Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

vrijeme kontinuirane neizvjesnosti obilježava ekonomiju, a samim time i tržišta još od početka 2020. godine. Usprkos tome, kontinuirano prilagođavamo naše strategije, ali ono još važnije, pokušavamo naše odluke učiniti što više transparentnima kako biste i Vi mogli prilagoditi svoja ulaganja portfeljem fondova.

Oni koji nas redovito prate te prate moja kvartalna pisma, sjetit će se kako smo još krajem 2019. godine sugerirali prelazak iz „konzervativnijih“ obvezničkih strategija ka mješovitim i/ili dioničkim. Konzervativno (čitaj obveznice) su tada s obzirom na ekonomski ciklus jednostavno postale prerizične, a i bez prinosa na iste (kamatne stope bile su na povijesnim minimumima ili čak negativne). U tom razdoblju dionice su doživjele volatilnost (sjetite se samo covid perioda), što uostalom i očekujemo od dionica i dioničkih tržišta, no kada pogledate period od te 2-3 godine, dionice i riskantnije strategije su donijele više nego zadovoljavajuće povrate. I to se još uvijek nastavlja.

Naravno, pitate se odmah, a gdje smo sada i što nam je činiti, tj. kako investirati.

Nikada nije bilo važnije svoj portfelj fondova kontinuirano prilagođavati kako biste dobili najviše i najbolje za svoju imovinu (novac). Naglasak stavljamo na portfelj fondova (dakle više fondova), sukladno ekonomskom ciklusu i tržišnim očekivanjima. Upravo stoga, u trenutnom okruženju tvrdoglavo visoke inflacije, središnjih banaka koje kontinuirano i to dosta agresivno podižu svoje kamatne stope ne bi li inflaciju usporile, te usporavanja gospodarstva koje dolazi predlažemo ponovno polagano vraćanje k obvezničkim strategijama. Možda djeluje paradoksalno (kamate rastu, a predlažemo izlaganje obveznicama), no i nije, iz triju razloga:

  • očekivano globalno usporavanje gospodarstva bi ipak trebalo usporiti inflaciju u kratkom/srednjem roku te samim time centralne banke natjerati da razmisle oko daljnjeg agresivnog podizanja kamatnih stopa;
  • prinosi na obveznice su trenutno povijesno atraktivni jer govorimo o prinosima u rasponu od 2,5%-4,5% na državne obveznice core zemalja, što u nekim zemljama nismo vidjeli od 2008. godine;
  • naš portfelj obveznica u fondovima je usmjeren primarno na one kraće obveznice i to najsigurnijih izdavatelja poput američkih državnih obveznica, te tzv. core obveznica Eurozone – njemačkih, francuskih i nizozemskih. Hrvatske obveznice, primarno radi ulaska Hrvatske u eurozonu te smanjenja premije rizika će i dalje imati svoje mjesto u našim portfeljima.

Upravo stoga, kao društvo (firma) velike resurse ulažemo u dodatno poboljšanje i unaprjeđenje interakcije s Vama, našim klijentima. Cilj nam je približiti Vam naše poslovanje i da na prinos fondova gledate puno dublje od onoga „prinosi iz prošlosti nisu garancija prinosa u budućnosti“ jer se upravo to sada i događa. Upravo stoga, kroz brojne usluge koje smo uveli želja nam je pokušati Vam olakšati razumijevanje tržišta. Stoga su tu:

  • web aplikacija (link) za praćenje vrijednosti udjela u fondovima, uplate/isplate, ali i ono ne manje bitno – za zamjenu udjela u našim fondovima kako biste mogli kontinuirano prilagođavati svoj portfelj fondova;
  • Online (link) ili offline sastanak za koji se možete slobodno javiti u bilo kojem trenutku kako bismo s Vama prodiskutirali naše viđenje tržišta te potencijalni portfelj fondova koji Vam možemo ponuditi sukladno vašim preferencijama rizika;
  • transparentno komuniciranje tržišnih očekivanja dva puta godišnje od strane naših kolega iz odjela upravljanja imovinom (front officea).

Naša transparentnost je ujedno i naš poziv Vama za aktivnom komunikacijom jer je to jedini ispravan način da kao sudionici tržišta možemo graditi dugoročni odnos povjerenja s Vama.

Što planiramo u budućnosti:

  • unaprjeđenje postojećih usluga i proizvoda je ono što je naša obaveza prema Vama. Upravo stoga, našu web aplikaciju za koju smo od vas dobili brojne pohvale ćemo početkom godine obogatiti i pravom mobilnom aplikacijom,
  • nove proizvode, prilagođene trenutnom, inflatornom okruženju od kojih izdvajamo 2 nova fonda za koje regulatorno odobrenje očekujemo vrlo skoro. Radi se o fondu koji će biti izložen tržištima roba (Commodity tržištu) te fond koji bi bio izložen BlockChain te Crypto tržištu.

Već od ranije znate da su inovacije te kontinuirana prilagodba tržišnom okruženju velik dio naše korporativne kulture.

Uvijek naglašavamo kako mi u InterCapital Asset Managementu želimo biti vaš partner i prvi izbor što se tiče investiranja u svim tržišnim ciklusima. Ne zaboravite, zamjenom fonda, koji možete napraviti i putem naše web aplikacije (link) zadržavate kontinuitet investiranja te samim time i svoj porezni štit kreiran dosadašnjim ulaganjem.

Sumirano, kratkoročno i srednjoročno (horizont od do 6 mjeseci +) očekujemo i dalje nešto bolju izvedbu obvezničkih strategija, nego onih dioničkih gdje očekujemo veliku volatilnost te daljnje negativne predznake. Naravno, to ne isključuje i kratkoročne poraste vrijednosti koje smo vidjeli i tijekom ljeta, no kod dioničkih strategija ih još uvijekne vidimo održivima. Upravo stoga naš prijedlog je i dalje gledati alocirati nešto veći dio portfelja k InterCapital Short Term Bond fondu, InterCapital Bond fondu te InterCapital Dollar Bond fondu. Dolarski obveznički fond je tu više kao svojevrstan proxy za izloženost dolaru za koji vjerujemo da može poslužiti kao zaštita u slučaju neželjenih tržišnih oscilacija.

Dugoročno, dioničke strategije nude sve zanimljivije prilike za traženje izloženosti te bismo i dalje padove (za koje vjerujemo da će ih biti) koristili za građenje dugoročnih izloženosti dioničkim strategijama. Naime, jedino dugoročnim ulaganjem u spektru dioničkih fondova možete ostvariti povrate koje nadmašuju dugoročna prosječna inflatorna očekivanja koja će zasigurno biti nešto viša od onih koje smo navikli gledati do Covida.

Ne zaboravite, tržišne volatilnosti su dio gospodarskih ciklusa, a najbolja zaštita svakog portfelja je dugoročni horizont investiranja te ravnomjerno raspoređen portfelj sukladno individualnoj razini prihvaćanja rizika.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
25. listopada 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward