fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Pojašnjenje naknada u Genius aplikaciji

Genius Shorts
4 min.

Prije odluke na koji način i putem koje platforme investirati potrebno je voditi računa i o troškovima koje takvo ulaganje nosi. Nije isto hoće li od vaših uloženih 1.000 EUR netko uzeti 5, 50 ili 500 EUR za svoje usluge.

Genius kao usluga upravljanja investicijom i kao aplikacija ne naplaćuje nikakve naknade. Naravno, kako Genius ulaže u investicijske fondove, oni nose neke svoje troškove o kojima je važno biti informiran.

Koji su to troškovi?

U Geniusu ulažemo uglavnom u investicijske fondove kojima mi kao društvo upravljamo. Tko smo to “mi” možete pročitati u blogu “Tko je pokrenuo Genius aplikaciju?”

U vrijednosti i performansama fondova već je sadržana naknada za upravljanje, kako je to i uobičajeno za sve investicijske fondove. Čak i ETF-ovi, koji se smatraju vrlo povoljnim instrumentima, obračunavaju naknadu za upravljanje. U Geniusu je vaše stanje računa uvijek iskazano kao neto.

Upravo tako postavljen sustav omogućuje da usluga Genius savjetovanja i upravljanja vašim novcem bude besplatna. To zapravo znači da dobijete vlastiti investicijski profil i individualnu strategiju bez naknada.

Također, što se tiče troškova:

  • nema ulazne naknade bez obzira na iznos uplate (uplata od 5 EUR tretira se jednako kao uplata od 50.000 EUR)
  • nema izlazne naknade bez obzira isplaćujete li sav ili dio novca (ne morate čekati neki poseban dan za isplatu)
  • nema naknade za izmjenu investicijskog plana (izmjenu iznosa uplata, ciljanog iznosa i trajanje investicije možete obaviti kad god želite i koliko god puta godišnje želite)
  • nema naknada za rebalans i optimizaciju portfelja
  • nema dodatnih transakcijskih naknada aplikacije
  • nema naknade za investicijsko savjetovanje u Genius aplikaciji (procjena rizika, kreiranje strukture portfelja)
  • nema naknade za upravljanje portfeljem, što znači da nema ni PDV-a od 25% koji bi se na nju morao platiti
  • nema brokerske ni skrbničke naknade za ETF-ove, to mi častimo i taj trošak pokrivamo umjesto vas
  • nema naknade za edukaciju (Genius Caffe tjedna online edukacije je besplatna)

I mi kao pružatelji usluge imamo određen benefit, zbog kojeg smo i kreirali Genius, a to je potencijalno zadovoljan klijent koji dobije uslugu koja je u skladu s njegovim iskustvom, ciljevima i rizikom koji je spreman prihvatiti za svoje ulaganje.

Na taj se način stvara i dugotrajno povjerenje kojem težimo.

Naknada za upravljanje

Postoje razni pružatelji usluge upravljanja vašim novcem. Primarno žive od naknade za upravljanje koja se zove i management fee (MFE).

Kad neko društvo ili robo advisor app zaračunava korisniku naknadu za upravljanje – na nju obavezno mora obračunati PDV, što u Hrvatskoj povećava cijenu usluge za 25%. Zato, kad imate info da je naknada za upravljanje u robo advisoru 1%, ona zapravo za vas iznosi 1,25%!

Genius aplikacija ne naplaćuje naknadu za upravljanje, ali je naplaćuju fondovi u koji Genius ulaže, kao i svi investicijski fondovi. Na tu naknadu investicijskih fondova u koje ulaže Genius ne obračunava se PDV.

Zbog svega spomenutog, Genius app svojim klijentima nema potrebu ništa dodatno obračunavati.

S obzirom na to da je usluga digitalna, mi smo za Genius oformili posebnu klasu unutar fondova pa oni imaju znatno nižu naknadu za upravljanje od onih redovnih naknada. Pregled naknade za svaki portfelj možete vidjeti u tablici niže u blogu.

Što je s ETF-om? Imaju li ETF-ovi naknade?

Važno je znati da društva koja su izdavatelji ETF-ova u njih također ugrađuju MFE (upravljačku naknadu) i neke dodatne troškove. Zbog toga što se radi o pasivnim instrumentima oni su niži nego kod aktivno upravljanih fondova, ali također postoje.

Taj se podatak zove TER (total expense ratio) i za ETF-ove u koje mi ulažemo za korinike Geniusa u prosjeku iznosi oko 0,05%. Uvijek provjerite koji je TER nekog ETF-a u koji ulažete.

Kad netko želi kupiti ETF mora dati nalog brokeru, za što ovaj naplaćuje brokersku naknadu, zatim taj ETF drži na skrbničkom računu i za njega se plaća skrbnička naknada. Provođenje takve transakcije opet nosi trošak koji se iskazuje kao transakcijska naknada.

Mi za ETF-ove u Geniusu snosimo ove troškove za klijenta upravo zato jer je dio portfelja investiran u naše fondove.

Drugi robo savjetnici često naplaćuju ulaznu naknadu da bi pokrili ove troškove ili je jednostavno na drugi način prevaljuju na korisnika.

Imam mogućnost BESPLATNO investirati? Zašto da plaćam bilo kakvu uslugu?

Super je ako imate takvu mogućnost, ali ulaganje bez ikakvog troška na tržištu kapitala ne postoj. Pazite da se potencijalno ne radi o prepakiravanju proizvoda.

Koje su zamke prepakiravanja proizvoda?

Stvar je u riziku koji preuzimate za svoje ulaganje.

Ako ste kupili dionicu Microsofta koja glasi na vaše ime u službenim evidencijama skrbnika i to na pravom skrbničkom računu – onda vam je glavni rizik investicije kako će se cijena dionice kretati na burzi u budućnosti.

Ako svoj novac proslijedite firmi X, koja vam obeća kako ćete bez uobičajenih troškova takvog ulaganja imati isti preformans kao da imate Microsoft dionicu, a oni je nisu kupili u vaše ime – tada vam je rizik bitno različit.

Tu se radi o povjerenju da firma X neće vaše novce prokockati, postati nelikvidna ili nestati s lica Zemlje – zajedno s vašim novcem. To se zove rizik izdavatelja jer je taj koji je prepakirao proizvod zapravo „izdavatelj“ nekog obećanja u koje vjerujete.

Koje je totalno opterećenje troškovima u Geniusu?

Ako gledamo razinu svih troškova koji se pojavljuju u fondovima, jer nitko nije od njih izuzet, tada je opterećenje troškovima kod najmanje rizičnog Genius portfelja ukupno 0,60% dok kod portfelja razine rizika 10 to iznosi 1,86%. U najrizičnijem portfelju modela Diamond ukupno iznosi 1,21%.

Detaljni troškovi prikazani su u tablici:

 

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos od 15.000,00 EUR

Svi ti troškovi i njihova razrada nalaze se u dokumentu koji prihvaćate u okviru ugovorne dokumentacije prije ugovaranja usluge.

Svake se godine, također prema propisima iz EU i Hrvatske, isti ti troškovi jasno definiraju svakom korisniku za prethodnu godinu u obliku ex post izvještaja.

Ukupni troškovi Geniusa za najvišu razinu rizika (a time i najviši potencijalni prinosa) iznose maksimalno 1,86% i pored toga se ništa drugo ne naplaćuje.

Zaključak:

Osim upravljačke naknade (MFE) uvijek gledajte i ostale troškove koje netko prevaljuje na vas, a možda su prikriveni, jer je cijena po kojoj je izvršena kupnja nekog instrumenta za vaš portfelj već uvećana za njih.

Maja Menićanin

voditeljica Genius projekta

Objavljeno 19. travnja 2023.