fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Pojašnjenje naknada u Genius aplikaciji

Genius Shorts
7 min.

“Čist račun, duga ljubav.”
Kako bismo se pobrinuli da ste zadovoljni svojim ulaganjem i korištenjem Geniusa – bitno je komunicirati transparentno i otvoreno. Ovdje ćete pronaći jednostavan pregled troškova u Geniusu, prema tipu usluge.

Ispod su jednostavne tablice za brzi pregled, a ako želite kompletan dokument – preuzmite ga ovdje. Svi troškovi se nalaze i u dokumentaciji aplikacije, možete si ih poslati na email, a primat ćete i redovite izvještaje.

Tablica s pregledom troškova po vrsti usluge_Genius by InterCapital

 

*Kako se smanjuje naknada za ulaganje u Genius ETF usluzi pročitajte ispod u opisu usluge
**Svjetski fondovi u usluzi Genius ETF SELECT su iShares Core S&P 500, iShares NASDAQ 100, Vanguard FTSE All-World i SPDR Gold Shares. InterCapitalovi ETF-ovi u istoj usluzi su InterCapital CROBEX10tr, InterCapital SBITOP TR i InterCapital BET-TRN

Kakvi su ovo troškovi, što je što?

Zamislite da ste online naručili nove cipele. Uslugu dostave ćete platiti dostavnoj službi, a proizvod (cipele) proizvođaču. Genius je u ovom slučaju “usluga dostave”, nudimo vam uslugu ulaganja i štednje. Fond/ETF u koji ulažete su “cipele”, odnosno proizvod.

Zato gore vidite “Trošak Genius usluge” i “Trošak proizvoda”.

Maksimalno smo uklonili ili smanjili sve troškove s naše strane, to je sve ono s ❌. Evo i pregled troška prema uslugama.

Genius START

START je naša prva usluga s kojom je Genius krenuo. 

  • Nema ulazne naknade bez obzira na iznos uplate (uplata od 5 EUR tretira se jednako kao uplata od 50.000 EUR)
  • Nema izlazne naknade bez obzira isplaćujete li sav ili dio novca (ne morate čekati neki poseban dan za isplatu)
  • Nema naknade za izmjenu investicijskog plana (izmjenu iznosa uplata, ciljanog iznosa i trajanje investicije možete obaviti kad god želite i koliko god puta godišnje želite)
  • Nema naknada za rebalans i optimizaciju portfelja
  • Nema dodatnih transakcijskih naknada aplikacije
  • Nema naknade za investicijsko savjetovanje u Genius aplikaciji (procjena rizika, kreiranje strukture portfelja)
  • Nema naknade za upravljanje portfeljem
  • Nema brokerske ni skrbničke naknade za modele GOLD i DIAMOND, koji sadrže ETF-ove – to mi častimo i taj trošak pokrivamo umjesto vas
  • Nema naknade za edukaciju (Genius Caffe tjedna online edukacije je besplatna)

Vaš jedini trošak je trošak proizvoda – fondova. Svi fondovi na svijetu imaju upravljačku naknadu, a mi smo našu za klijente Geniusa spustili za 25%. Ispod vidite troškove po modelima usluge.

Usluga Genius START ima tri modela – STARTER, GOLD i DIAMOND. Razlikuju se prema iznosu na računu i tome što GOLD i DIAMOND imaju i određen postotak ETF-ova u portfelju.

Model Starter – portfelji od 70,00 – 35.000,00 EUR

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko Vaša sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos 15.000,00 EUR.

Model Gold – portfelji od 35.000,00 – 100.000,00 EUR

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko Vaša sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos 70.000,00 EUR.

Model Diamond – portfelji od 100.000,00 EUR i više

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko Vaša sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos 150.000,00 EUR.

Genius ETF

ETF usluga vam omogućuje ulaganje u portfelj najboljih svjetskih ETF fondova. Svaki od tih fondova ima svoju upravljačku naknadu koju im plaćate. Ona se kod ETF-ova zove TER (Total Expense Ratio), a radi se jednostavno o godišnjoj upravljačkoj naknadi onome tko upravlja tim ETF-om.

 

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko Vaša sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos 15.000,00 EUR.

TER naknadu koju plaćate za ETF-ove iz portfelja vidite gore pod Trošak proizvoda. TER svakog pojedinog ETF-a možete vidjeti u prvoj tablici na samom vrhu bloga.

Naša naknada za upravljanje vašim ETF portfeljem kreće se od 0,6% do 1% + PDV godišnje. U tablici je vidite kao 1,25%.

Zašto od 0,6% do 1%?
Zato što vam Genius ETF nudi stvarno genijalnu prednost – ako uz nju pokrenete još neku od naših usluga, smanjujemo vam naknadu!

Evo kako:

  • Za svaku dodatnu Genius uslugu (uz ETF) – smanjujemo vam našu Genius ETF naknadu za 0,05%. To znači da ako pokrenete i sve tri ostale usluge, naknadu si možete umanjiti za 0,15%.
  • Za svaku godinu ulaganja nakon prve – smanjujemo vam našu Genius ETF naknadu za 0,05%, kroz maksimalno 5 godina. To znači da si dugotrajnim ulaganjem naknadu možete umanjiti za još 0,25%.
  • Sve zajedno naknada vam možete biti manja za 0,40% i time s 1% + PDV pada na 0,6% + PDV.

Na uplate i isplate se ne naplaćuju ulazne ni izlazne naknade.

Genius ETF SELECT

Ovo su prvi štedni planovi u Hrvatskoj i željeli smo vam omogućiti da pomoću njih ulažete na najpovoljniji način.

Želite ulagati u tri najpopularnija svjetska ETF-a, ali da je jeftino? Naknada za uslugu ulaganja kreće od samo 1 EUR mjesečno (PDV je uključen).

Želite ulagati u ETF na zlato? Naknada za uslugu ulaganja također kreće od samo 1 EUR mjesečno.

Želite ulagati u najbolje regionalne ETF-ove, ali besplatno? Ukinuli smo naknadu – usluga ulaganja je besplatna.

 

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko Vaša sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos 14.999,00 EUR.

**Naknada Trošak usluge se mijenja u skladu sa sljedećom tablicom:

 

Iznos naknade za uslugu ulaganja jednostavno ovisi o tome koliko novca imate u pojedinom portfelju. Npr. ulažete u S&P 500 i trenutno na računu imate 3.000 EUR – naša usluga ulaganja će vas koštati 1 EUR mjesečno, a još 0,08% ćete platiti trošak ETF-a (TER), upraviteljima S&P 500.

Mjesečna naknada se plaća svakoga mjeseca, dok je vaš portfelj aktivan – bez obzira jeste li uplatili ili ne.

Kao što smo spomenuli, ovo je štedni plan, ideja je dugoročno ulaganje putem malih, discipliniranih uplata. Štedni planovi su već godinama hit i u Europi i broj im vrtoglavo raste.

Za velike uplate i neograničen maksimalni iznos možete koristiti uslugu Genius ETF.

Genius CASH

Najbolji oblik štednje mora biti jednostavan i jeftin. Genius CASH vam omogućuje besplatnu uslugu ulaganja u 7CASH – novčani ETF.

Jedini trošak za vas je trošak samog proizvoda, odnosno TER ovog ETF-a. 

*Naknada koja će biti naplaćena ukoliko Vaša sredstva držite u portfelju godinu dana, u apsolutnom iznosu, na godišnjoj razini, na imovinu uloženu izvan RH, ukoliko uložite iznos 15.000,00 EUR.

“Imam mogućnost BESPLATNO investirati? Zašto da plaćam bilo kakvu uslugu?”

Super je ako imate takvu mogućnost, ali ulaganje bez ikakvog troška na tržištu kapitala ne postoji. Pazite da se potencijalno ne radi o prepakiravanju proizvoda.

Koje su zamke prepakiravanja proizvoda?

Stvar je u riziku koji preuzimate za svoje ulaganje.

Recimo da ste kupili dionicu Microsofta koja glasi na vaše ime. Upisana je na vaše ime na skrbničkom računu (mjesto gdje se čuvaju vaši kupljeni vrijednosni papiri). Glavni rizik vašeg ulaganja je kako će se cijena dionice kretati na burzi u budućnosti. Hoće li biti viša ili niža.

A sad, recimo da svoj novac uložite putem tvrtke XY. Oni vam obećaju da ćete bez uobičajenih troškova imati istu zaradu kao da imate Microsoft dionicu. To često znači da je oni nisu kupili na vaše ime. U tom slučaju je vaš rizik ulaganja bitno drugačiji.

Zašto?
Nemate dokaz da ste na svoje ime i prezime vlasnik/ca te dionice Microsofta.

Idete na povjerenje da tvrtka XY neće vaše novce prokockati, postati nelikvidna ili nestati s lica Zemlje – zajedno s vašim novcem. To se zove rizik izdavatelja. Tvrtka XY je “prepakirala” proizvod “dionica Microsofta” i zapravo je izdavatelj nekog obećanja u koje vjerujete bez dokaza “crno na bijelo”.

Znamo da nitko ne voli plaćati naknade i račune, ali isto tako svi znamo da nitko ne radi besplatno.

I zato, kad vam netko nudi “besplatne” oblike ulaganja, ne pokazuje vam nikakve troškove i sve to zvuči malo predobro da bi bilo istinito – pripazite. U Geniusu je jasno navedeno zašto nekih naknada nema, a zašto nekih ima. Transparentnost je bitna.


Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima, te Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu „Rizici“.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 06. lipnja 2024.