fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Je li ulaganje za vas i hoćete li se brzo obogatiti?

4 min.

“Mogu li u investicijski fond uložiti 200 eura uz najmanji rizik i da za godinu dana imam 5000 eura? Je li ulaganje za mene?”

Ne radi se o izmišljenom pitanju, a ne radi se ni o izrugivanju osobi koja ga je postavila. Radi se, jednostavno, o nerealnom očekivanju od određenog tipa ulaganja zbog nedostatka informacija.

  • Osoba je možda čula za nevjerojatne prinose kriptovaluta, ali nije čula za nevjerojatan rizik gubitka koje također nose
  • Možda je čula za trading dionicama i da je netko “preko noći” zaradio milijun, ali ne zna koliko je znanja, novca ili rizika za to potrebno za takvo ulaganje

Mnogi za ulaganje čuju na dva načina – kroz filmove ili kroz tuđe iskustvo. Kroz filmove obično čuju za “gramzive brokere” (što nije fer, kolege su nam super), a iz tuđeg iskustva dobiju krivi dojam iz nekoliko razloga:

  • ne znaju koliko je osoba bila informirana i educirana u trenutku ulaganja
  • ne znaju u što je točno i po kojim uvjetima ulagala
  • ne znaju tko im je to ulaganje vodio
  • ne znaju koji je osoba rizik preuzela, koja je imala očekivanja i koje su joj tada bile financijske mogućnosti

Ne možete samo kopirati tuđu strategiju ulaganja s očekivanjem da će vam jednako dobro odgovarati.

Iz istog razloga ne kupujete neki auto samo zato što se nekom koga znate sviđa. Možete ga uzeti u obzir, ali birat ćete na temelju vašeg budžeta, vaših potreba, brenda kojem vjerujete, potrošnje koju možete mjesečno podnijeti…

Obično se razgovor svede na “Ma jesi lud! Pa ulaganje u XY ti je pljačka, onaj jedan kojeg znam je izgubio kuću!” Pritom se često misli na 2008. godinu, od koje se i zbog koje se do danas (15 godina kasnije) mnogo toga promijenilo.

Industrija je postala izrazito regulirana, pravila za zaštitu ulagatelja su na višoj razini, reguliraju se marketing i prikazivanje rizika. Ne mogu vam ovdje pisati stvari poput “Nema tu nikakvog rizika, ulaganje je sigurno, a zaradit ćete majke mi!”

Stvari nisu kakve su nekada bile.

Što možete očekivati od ulaganja u investicijske fondove?

Nećete se obogatiti preko noći.
To ne znači da ne možete zaraditi ništa, znači samo da se trebate upoznati s drugačijim pristupom tom tipu ulaganja i iskoristiti maksimum koji nudi.

OK, što točno fondovi nude, a da bi vam bilo korisno?

Investicijski fondovi su idealni za dugoročnije postepeno ulaganje, pogotovo ako nemate odmah veće iznose za uložiti (a i ako imate).

  • Pod dugoročnije mislimo na 5 godina i više – 10, 15, 20.
  • Pod postepeno mislimo na trajni nalog ili “sjetit ću se sama” uplaćivanje – mjesečno, kvartalno, polugodišnje…
  • Pod “ako nemate veće iznose” mislimo na to da u Genius aplikaciji ne postoji minimalni iznos koji morate uplatiti – ako uplatite 5 eura, aplikacija za vas ulaže 5 eura. 

Postoje drugi oblici ulaganja koji zaista mogu donijeti veće prinose u kraćem roku, ali budite spremni – to dolazi uz visok rizik koji nije svatko spreman podnijeti.

I to ne samo financijski, već i na psihološkoj razini – visokorizično ulaganje nije za vas ako ćete svakoga dana na vijest o najmanjem pomaku osjetiti strah, paniku ili zabrinuto provjeravati stanje računa svakoga jutra.

Netko je sasvim OK s time da sutra može izgubiti 50% svojeg ulaganja jer računa da možda može dobiti još i više. Većina ljudi nije.

Tu dolazi do raznih slučajeva pomiješanih želja i mogućnost, pa netko traži maksimalni rizik ulaganja – no ne želi dionice. Ili želi izrazito velik potencijal prinosa, ali istovremeno želi najmanji mogući potencijal gubitka.

ulaganje - graf usporedbe dionica i obveznica prema riziku i prinosu

Investicijski fondovi dolaze u više razina rizika (osnove fondova pronađite u našem blogu za početnike). Koliki rizik odlučite preuzeti, sukladno tome će i potencijalni prinos biti veći ili manji – ne možete od svakog fonda očekivati iste rezultate.

Ne postoji kratkoročan, niskorizičan i povoljan oblik ulaganja koji će vam donijeti milijune. Plus, da je i jednostavan. To je poput onog popularnog trokuta DOBRO – JEFTINO – BRZO. Uvijek možete dobiti dvije od tih stvari odjednom, ali nikada sve tri.

Za koga su onda investicijski fondovi?

Ulaganje u fondove putem robo advisor aplikacije poput Geniusa bi mogla biti dobra opcija za sve koji:

ulaganje - prikaz mehanike ulaganje putem genius robo advisor aplikacije

  • žele uvijek moći doći do svojeg novca, bez ograničenja u smislu navršenih godina života, razročenja štednje ili brige oko izlaznih naknada
  • žele aktivno štedjeti za konkretan cilj, poput malo “pojačane” mirovine
  • bi htjeli imati financijski backup u slučaju da jednoga dana odluče da će poludjeti na postojećem poslu i najradije bi pobjegli u planine čuvati ovce, ali nemaju više od 1-2 plaće za preživjeti dok se ne snađu
  • žele od postojećih sredstava kroz dulji period dobiti nešto više jer nisu zadovoljni drugim opcijama, poput klasične štednje
  • žele ulagati iako nemaju na raspolaganju velike mjesečne iznose, pa da s vremenom skupe nešto što će im pružiti dozu sigurnosti kod npr. nepredviđenih medicinskih problema, stanovanja, obiteljskih troškova itd.
  • žele ulagati, imaju dobar posao i veće iznose koje su spremni uložiti, ali sami ne znaju kako ili u što
  • žele ulagati iako nemaju iskustva ni stručnog znanja
  • žele ulagati iako imaju iskustva i znanja, ali nemaju vremena i žele se posvetiti obitelji, hobijima…
  • se namjeravaju aktivnije baviti vlastitim financijama, umjesto čekanja hoće li se poboljšanje na tom polju jednostavno dogoditi samo od sebe

Ako ste se pronašli u ovim točkama i imate hrpu pitanja, prijavite se na našu besplatnu online edukaciju Genius Caffe i pitajte nas sve što vam padne na pamet.

Ne sudjelovati je najveća investicijska greška. Radite na tome da si stvorite izbor u životu – bilo kakav je bolji od nikakvog.

I to je to.

ulaganje - download genius aplikacije

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 08. veljače 2023.