Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

vrijeme i okolnosti se gotovo nikada nisu tako brzo i drastično mijenjale kao do sada. U nepune dvije godine prošli smo put od COVID-19 pandemije, globalnog zatvaranja ekonomija, dva snažna potresa u Hrvatskoj pa sve do rata u dijelovima Europe.

Rat u Ukrajini promijenio je i naš inicijalno postavljeni scenarij – outlook za 2022. godinu i to na ove načine:

  1. smatramo da će globalni gospodarski rast biti slabiji od prethodnih očekivanja;
  2. inflacija će biti viša od očekivanja i vrlo slična onoj prošlogodišnjoj;
  3. rast u Aziji i Americi ne bi trebao izostati, no vrlo vjerojatno će biti manji;
  4. Europa će teško izbjeći stagflaciju – recesiju praćenu višom inflacijom.

Upravo stoga globalni ekonomski ciklus pogurnut je iz srednje faze prema onoj završnoj, što svakako sugerira dodatni oprez. Detaljnije o ekonomskim ciklusima možete pročitati u našem blogu (link).

Ključna pitanja ostaju:

  • kako će reagirati ključne globalne centralne banke na sada permanentno visoku inflaciju;
  • u kojoj mjeri će se upustiti u značajniju borbu s inflacijom podizanjem referentnih kamatnih stopa te riskirajući usporavanje gospodarstva;
  • u što investirati u završnoj fazi) ekonomskog ciklusa?

Svjesni smo kako ste možda puni nedoumica jer želite investirati kako biste zaštitili svoj novac od inflacije koja postaje sve ozbiljniji problem.

Kako biste u ovim okolnostima ostvarili povrate koji nadmašuju inflaciju, morate biti svjesni kako to iziskuje poduzimanje određenog rizika jer povrate koje današnja inflacija traži možete ostvariti samo dugoročnim ulaganjem u spektru dioničkih fondova. U konzervativnijem spektru fondova već dvije godine nije realno očekivati povrate koji bi zadovoljili taj cilj.

Stoga, uzevši u obzir promjenjivo stanje tržišta, naše sugestije su sljedeće:

  1. I dalje smanjujte izloženost obvezničkim strategijama obzirom na očekivani rast kamatnih stopa.
  2. Više se izložite globalnim dioničkim strategijama, gdje smo trenutno pozicionirani u kombinaciju rastućih sektora poput tehnologije i nešto defanzivnijih sektora poput farmacije, telekoma i osnovne potrošne robe. Njima je zajedničko da imaju moć prelijevanja rastućih troškova na krajnje potrošače. Osim toga, u portfeljima  su zastupljeni i sektori energije i financija koji dodatno štite portfelj od inflacije i rasta kamatnih stopa.
  3. Globalno i ravnomjerno diverzificiran investicijski portfelj je jedina ispravna dugoročna alternativa za Vašu štednju.
  4. Zapamtite, uvijek su najbolja ulaganja ona dugoročna koja nisu podložna paničnim reakcijama uslijed kratkoročnih oscilacija tržišta/medijskih natpisa.

U našoj ponudi investicijskih fondova dva se fonda nameću kao opcije obzirom na svoju sektorsku te geografsku izloženost:

Koji fond između dvaju spomenutih (ili nekog drugog iz naše palete konzervativnih mješovitih fondova) odabrati, ovisi isključivo o Vama, Vašem horizontu ulaganja te preferenciji rizika.

Tim u InterCapitalu, kojem ste ukazali povjerenje, svakodnevno vrijedno radi kako bi osigurao najbolje povrate u danim tržišnim okolnostima te naša očekivanja redovito i transparentno komuniciramo prema Vama kako biste mogli donijeti najbolje investicijske odluke za svoju budućnost.

On-line (link) ili klasičan sastanak s nekim od kolega, uz našu novu web aplikaciju za sve Vas su samo neki od resursa koji Vam svima stoje na raspolaganju te Vas kao i uvijek pozivamo da nam se slobodno javite.

InterCapital Asset Management kao vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom i u 2022. godini nastavlja s predanim, vrijednim i  transparentnim radom. Aktivno pratimo tržišta i nastavit ćemo kreirati inovativne proizvode prilagođene novim trendovima i tehnološkom razvoju. Našim klijentima pružamo najbolje za njihov novac unutar postojećeg ekonomskog ciklusa.

Hvala vam što nam nastavljate poklanjati vaše povjerenje.

Ivan Kurtović

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
8. travnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward