fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Tko je pokrenuo Genius aplikaciju?

Genius Shorts
3 min.

Ponekad nam u komentarima na društvenim mrežama iskoči pitanje “Tko stoji iza Geniusa?” To je itekako legitimno pitanje!

Drago nam je da ga postavljate jer pokazuje da ljudi sve više paze na to kome daju svoj novac. “Rizik izdavatelja” je tema na koju mnogi ne misle ili za to nisu ni čuli, pa preporučujemo baciti pogled na naš novi blog “FINANCIJSKE PRIJEVARE: Kako ih prepoznati i izbjeći” ili “Znate li kome dajete svoj novac?”

“Tko stoji iza Geniusa?”

Odgovor se jednostavno vidi već iz naziva aplikacije – InterCapital, konkretno odjel za upravljanje investicijskim fondovima InterCapital Asset Management. Evo nas u Masarykovoj 1.

InterCapital osim ICAM-a (kraće je) ima i:

  • brokerski odjel
  • investicijsko bankarstvo
  • odjel za market research

Dosad nismo bili pretjerano poznati manjim ulagateljima jer smo bili uglavnom fokusirani na institucionalne investitore. To nas i dovodi do Geniusa – sama ideja aplikacija bila je da se približimo doslovno SVAKOME tko želi ulagati, bez obzira na to koliko ima novca ili stručnog znanja. 

InterCapital je na tržištvu već preko 20 godina i najveće smo neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj. Cijela tvrtka trenutno ima oko 70 zaposlenika.

Neovisno znači da ne spadamo pod neku banku, pa samim time nemamo vlastite poslovnice. Mobilnom aplikacijom naše znanje i iskustvo u investiranju želimo ponuditi svima koji žele jednostavno i fleksibilno rješenje za investiranje.

Upravljamo s 11 naših, domaćih fondova – obvezničkih, mješovitih i dioničkih. Cijeli popis fondova, pojašnjenje svakog i njihove top pozicije možete pogledati u ovom blogu.

Nedavno smo pokrenuli i prvi hrvatski fond za ulaganje u robe i sirovine (nafta, zlato, metali, pšenica…) Prije nekoliko godina pokrenuli smo i prve hrvatske ETF-ove.

Za svoj smo rad kroz desetljeća dobili i priznanja u obliku brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za najbolje fondove i kao najbolje društvo za upravljanje fondovima.

Evo jedno tipično radno mjesto kolega fond menadžera, koji upravljaju ICAM fondovima.

“Što radite s mojim novcem?”

ICAM je, kao društvo, potpuno odvojen od imovine fondova. To znači da novac koji uložite nitko ovdje ne može jednostavno uzeti za neke svoje privatne svrhe. Vi ste isključivi vlasnici novca u fondovima.

Društvo samo upravlja fondovima u koji ulažete. Vaš uloženi novac se ne “vrti u pozadini”, već je jednostavno kroz fondove uložen u dionice i/ili obveznice koje ti fondovi sadrže.

Taman da cijeli InterCapital propadne – fondove i upravljanje njima preuzima netko drugi i oni idu dalje. Sve je zajedno pod nadzorom financijskog regulatora, odnosno HANFA-e.

“U čemu je kvaka, od čega živite ako Genius aplikacija nema naknada?”

Nema kvake.
Investicijski fondovi standardno imaju svoje troškove (upravljačka naknada, naknada depozitaru i regulatoru itd.). Upravljačka naknada je dio od kojeg Genius kao projekt živi.

Genius aplikacija je kanal do naših fondova i zato sama aplikacija za portfelje s ICAM fondovima ne nosi nikakve dodatne naknade:

  • nema ulazne naknade bez obzira na iznos uplate (uplata od 5 EUR tretira se jednako kao uplata od 50.000 EUR)
  • nema izlazne naknade bez obzira isplaćujete li sav ili dio novca (ne morate čekati neki poseban dan za isplatu)
  • nema naknade za izmjenu investicijskog plana (izmjenu iznosa uplata, ciljanog iznosa i trajanje investicije možete obaviti kad god želite i koliko god puta godišnje želite)
  • nema naknada za rebalans i optimizaciju portfelja
  • nema dodatnih transakcijskih naknada aplikacije
  • nema naknade za investicijsko savjetovanje u Genius aplikaciji (procjena rizika, kreiranje strukture portfelja)
  • nema naknade za upravljanje portfeljem, što znači da nema ni PDV-a od 25% koji bi se na nju morao platiti
  • nema brokerske ni skrbničke naknade za ETF-ove, to mi častimo i taj trošak pokrivamo umjesto vas
  • nema naknade za edukaciju (Genius Caffe tjedna online edukacija je besplatna)

ICAM je za klijente Geniusa kreirao posebnu klasu fondova i dodatno snizio upravljačku naknadu svojih fondova za 25%, pa je Genius najpovoljniji način ulaganja u naše fondove.

“Što to sve znači za mene?”

Znači da ako je trošak vašeg Genius portfelja s ICAM fondovima npr. 1%, to je vaš UKUPAN trošak.

Nema nikakvih nadodavanja na tih 1%.

Sve naknade po svim razinama rizika i modelima ulaganja uvijek možete vidjeti u dokumentaciji aplikacije (primjer ispod) prije ikakvog ugovora ili uplate, a pojašnjenje troškova i tablicu možete pronaći u blogu “Pojašnjenje naknada u Genius aplikaciji”.

I to je to.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 19. travnja 2023.