Širimo ETF-ove i na Bukureštansku burzu

Nakon Hrvatske i Ljubljane, InterCapitalovi ETF-ovi će biti dostupni i u Rumunjskoj. Osim što će doprinijeti rastu i razvoju tržišta kapitala, od novog listanja će profitirati i postojeći ulagatelji kroz smanjenje troškova. Prvi koji će se listati je InterCapital BET-TRN UCITS ETF, a s vremenom očekujemo i ostale.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF, koji prati izvedbu rumunjskog indeksa BET-TRN, će na burzu u Bukureštu biti uvršten u prvom kvartalu sljedeće godine. Pritom je za partnera i održavatelja tržišta izabran Investimental, ovlašteni sudionik i broker u Rumunjskoj. Rumunjski ulagatelji će tako dobiti mogućnost da u ETF ulože na lokalnoj burzi i u lokalnoj valuti.

Rumunjsko tržište (kapitala, ali i općenito gospodarstvo) posljednjih desetljeća obilježavaju visoke stope rasta. Osim toga, tržište je samo po sebi značajno veće od Hrvatske i Slovenije, gdje smo s ETF-ovima već prisutni (u Hrvatskoj sa sva 4, u Sloveniji zasad s 2, pri čemu listanje ostalih planiramo uskoro). Naprimjer, BDP Rumunjske je dvostruko, a broj stanovnika trostruko veći od ove dvije zemlje zajedno. Još je veća razlika u dioničkoj aktivnosti na burzi. Prosječni promet u Rumunjskoj u redovnim godinama prelazi 10 milijuna eura dnevno, što je oko tri i pol puta više od Hrvatske i Slovenije. Ove godine je prosječni promet još veći (19 milijuna eura), zahvaljujući IPO-u Hidroelectrice.

Vjerujemo da na takvom tržištu itekako postoji i prostor i interes za ETF-ovima. U Rumunjskoj je zasad listan samo jedan ETF koji prometom čini 0,6% ukupnog dioničkog tržišta. Značajno niže od prosjeka Hrvatske u kojoj su zasad dostupna naša 4 ETF-a (koja čine oko 5% ukupnog prometa), razvijene Europe ili ostalih razvijenih tržišta (gdje je predvodnik SAD s udjelom od 29%).

Udio ETF-ovima u odnosu na ukupan dionički promet ove godine po burzama

Graf1

Izvor: Bloomberg

Osim što je listanje dobra vijest za lokalne ulagatelje, profitirat će i oni u Hrvatskoj i (uskoro) Sloveniji, budući da će se s rastom imovine smanjivati troškovi u ETF-u. To znači da će ulagatelji moći još bliže pratiti kretanje benchmark indeksa, u ovom slučaju rumunjskog BET-TRN.

Svi oni koji se našem rumunjskom ETF-u (InterCapital BET-TRN UCITS ETF) žele izložiti već danas, mogu to učiniti na Zagrebačkoj burzi, gdje kotira pod oznakom 7BET.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
19. prosinca 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward