EU vs. SAD – koje tržište ima bolji potencijal u nastavku godine?

Prošlo je više od godinu dana od početka pandemije Covid-19 koja je preko noći promijenila naš svakodnevni život, ali i globalno gospodarstvo. Ubrzo nakon prvotnog šoka došlo je do preokreta na tržištima. Dio tvrtki koje su se najbolje prilagodile novom načinu rada zabilježile su značajan rast vrijednosti. To je prije svega pozitivno utjecalo na tehnološke kompanije, najvećim dijelom smještene u SAD-u. U međuvremenu su se velika gospodarstva počela otvarati što je dovelo do dodatnog rasta dioničkih tržišta koja postižu povijesne vrhunce. No, je li rast jednako utjecao na sva tržišta i sve sektore i postoje li i dalje dobre prilike na dioničkom tržištu?

Usporedba SAD-a i Europe

Što se tiče geografskih nejednakosti, tržišta koja trenutno izgledaju „najjeftinija“ s obzirom na reprezentativne indekse (S&P 500 indeks za Ameriku i MSCI Europe za Europu) su tržišta Europe i tržišta u razvoju. Zbog strukture gospodarstva ta tržišta najčešće ne prođu dobro u uvjetima dezinflacije.

Od dna tržišta, usred Covid-19 pandemije 23. 3. 2020. godine pa do sada prinos S&P 500 indeksa iznosi 96,1%, dok je MSCI Europe narastao „svega“ 62,1%. To trenutno čini Europu zanimljivom zbog relativne podcijenjenosti, a dodatno ako se nastavi faza gospodarskog oporavka u kojem bolje prolaze cikličke i value kompanije.

Za usporedbu, u prvoj polovici ove godine vidimo da je američko tržište izgubilo velik dio prednosti te je naraslo gotovo jednako kao i europsko (c. +17% – S&P 500 vs c. 15% MSCI Europe).

No, relativna podcijenjenost tih tržišta u usporedbi sa SAD-om ne znači da očekujemo pad američkog tržišta. Smatramo da je to pozitivan signal za rast Europe i tržišta u razvoju u nadolazećem periodu.

 

Kako su prošli pojedini sektori?

Detaljnija analiza reprezentativnih burzovnih indeksa daje još preciznije podatke o potencijalno „precijenjenim“ i „podcijenjenim“ gospodarskim sektorima.

U nastavku donosimo geografski pregled (SAD vs. Europa). Za usporedbu smo upotrijebili najčešći pokazatelj – „Price/Earnings“ koji prikazuje odnos tržišne cijene dionice i zarada po dionici (manji pokazatelj signalizira podcijenjenost). Iz usporedbe je vidljivo ono što smo naslućivali; oporavak nije bio jednak u svim gospodarskim sektorima te postoje dobre prilike koje se mogu iskoristiti kvalitetnom geografskom i sektorskom raspodjelom imovine.

MSCI Europe indeks po sektorima

MSCI
Izvor: Bloomberg, ICAM

S&P 500 indeks po sektorima

SP500png
Izvor: Bloomberg, ICAM

Što možemo zaključiti iz grafova? Prvenstveno da su najatraktivniji sektori financija, energije i materijala jer su relativno podcijenjeni u usporedbi s povijesnim kretanjima i u usporedbi s ostatkom tržišta. Također, zanimljivo je da su ti sektori podcijenjeni i u Europi kao i u SAD-u.

S druge strane, sektori telekoma, IT-a, industrije i diskrecijske potrošnje su relativno najskuplji sektori na oba tržišta.

Očekivanja za drugu polovicu godine

Prema svemu sudeći, u drugoj polovici godine bi se mogla dogoditi bolja izvedba europskog tržišta u odnosu na američko ukoliko se nastavi oporavak i novi val virusa ne dovede do novih zatvaranja ekonomija. U tom okruženju bi do izražaja mogle doći činjenice da je europsko tržište relativno jeftinije u odnosu na američko te sadrži više cikličkih kompanija.

Više o našim očekivanjima za dionička, ali i ostala tržišta možete saznati u polugodišnjoj prezentaciji tržišnih očekivanja koju možete pogledati ovdje.

Smatramo da aktivno upravljan portfelj u uvjetima ovakvih nejednakosti ima potrebnu fleksibilnost kako bi se ostvario dodatni prinos pravovremenim sektorskim i geografskim rotacijama. Naš InterCapital Asset Management tim kontinuirano traži nove prilike i uvijek je spreman za donošenje takvih strateških odluka u korist naših klijenata, a one su posebno važne u našim dioničkim – InterCapital Global Technology, InterCapital SEE Equity, InterCapital Global Equity te mješovitim fondovima – InterCapital Balanced, InterCapital Conservative Balanced i InterCapital Income Plus.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Petar Grgasović

ANALITIČAR
Objavljeno
16. srpnja 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward