Udio trgovanja ETF-ovima po burzama

Govoriti o popularnosti ETF-ova je jedno, ali uvijek je zanimljivo vidjeti i brojke koje to potkrepljuju. Ovaj put smo odlučili pogledati koliko posto (dioničkog) prometa po burzama su u posljednjih godinu dana činili ETF-ovi. Ne iznenađuje da je na prvom mjestu SAD, kojeg slijede ostala razvijena tržišta i na kraju su regionalne burze. Iznimka je jedino Hrvatska, u kojoj InterCapital-ovi ETF-ovi čine 6% prometa i svrstavaju je bok uz bok sa zemljama poput Japana i Australije.

Promet ETF-ovima u odnosu na ukupan dionički promet po burzama u periodu od 20.2.2023. do 20.2.2024.

Promet ETF ovima

Izvor: Bloomberg

SAD, kao predvodnik inovacija na financijskom tržištu, je na samom vrhu. Promet ETF-ovima odgovara skoro 30% prometa ukupnog dioničkog tržišta. Zanimljivo je o tome razmisliti i u kontektu pasivizacije – 30% investicijskih odluka je doneseno pasivno.

Hong Kong, Kanada i UK slijede s 10-15% prometa, dok se europske zemlje kreću oko 5%. Njemačka, zanimljivo, ima dosta nizak udio s 1,4%, dok je Italija (Milano se aktivno pokušava pozicionirati kao burza za ETF-ove) na 10%.

Zemlje regije su obično dosta nisko, ispod 1%. Iznimka je tu Hrvatska su udjelom od skoro 6%. InterCapital je listanje ETF-ova u Zagrebu započeo još 2020. Zasad je burza dom 4 ETF-a (tri dionička i jednog novčanog).

Imajući na umu trendove u industriji, za očekivati je da će se ovi postotci u budućnosti dodatno povećati.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
20. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward