fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

HARRY MARKOWITZ: Tko je „otac“ Genius algoritma?

GENIUS SHORTS
2 min.

Nedavno nas je rastužila vijest da je u 96. godini preminuo Harry Markowitz, Nobelovom nagradom okrunjeni tvorac „Moderne teorije portfelja“. Svoju je teoriju objavio u doktorskoj disertaciji pod nazivom „Odabir portfelja“ u Journal of Finance još davne 1952. godine.

Revolucija u financijama

Upravo je njegov rad motivirao na promjene u financijskoj industriji i pomogao snažnom razvoju investicijskih fondova i investicijskog savjetovanja. Ulaganje je promatrao isključivo kroz brojeve i matematičke algoritme koje bi investitor mogao iskoristiti za uspješnije investicije.

Ovu su ideju kasnije slijedili i mnogi drugi modeli, a nakon toga i ostali profesionalni upravitelji financijskom imovinom poput mirovinskih i hedge fondova.

Istraživanje koje je proveo predstavljalo je revoluciju u upravljanju financijama. Dotadašnji način upravljanja imovinom tretirao je svaku vrstu imovine zasebno i kombinacije različitih klasa (dionice, obveznice…) nisu bile poželjne prilikom ulaganja.

Teorija ispred svog vremena

U doba nastajanja Markowitzove teorije nije bilo tehnoloških mogućnosti za njezinu širu primjenu. Njegov se model optimalizacije počeo koristiti tek u novije doba, a prihvatio ga je veliki broj profesionalaca koji upravljaju imovinom. Prevesti teoriju u kompleksne matematičke izračune velik je posao sam po sebi, a zatim to sve treba uobličiti u linije koda i aplikaciju.

Dr. Markowitz je vjerovao kako se rizik neke imovine može mjeriti iz različitih povijesnih podataka, kao i da se taj rizik može umanjiti kombinacijom balansiranih investicija (u različite klase imovine).

Upravo to je baza iz koje je nastala „Moderna teorija portfelja“.

Vjerovao je da investiciju treba podijeliti na više tanjura, tj. da treba diverzificirati ulaganje. Na taj način smanjujemo rizik ulaganja npr. samo u jednu industriju, a koristimo druge kako bismo se zaštitili od rizika specifičnih za samo jednu vrstu imovine.

Markowitz se nije bavio makroekonomskim kretanjima nego se u najvećoj mjeri vodio vjerojatnostima i psihologijom investitora. Tvrdio je da ga najviše zanima ekonomija neizvjesnosti. Smatrao je da na financijskim tržištima nema sigurne stvari osim činjenice da tržište i ekonomija idu gore-dolje, tj. da su volatilni.

Kada se 2005. osvrnuo na svoja ulaganja u mladosti, ustvrdio je da mu je žao što kao mlad nije više bio investiran u dionice. 😊

Njegov je moto: Diverzificiraj i rebalansiraj!
Upravo taj moto primjenjujemo i mi u Genius aplikaciji.

Kako Genius koristi „Moderu teoriju portfelja“ u vašu korist

Temeljem vaših odgovora iz upitnika određujemo vašu osobnu toleranciju rizika. Zatim prema njoj izradimo strategiju ulaganja po vašim specifičnim okolnostima, ograničenjima i željama. Prilikom raspodjele vaših ulaganja koristimo algoritam iz moderne teorije portfelja – on za vašu razinu rizika izračuna koja kombinacija fondova ima potencijal dati najbolje rezultate.

Bitno je da prilikom investiranja vašeg novca ne prelazimo vašu zadanu razinu rizika i da vaš investicijski portfelj odgovara upravo vašim potrebama.

S obzirom na to da Genius za svaku razinu rizika ulaže u više različitih fondova, postižemo visok stupanj diverzifikacije te zato možemo reći da je usluga cjelovita.

Diverzificirano, personalizirano, rebalansirano! 😊

Maja Menićanin

voditeljica Genius projekta

Objavljeno 14. srpnja 2023.