Vrijeme je na Vašoj strani

Uz uspone i padove koji su se dogodili tijekom pandemije COVID-19 bilo je primamljivo loviti brze povrate u 2021. godini. No, gospodarstvo se još uvijek oporavlja i važnije je nego ikad usredotočiti se na dugoročno ulaganje držeći se prethodno definiranog plana.

Osjećaj zabrinutosti kada je tržište u korekciji i kada u kratkom roku investicija gubi na vrijednosti mogu osjetiti čak i najiskusniji investitori. Međutim, izbjegavanje ishitrenih reakcija temeljenih na strahu najčešće rezultira pozitivnim ishodom za investitora.

Upravo dugoročnim ulaganjem umanjuje se rizik koji nastaje iz odabira „pravog trenutka“ za početak ulaganja. Pogoditi trenutak kada je tržište na vrhuncu i trenutak kad je tržište na dnu za svakog investitora je iznimno teško.

Uzmimo za primjer investitore s dužim mogućim horizontom ulaganja (3 i više godina). Investitor A je odlučio investirati 15.000,00 EUR u naš mješoviti fond InterCapital Balanced, a investitor B 15.000,00 EUR u dionički fond InterCapital SEE Equity.

Na grafu u nastavku možete vidjeti kretanje uloga investitora A i investitora B u slučajevima da je:

  • promatrani period* držao novac u fondu bez transakcija;
  • u istom periodu propustio 10 najboljih dana;
  • u istom periodu propustio 20 najboljih dana.

Cekovic blog

*Period od 30.11.2016. do 30.11.2021.

Iz prikazanog je vidljivo da su investitori ostvarili najveći prinos u slučaju kada su držali sredstva u fondu cijelo vrijeme bez transakcija prodaje/zamjene.

Ukratko, od ulaska u fond investitor A koji je cijelo vrijeme bio u fondu InterCapital Balanced ostvario je prinos od 31%, dok je u slučaju da je propustio 20 najboljih dana realizirao gubitak od -3%. Investitor B koji je cijelo vrijeme bio u fondu InterCapital SEE Equity ostvario je prinos od 46%, dok je u slučaju propuštanja 20 najboljih dana ostvario prinos od 4%.

Koje su prednosti dugoročnog ulaganja?

U vremenima sklonim oscilacijama, poput ovog trenutnog, potrebno je uzeti u obzir prednosti dugoročnog ulaganja:

  • dugoročnim ulaganjem smanjuju se utjecaji kratkoročnih nestabilnosti na tržištu,
  • povijesno promatrano u dužem roku tržišta ostvaruju rast,
  • dulji vremenski horizont umanjuje važnost „pravog trenutka“ za početak ulaganja,
  • rizik je sastavnica financijskog tržišta, nemoguće ga je eliminirati, ali uz dugoročnost ulaganja moguće ga je umanjiti,
  • porezna efikasnost: nema plaćanja poreza na kapitalnu dobit za ulaganja duža od dvije godine.

Možemo zaključiti da živimo u zanimljivim vremenima i važno je prilikom investiranja naučiti razmišljati dugoročno te izbjegavati reagirati u periodima kratkoročnih nestabilnosti na tržištu. Fondovi su izvrstan alat za postizanje diverzifikacije financijske imovine na različite moguće rokove investiranja.

InterCapital Asset Management upravlja širokom paletom fondova namijenjenih ulagačima s dužim horizontom ulaganja (3 i više godina).  To su prije svega InterCapital Balanced, InterCapital SEE Equity, InterCapital Global Equity te InterCapital Global Tehnology. Dogovorite online sastanak s našim stručnim timom te se bez obveze informirajte o mogućnostima ulaganja.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ana Ceković

PRODAJA
Objavljeno
10. prosinca 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward