojedinim strategijama povećavajući cash komponentnu portfelja u odnosu na inicijalno planirano.

U dioničkim strategijama smo se pozicionirali u kompanije i sektore koji manje ovise o gospodarskim kretanjima te imaju mogućnost prelijevanja rastućih troškova na kupce, dakle bolje podnose periode recesije. U obvezničkim i balansiranim strategijama smo se pozicionirali u nešto kraćoj duraciji.

 

ICAM Outlook – što očekujemo do kraja 2022.

Vodeći se našom željom da budemo maksimalno transparentni prema svim klijentima, pripremili smo naš tradicionalni polugodišnji pregled tržišnih očekivanja u kojem možete vidjeti naše ključne točke investiranja prema kraju 2022. godine.

Ukratko, očekujemo stabilizaciju obvezničkog tržišta u ostatku godine, dok kod dionica ipak vidimo daljnje rizike smanjenja cijena. U prvom dijelu godine pad dioničkog tržišta je bio vođen dizanjem kamatnih stopa centralnih banaka koje je bilo brže od očekivanog.

U drugom dijelu godine, ukoliko se ostvare najave recesije u Americi, potencijalni pad dioničkih tržišta bi mogao biti vođen smanjenjem korporativnih zarada tvrtki pod utjecajem smanjenja potražnje (recesije). Iako je uvijek nezahvalno prognozirati, na razini S&P 500 indeksa u slučaju blaže recesije očekujemo da to može iznositi 10-15%.

Upravo zato naše portfelje smo pozicionirali i dalje iznimno oprezno, kako bismo maksimalno amortizirali i ovaj novi dio potencijalnog pada tržišta.

Povijesno gledano, kasni ciklus ekonomskog rasta i inverzna krivulja koja ga obilježava obično su razdoblje kada dionice imaju zavidnu izvedbu, čime je paradoks u kojem se nalazimo još veći. No kao što sam napisao i ranije, okolnosti se globalno gotovo nikada nisu tako brzo i drastično mijenjale tako da nam jedino preostaje prilagoditi se trenutnom okruženju.

 

Kako dugoročno pozicionirati svoje portfelje

Upravo zato, mi u InterCapital Asset Managementu želimo biti vaš partner i prvi izbor što se tiče investiranja u svim tržišnim ciklusima te vam nudimo cijeli spektar proizvoda od onih najmanje rizičnih, kratkoročno obvezničkih strategija pa do rizičnih, dioničkih strategija.

Zamjenom fonda, što možete učiniti i putem naše web aplikacije zadržavate kontinuitet investiranja te samim time i svoj porezni štit kreiran dosadašnjim ulaganjem.

Za InterCapital Bond i Income Plus fondove vjerujemo da bi prema kraju godine mogli napokon imati i pozitivnu izvedbu. Uz takve strategije gdje dominiraju obveznice svakako bismo preporučili ostaviti određenu izloženost dolaru kao svojevrsnu zaštitu od nepovoljnog ishoda u Europi (još lošijeg od očekivanja). Isto možete postići putem kupnje InterCapital Dollar Bond fonda.

Kod dioničkih strategija i dalje očekujemo povećanu volatilnost te potencijalno negativne predznake. Eventualne padove dioničkih tržišta bismo svakako preporučili koristiti za postepenu dugoročnu gradnju izloženosti globalnim dioničkim tržištima primarno putem InterCapital Global Equity fonda. Od tih tržišta dugoročno, pogotovo s ovih ili pak potencijalno nižih razina, očekujemo natprosječne povrate.

InterCapital Global Technology ostaje najbolji izbor za one s najdugoročnijim horizontom. Izloženost SEE regiji putem InterCapital SEE Equity svakako preporučujemo dodatno smanjiti, no ne i u potpunosti  eliminirati.

Bez obzira na naš nešto negativniji trenutni pogled na dionička tržišta i dalje smo stava kako jedino dugoročnim ulaganjem u spektru dioničkih fondova možete ostvariti povrate koji nadmašuju dugoročnu prosječnu stopu inflacije.

Personalizirana usluga individualnog sastanka

Kontinuirana aktivna prilagodba portfelja je nužna upravo jer ne postoji jedna strategija koja podržava sve klijente. Za sva individualna pitanja te kako najbolje pozicionirati vaš portfelj sukladno vašoj preferenciji rizika, preporuka je javiti se našim kolegama za individualni sastanak. Za vas smo na raspolaganju online ili offline i rado ćemo vam pomoći pronaći najbolje rješenje za vašu imovinu u trenutnom tržišnom okruženju.

Ne zaboravite, tržišne volatilnosti su dio gospodarskih ciklusa. Najbolja zaštita svakog portfelja je dugoročni horizont investiranja te ravnomjerno raspoređen portfelj sukladno individualnoj razini prihvaćanja rizika.

InterCapital Asset Management kao vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom i u 2022. godini nastavlja s predanim, vrijednim i  transparentnim radom. Aktivno pratimo tržišta i nastavit ćemo kreirati inovativne proizvode prilagođene novim trendovima i tehnološkom razvoju. Našim klijentima pružamo najbolje za njihov novac unutar postojećeg ekonomskog ciklusa.

Hvala Vam što nam nastavljate poklanjati Vaše povjerenje.

Ivan Kurtović

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
29. srpnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward