Što su dividende donijele našim ETF-ovima ove godine?

Od samog listanja ETF-ova naglašavamo važnost dividendi i benefite koje ulagatelji ostvaruju činjenicom da se automatski reinvestiraju. Kako se godina bliži kraju i zadnja kompanija je isplatila dividendu (NLB banka unutar slovenskog SBITOPtr indeksa), vrijeme je da vidimo koliko su prinosa dividende donijele ulagateljima ove godine.

Hrvatski i slovenski ETF su na burzi bili prisutni cijelu godinu. Ulagatelji koji su udjele kupili krajem 2022. i drže ih do sada su ostvarili visoke prinose. CROBEX ETF je rastao 34%, a SBITOPtr 24%! Najveći dio tog rasta je ostvaren promjenom cijene dionica u sastavu ETF-a. Ipak, dividende su nezanemarive, pogotovo u Sloveniji gdje su ove godine odgovorne za 8% prinosa. Slovenski ETF je time prvak regije, ali i ga ovoliki dividendni prinos svrstava i u najviše na svijetu. Dividende su CROBEXtr-u činile pola od toga, odnosno 4% prinosa ove godine.

Rumunjski ETF je na Zagrebačkoj burzi listan krajem svibnja, dakle ulagateljima je dostupan oko šest mjeseci. U tom je periodu ostvario prinos od 27%, od čega je 3% došlo iz dividendi. Budući da se najviše dividendi ipak isplaćuje u prvoj polovini godine, taj prinos bi zapravo iznosio čak i nešto preko 6% na godišnjoj razini.

Analiza prinosa ICAM-ovih ETF-ova u ovoj godini

GRAF blog 2

Izvor: InterCapital Asset Management

Vjerojatno bi se svi složili da su ukupni prinosi koje su naši ETF-ovi ostvarili u ovoj godini stvarno izuzetni. U takvoj godini dividendni prinosi zaista igraju manju ulogu. Ipak, njihova uloga je značajna. Naime, dividende su u pravilu stabilnije od cjenovne izvedbe dionica. Drugim riječima, ovakvi dividendni prinosi pružaju neki oblik zaštite čak i u vremenima kad cijene dionica padaju (ili ne rastu).



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
19. prosinca 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward