Treba li se bojati rizika?

Iako se trudimo pojednostaviti našu komunikaciju, i dalje se redovito zateknemo u korištenju nekog od izraza za koje smatramo da ih svi shvaćaju na isti način kao i mi.

Jedan od tih izraza je „rizik“. Što je zapravo rizik u investiranju, kako se izražava, kako ga interpretirati i kako se postaviti prema njemu?

Što je rizik?

Najjednostavniji način izražavanja rizika kod investicijskih fondova je SPRU skala – sintetički pokazatelj rizika i uspješnosti. SPRU prikazuje razinu rizika fonda u jednom broju na skali od 1 do 7, gdje 1 predstavlja niski rizik, a 7 najviši rizik. Pokazatelj se temelji na volatilnosti fonda u prošlih pet godina.

Prevedeno na hrvatski – SPRU u jednom broju pokazuje koji je bio intenzitet kratkoročnih pomaka fonda u prošlosti. Dakle, što je broj manji, graf kretanja cijene udjela je „ravniji“ i obrnuto. Iz našeg iskustva, većina ljudi s kojima razgovaramo riječ rizik shvaćaju kao vjerojatnost da će izgubiti sve i iz tog razloga, često bezrazložno, izbjegavaju fondove višeg rizika. No, u kontekstu investicijskih fondova, viši rizik zapravo govori da je fond u prošlosti imao kratkoročne pomake većeg intenziteta, što uključuje i negativne i pozitivne pomake.

Kako onda izgleda skala fondova i njihovih najboljih i najgorih trenutaka ako se poredaju po riziku? Za primjer smo odabrali po jedan fond iz svake kategorije rizika od 1 do 7 uz napomenu da ne upravljamo niti jednim fondom u kategorijama 1 niti 7. InterCapital Global Technology, jedini fond u kategoriji 6 postoji tek godinu dana, što je prekratko vremensko razdoblje za usporedbu s ostalim fondovima.

Bogdan blog

Graf: usporedba prinosa fondova u trogodišnjem razdoblju 29.3.2019. – 29.3.2022. s prikazanim najnižim i najvećim te prosječnim prinosom fonda u razdoblju. Prikazani su prinosi klase A.

Prije interpretacije samog grafa važno je napomenuti da prikazano trogodišnje razdoblje uključuje iznimno velike pomake uzrokovane pandemijom Covid-19, kao i zadnju korekciju na tržištima potaknutu geopolitičkim nestabilnostima prouzrokovanim ratom u Ukrajni.

Kao što se može zaključiti i iz samog pokazatelja rizika, fond s najnižom ocjenom (2) je imao najmanje negativne, ali i pozitivne pomake te je u konačnici u zadnje tri godine ostvario najniži prosječni prinos. Kako se penjemo po skali rizika, pozitivni i negativni prinosi rastu, ali raste i ostvareni prosječni godišnji prinos.

Investitor u InterCapital Global Equity (SPRU 5) je u zadnje tri godine u najgorem trenutku ostvario negativni godišnji prinos od -7,63%. S druge strane, u najboljih godinu dana je ostvario gotovo 40% prinosa te je u prosjeku zaradio 11% godišnje.

Kako se postaviti prema riziku?

Iako se iz grafa može zaključiti da je uvijek najbolje ulagati u najrizičnije fondove, to je daleko od istine. Na primjer, za investitora s kraćim planiranim trajanjem ulaganja visokorizični fondovi nikako nisu kvalitetan odabir. No dugoročni investitor koji se drži isključivo konzervativnih ulaganja vjerojatno propušta prinose koji se mogu ostvariti u fondovima više razine rizika – npr. mješovitim ili dioničkim fondovima.

Dakle, rizika se ne treba bojati, nego ga treba biti svjestan, znati ga procijeniti te iskoristiti u svoju korist!

Kako rizik iskoristiti u svoju korist?

Okolnosti na tržištu se zadnjih godina ubrzano mijenjaju. Konzervativna ulaganja u obvezničke fondove koja su u prošlosti do 2020. g. donosila natprosječne prinose više nemaju dugoročni potencijal. S druge strane, očekivanja, investicijski ciljevi i trajanje ulaganja se kod svakog investitora razlikuju i upravo zato se trudimo svakome omogućiti pristup informacijama, razgovarati s klijentima i onima koji su zainteresirani za ulaganje te im predstaviti najbolje rješenje za ostvarenje njihovih individualnih investicijskih ciljeva.

Ako ste i Vi zainteresirani za razgovor o mogućnostima za postojeće ili novo ulaganje, dogovorite 1-na-1 sastanak na linku ili nam se obratite na e-mail: prodaja@intercapital.hr

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Bogdan

PRODAJA
Objavljeno
1. travnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward