U Europi dostupno sve više novih i specijaliziranih ETF-ova

ETF-ovi u svijetu, a ni u Europi, nisu nova stvar i veliki globalni indeksi su uglavnom već jako dobro pokriveni. Ipak, ETF-ovi su odličan način ulaganju i u neke specifične teme. To su prepoznali i ulagatelji i upravitelji imovinom pa redovno čitamo o novim i zanimljivim mogućnostima. Ovdje ćemo ih navesti samo nekoliko koji su se pojavili u Europi posljednjih mjeseci.

Franklin Templeton svoje mjesto traži u kombinaciji dva trenda – sve većoj popularnosti aktivnih ETF-ova te tržišta obveznica (zbog većih kamatnih stopa). Pokrenuli su tako tri nova aktivna obveznička fonda: Franklin Sustainable Euro Green Corp 1-5 Year UCITS ETF (GCOR), Franklin IG Corporate UCITS ETF (EIGC) i Franklin Sustainable Euro Green Sovereign UCITS ETF (GSOV). Kao što njihovo ime kaže, dva od ova tri ETF-a fokus stavljaju i na održivost. Sličan pristup ima i BNP Paribas, koji je upravo ponudio BNP Paribas Easy Sustainable EUR Government Bond UCITS ETF (BJLN) i BNP Paribas Easy Sustainable EUR Corporate Bond UCITS ETF (BJLN).

First Trust se fokusirao na proširenje svojih tematskih ETF-ova, dodavajući dva koja se bave metalima ključnim za budućnost ekonomije. To su First Trust Indxx Future Economy Metals UCITS ETF (METL) i First Trust Bloomberg Scarce Resources UCITS ETF (SCAR). METL prati istoimeni indeks koji sadrži kompanije koje nude metale sektorima poluvodiča, vjetroturbina, skladištenja energije i električnih vozila. SCAR prati istoimeni Bloombergov indeks fokusiran na kategorije goriva, sigurnosti, čiste i obnovljive energije, poljoprivrede te rijetkih i plemenitih metala.

BlackRock je svoju ponudu obogatio sektorom obrane, omogućujući zanimljivu priliku onima koji misle da će takve kompanije profitirati u vremenu povećane globalne nesigurnosti. Radi se o iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF-u (DFND), koji ulaže u američke kompanije.

HANetf je prepoznao zanimljivost nuklearne energije te uskoro pokreće Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (URNJ), koji će biti dostupan na velikim europskim burzama uz ukupni odnos troškova (TER) od 0,85% godišnje.

U budućnosti sigurno očekujemo još novih i specifičnih ETF-ova koji će svima omogućiti da ulažu u točno specifičan dio ekonomije za kojeg misle da će biti propulzivan.

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
20. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward