Prednosti investiranja i portret antiinvestitora

Ovo je priča o investitoru amateru i kako je bio u krivu samim time što je bio u pravu. Da biste iskoristili prednosti investiranja potrebno je biti uvjeren u ono u što želite investirati, da biste u konačnici na financijskim tržištima bili uspješni. Volatilnost je jedina konstanta na financijskim tržištima i s njom treba naučiti živjeti sve dok investirate.

Na grafu u nastavku možete vidjeti kako je investicijski proces pravi roller coaster emocija, gdje investitor prolazi faze od sigurnosti da se radi o dobroj investiciji, pa sve do osobnog propitivanja je li investicija uopće bila potrebna.

prednosti investiranja - investicijski proces i emocije u raznim fazama

Izvor: Credit Suisse; Behavioural Finance; The psychology of investing, Sunday Times Graphics

Stoga ćemo u ovom blogu pokušati objasniti kako emocije mogu uzrokovati tržišnu euforiju, ali i pesimizam te koliko je važno imati investicijsku strategiju i detaljnije istražiti vrijednosne papire u koje se planira ulagati.

  1. Brzinski uspjeh investiranja
  2. Priča antiinvestitora
  3. Povratak u realnost i spoznaja pogrešaka
  4. Diverzifikacijom kroz investicijske fondove smanjuje se rizik pogreške pojedinačnog investiranja

 

  1. Brzinski uspjeh investiranja

Današnji ulagači nastoje postići uspjeh kod investiranja na način da pokušavaju pronaći novi trend/sektor/kompaniju koje će tržišta prepoznati kao veliki potencijal za zaradu. Međutim, većina ulagača to želi identificirati bez stvarne analitičke procjene koliko je to zaista prava prilika ili se ipak radi o zamci. Čini se da je primarni motivator kod ulaganja sama promjena cijene vrijednosnih papira, a ne u fundamentalnim osnovama investiranja.

Dobro poznate ljudske emocije poput straha, zavisti i pohlepe u kombinaciji “guraju” investitore da kupuju po sve višim cijenama i prodaju po sve nižim cijenama. Investitore kojima vladaju spomenute emocije jednostavno nije briga o fundamentalnim analizama budući da nepromišljenost i brzina da se novac zaradi što prije nadjačavaju sve ostalo.

S druge strane, analize koje objavljuju investicijske banke i slične institucije trebale bi služiti povećanju znanja kako bi se uspješno upravljalo volatilnošću koje nam svakodnevno pružaju tržišta. Ali umjesto toga i one se znaju prepustiti hirovima i maštarijama sudionika na tržištima.

Nažalost, događa se da njihova promjena mišljenja nije obilježena odgovarajućim promjenama u fundamentalnim osnovama, već je nastala zbog promjena u cijeni dionice. Ako ugledni analitičari promijene svoje procjene vrijednosnog papira samo zato što se tržište ne slaže s njihovom procjenom baziranom na fundamentalnoj analizi, u tom slučaju su potpuno nepouzdani kao pokazatelji ulaganja i mogu se koristiti samo kao kontraindikatori.

Nekoliko je razloga zašto analitičari nisu “savršeni” kao što bi se očekivalo. Razlozi se kreću od opće poslovne politike unutar investicijske kompanije pa do pritisaka ulagača da se objave istraživanja koja su fokusirana na kratkoročne rezultate. Ovakva struktura ostavlja analitičare da skaču s jedne ideje na drugu, gledajući isključivo na nadolazeći kvartal i nadajući se da će njihova ideja za trgovanje biti uspješna te da će učiniti ulagače „kladioničare“ zadovoljnima.

Vaš posao kao investitora je utvrditi koliko je od svih tih informacija istinito (ako je uopće) i zatim u skladu s tim rasporediti svoj kapital. Vaš je posao poništiti rizike tržišnih cijena zamjenom novca za određeni vrijednosni papir po određenoj cijeni i obrnuto.

Postoje trenuci kada se tržišni mehanizam vrednovanja pokvari i krivo procijeni vrijednosni papir, pa se razumnom ulagaču pruži priliku za investiranje uz dovoljnu razinu sigurnosti. Kada to nije slučaj i tržišni mehanizam vrednovanja je previše optimističan u pogledu budućnosti, bolje je da ostanete u trenutnoj poziciji ili da postepeno smanjujete izloženost.

Pokušati pogoditi u kojem će se smjeru kretati cijena dionice je poput bacanja kockica. Ali uvijek je pitanje koje se postavlja samom sebi; što ako mi se posreći i pogodim taj smjer?

Problem nastaje kada ćete najvjerojatnije vjerovati da vam je rezultat dala vještina, a ne sreća. To je opasno područje iono što se obično događa kada je na financijskim tržištima period dugotrajnog rasta.

  1. Priča antiinvestitora

Kada se nalazimo u periodu rasta tržišta, prosječni ulagač uspije na ovaj ili onaj način ostvariti velik prinos na svoj novac i nikada se ne dvoumi time pohvaliti svojim prijateljima. “Kupio sam dionice za 30 EUR prije godinu dana, a sada se trguju za 100 EUR!”, viče uzbuđeno! “Mogli ste vidjeti da se tvrtka agresivno širi posvuda s obzirom koliko je trgovina otvorila i koliko još planira otvoriti.”

Njegov prijatelj ne može, a da mu ne zavidi na uspjehu i upita ga: “Misliš li da cijena ide još gore?”

“O da!”, izjavio je: “Ima još puno prostora za rast cijene dionica”.

U tom trenutku i on počinje razmišljati o investiranju, ali odlučuje to ne učiniti jer ne zna dovoljno o ovoj tvrtki da bi uložio. Skoro je na tu mogućnost i zaboravio sve dok se nakon 3 mjeseca nisu ponovno sreli te ga njegov prijatelj-ulagač upita: “Jesi li kupio dionice?”, a on mu odgovori negativno.

Nakon toga prijatelj-ulagač mu nervozno komentira: “Jesi li glup? Rekao sam ti da kupiš! Od tada je cijena dionice porasla za još 100%!” U ovom trenutku njegove kognitivne funkcije i funkcije kontrole impulsa potpuno otkazuju pred kritikom njegova prijatelja i lakom zaradom koju je naizgled postigao.

Odlazi kući svojoj ženi i najavljuje joj da će značajno uložiti u visokokvalitetni posao s puno potencijala za rast u budućnosti. Ta investicija bi bile dionice tvrtke koje mu je predložio njegov prijatelj-ulagač.

Uzbuđena zbog ogromnih mogućnosti zarade jedva čeka da se pohvali svojim prijateljicama da će njezin muž i ona uložiti u dionice po cijene od 200 EUR po dionici. Kad je pitaju za razloge zbog kojih ulazi u spomenutu investiciju, ona uglavnom odgovara da je to “sigurna stvar i da će cijena dionice nastaviti rasti”.

Svi iz njezinog „kruga utjecaja“ se odluče uložiti značajne iznose svoje ušteđevine u dionice po cijeni od 200 EUR te uživaju dok gledaju kako cijena raste prema 240 EUR. Postaju iznimno zadovoljni svojim ulagačkim postupcima i oštroumnošću te dolaze do zaključka da su trebali uložiti više sredstava pri cijeni dionice od 200 EUR. U ovim trenucima postaju i pomalo previše samouvjereni. “Dušo, mislim da ću kupiti još malo dionica, nema smisla da naš novac samo stoji na računu.“

Udvostručuje ulaganje na cijeni od 240 EUR, čime njegova prosječna cijena kupnje dionica iznosi 220 EUR. Zašto ne bi uložio? Burza mu je dokazala da je to dobra tvrtka i da je on dobar investitor. Osim toga, vrhunska investicijska banka objavila je BUY ocjenu za tvrtku sa ciljanom cijenom od 600 EUR.

U sljedećim kvartalima dionice nastavljaju rasti jer se sve više i više njihovih prijatelja i poznanika odlučuju za kupnju dionica. I to traje sve dok jednog dana dionice ne dosegnu vrhunac i cijena počne padati. Nakon strelovitog rasta cijena dionica izgubi 25% u jednom mjesecu zbog izjave jednog analitičara koji prati poslovanje kompanije i u kojem kaže da je tvrtka koristila kreativno računovodstvo kako bi podupirala svoj rast vrijednosti.

Dioničari su zanemarili ovu vijest i odlučili su čekati povratak cijene na više razine. Prođe još jedan mjesec i cijena dionice je još 25% niža. Mnogi investitori su sada u minusu i počinju biti nervozni.

Analitičari koji su pratili tvrtku sada počinju osjećati neugodnosti od svojih klijenata i tržišne volatilnosti te počinju snižavati svoje ciljane cijene ili čak povlačiti svoje ocjene za preporuku kupnje.

“Što će se dogoditi s tvrtkom?”, svi se počinju pomalo nervozno raspitivati. “Ma, bankrotirat će”, odgovorio je netko te su se svi nestrpljivo raspitivali o izvoru te informacije.

“Rekao mi je prijatelj bankar”, bio je njegov odgovor. Odlučili su masovno prodati i spasiti što se može od tragedije koja se spremala. Svi su oni žurno pozvali svoje brokere i prodali svoje dionice, uzrokujući pritom daljnji pad cijene dionice.

U međuvremenu, tvrtka je morala poduzeti mjere u vezi s izvješćem analitičara koji su tvrdili da su se angažirali u kreativnom računovodstvu kako bi bildali svoje poslovne izvještaje. Odlučili su preuzeti posljedice te odluke, prestati s takvnom praksom i krenuti iznova. Objavili su to nekoliko dana kasnije usred kontinuiranog pada cijena dionica. Iz nekog razloga cijena dionice pala je na dno na dan te objave.

  1. Povratak u realnost i spoznaja pogrešaka

Nedavni dioničari nisu to primijetili jer su se vratili svojim normalnim životima bez dionica. Godinu dana kasnije, naš investitor je vidio novinski članak o tome kako je tvrtka dostigla nove vrhunce. Snažno je zgrabio novine i brzo okrenuo odgovarajuću stranicu – otkrio je da je tvrtka nastavila širiti svoje poslovanje i zarađivati ​​još više novca. Osim toga, tvrtka je pokrenula otkup vlastitih dionica te je čak otkupila neke dionice po jeftinoj cijeni tijekom lošeg razdoblja, stvarajući pritom veću vrijednost za postojeće dioničare.

Bio je zaprepašten. Mislio je da je tvrtka brod koji tone. Nazvao je jednog od svojih prijatelja koji više nije dioničar kao ni on, a koji ga je pratio u investiranju da mu kaže loše vijesti. “Kupio sam tu dionicu za 200 EUR, prodao za 100 EUR, a sada je na 350 EUR”, ljutito je prokomentirao. “Kako smo mogli biti tako nesretni?”

Njegov prijatelj je odgovorio:“Greška, dragi prijatelju, nije u našim zvijezdama nego u nama samima, zato što smo bili u potpunosti podređeni.”

Čime su on i njegov prijatelji ovo zaslužili?

  • Djelovali su na temelju dojava o dionicama bez prethodnog istraživanja ili znanja o dotičnom vrijednosnom papiru ili čak o osobi koja je dala preporuku za kupnju.
  • Nastavili su s transakcijama dok sami nisu bili obaviješteni o detaljima ulaganja (kada su ih prodali).
  • Postali su robovi svojih emocija, kupovali su i prodavali dionice u najgore vrijeme.
  • Nisu definirali investicijsku strategiju prije ulaganja.
  • Vodič za njihovo ulaganje bilo je kretanje cijene dionica (i na putu prema gore i na putu prema dolje).
  • Nastojali su trgovati dionicama kako bi brzo zaradili umjesto da su odlučili postati dugoročni ulagači u tvrtku.
  • Slijedili su smjernice investicijskih analitičara čiji interesi nisu bili usklađeni s njihovima.

 

  1. Diverzifikacijom kroz investicijske fondove smanjuje se rizik pogreške pojedinačnog investiranja

Jedan od alata kojim bi se mogao smanjiti utjecaj emocija prilikom investiranja je ulaganje kroz različite tipove investicijskih fondova. Ulaganjem putem investicijskih fondova smanjujete rizik pogreške pojedinačnog ulaganja budući da se ulaganjem u investicijski fond vaša imovina automatski diverzificira na nekoliko desetaka različitih vrijednosnih papira ovisno o tipu fonda. Osim diverzifikacije kroz različite klase imovine, investicijskim fondovima upravljaju visokoobrazovane osobe s specifičnim znanjima koji svakodnevno s timom analitičara pokušavaju identificirati ulagačke prilike uz preuzimanje određenog rizika sukladno vrsti investicijskog fonda.

Strategija koja može umanjiti efekt emocija u investiranju su ulaganja putem periodičnih uplata. Radi se o tzv. dollar cost averaging strategiji i idealna je za investitore koji žele da im proces investiranja bude jednostavan, bez unosa emocija ili promišljanja o odluci kada investirati. Više o toj temi možete pročitati ovdje.

Imate dodatnih pitanja? Prijavite se na online sastanak

Prilikom odluke o investiranju uvijek se temeljito informirajte i tek tada odlučite gdje i kada uložiti. Ne morate se držati samo jedne opcije – dio novca i dalje možete imati na štednji, a dio u investicijskim fondovima.

Ovaj kratki blog vam sigurno neće odgovoriti baš na sva pitanja, zato vam stojimo na raspolaganju putem online sastanaka.

Prijavite se na 1-na-1 razgovor i slobodno nas pitajte sve što vas zanima o mogućnostima investiranja ili nam se obratite na prodaja@intercapital.hr

Rado ćemo vam pomoći doći do najbolje odluke za vas i vaše ciljeve.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
26. listopada 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward