fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

ROBO ADVISOR: Isplati li se ulagati putem aplikacije?

Budućnost investiranja
19 min.

“Možeš misliti da će ‘robot’ ulagati za mene!?”

Ljudi su sve svjesniji važnosti investiranja i prednosti koje im može donijeti pred klasičnom štednjom. Usprkos tome, većini je investiranje i dalje nerazumljivo i vremenski zahtjevno.

Kako tehnologija napreduje i često nam olakšava dosadne obaveze, tako se razvijaju i alati za ulaganje novca. Što god danas trebate obaviti, za to postoji neka aplikacija.

Appovi za ulaganje postoje već neko vrijeme, a za njih ste vjerojatno čuli pod nazivom “robo advisor”. I dok je svima jasno da te aplikacije “za vas ulažu novac”, taj odgovor vam zapravo ne daje previše detalja.

Je li to samo najnovija prevara? Način da vam netko ukrade novac?

Naravno, uvijek možete ulagati sami, ako znate. Ili putem vlastitog portfelj menadžera, ako ga možete platiti.

No ako se ne pronalazite u prva dva opisa, možda je robo advisor ipak nešto čemu biste trebali dati priliku. Ako ništa, barem odvojiti 10 minuta na ovo kratko upoznavanje, da vidite je li vam zanimljivo.

U ovom blogu ćemo odgovoriti na sva “što, kako, zašto” pitanja i pogledati je li robo advisor alat koji vam može pomoći doći do financijske slobode koju svi priželjkujemo.

Robo advisori dolaze u mnogo verzija, ovisno o namjeni, a mi ćemo ih ovdje promatrati iz perspektive Geniusa i ulaganja u investicijske fondove.

Kliknite ispod na poglavlje koje vas zanima ili slobodno čitajte redom kao vodič. Ne brinite, nećemo vam samo bacati hrpe definicija, objasnit ćemo svaki dio.

Saznat ćete:

  1. Što je robo advisor i kako funkcionira
  2. Može li aplikacija zamijeniti čovjeka
  3. Kome je robo advisor namijenjen
  4. TOP 3 usluge koje vam nudi robo advisor
  5. Kako izgleda proces ulaganja putem robo advisora
  6. Kako korištenje robo advisora izgleda u praksi
  7. Prednosti i nedostaci robo advisora
  8. Kako ulagati pomoću robo advisora

Robo advisor - ekrani mobilne aplikacije Genius by InterCapital, prikaz stanja računa, upitnika registracije i financijskog plana ulaganja

Naglasak je na “vašim mogućnostima”. Robo advisor ne gleda kako s novcem stoji vaš susjed ili prijatelji jer njihova financijska i životna situacija nema veze s vašom. Želite plan prilagođen vama, a ne samo kopiju tuđeg.

Zato je prilikom registracije u takvu aplikaciju bitno iskreno odgovoriti na upitnik putem kojeg vas algoritam “upoznaje”. To je jedini način da dobijete plan investiranja s kojim ćete biti zadovoljni. Radi se o pitanjima poput:

 
Je li robo advisor umjetna inteligencija?

3. Kome je robo advisor namijenjen

Možda vam se čini da je robo advisor samo za početnike, ali to apsolutno nije istina. Veliku korist donosi i iskusnim investitorima. Pogledajmo što nudi kojoj od te dvije grupe.

Korist za početnike:
  • Personalizirani investicijski plan krojen po vašoj mjeri;
  • jednostavno investiranje bez stručnog predznanja;
  • niže ili nepostojeće naknade;
  • ulaganje s većim ili manjim iznosima;
  • diverzificiran portfelj fondova (pogledajte popis fondova);
  • ne morate samostalno donositi odluke oko strategije investiranja;
  • redovita optimizacija investicije.
Korist za profesionalce (uz sve gore spomenuto):
  • Ušteda vremena – mogu se posvetiti obitelji, mirne duše otići na izlet ili se posvetiti razvoju posla, bez razmišljanja o investiranju;
  • ušteda novca – manje različitih naknada nego kod samostalnog investiranja;
  • manje brige – ne moraju sami pratiti tržište i odlučivati o daljnjim potezima.

Mnogi imaju želju isprobati investiranje i vidjeti kakvu im korist može donijeti, ali se boje jer jednostavno ne znaju kako cijela stvar funkcionira. Ne žele riskirati neki veći iznos i potencijalno pogriješiti, a s malim iznosima često ne mogu ni započeti.

Robo advisor rješava oba problema. Služi kao odličan prvi korak u svijet investiranja jer ipak imate aplikaciju koja vam nudi profesionalni savjet. Istovremeno, imate mogućnost krenuti i s vrlo malim iznosima.

Na taj način svojim tempom učite principe investiranja i počinjete shvaćati kako reagirati kad ide dobro, ali i kako kad dođe do neke krize. Imate više samopouzdanja i osjećate se spremnije iskoristiti puni potencijal investiranja u svoju korist.

To je pravi put kako krenuti ulagati – informiranje, malo “vođene prakse”, a zatim polagano investiranje u svoju financijsku slobodu.

robo advisor - prikaz ekrana aplikacije Genius by Intercapital - alokacija portfelja, financijski plan i optimizacija
 

4. TOP 3 usluge koje vam nudi robo advisor

Sav posao koji aplikacija obavlja za vas može se sažeti u tri glavne usluge ili benefita.

1. Određivanje vaše tolerancije na rizik

Želite znati koji su sve koraci od samog početka do tipičnog korištenja robo advisora, da si cijelu priču lakše vizualizirate?

Nisu svi robo advisori isti i koraci se mogu razlikovati, pa za primjer uzimamo Genius. Ovo je proces koji ćete proći tijekom registracije, kreiranja investicijskog plana i samog korištenja Genius aplikacije:

robo advisor - prikaz ekrana registracije i verifikacije u Genius by Intercapital aplikaciji
 
1. Izrada korisničkog računa i verifikacija

Jednostavan unos osnovnih podataka (dob, spol, email…) kako biste kreirali svoj račun i verficirali ga putem emaila s kojim ćete se prijavljivati. Automatski je uključena dvofaktorska autentikacija koju kasnije možete i ugasiti kroz postavke aplikacije.

robo advisor - prikaz ekrana procjene investitora i upitnika u Genius by Intercapital aplikaciji
 
2. Upitnik – algoritam upoznaje vaše financijske okolnosti

U ovoj fazi možete postaviti svoj početni plan – odabrati vaš ciljani iznos koji želite dostići investiranjem, koliko želite jednokratno ili mjesečno uplaćivati, koliko dugo želite ulagati, koji postotak investicije želite staviti u dionice i slično. 

robo advisor - prikaz ekrana unošenja osobnih podataka i kartice u Genius by Intercapital aplikaciju
 
3. Osobni podatci

Dalje slijedi nešto slično otvaranju računa u banci, samo je sve na mobitelu i ne morate u poslovnicu čekati u redu.

Financijska industrija je izrazito regulirana i prema zakonima o sprečavanju pranja novca moramo potvrditi vaš identitet, upravo zbog vaše zaštite.

To znači da vas aplikacija traži sliku osobne iskaznice, kartice tekućeg računa i jedan selfie kako bi se potvrdilo da ste vlasnik/ca tekućeg računa i osoba s tih dokumenata.

Uplate se mogu obavljati isključivo s vašeg računa i isplaćivati isključivo na vaš račun. Čak i da vam netko ukrade mobitel i želi isplatiti vaš novac to može učiniti jedino – na vaš račun. Vaša investicija je zaštićena kroz nekoliko razina sigurnosti.

Robo advisor - prikaz alokacije fondova na ekranima Genius by Intercapital aplikacije
 
4. Dodjeljivanje razine rizika i kreiranje portfelja

Na temelju svih tih odgovora algoritam će za vas kreirati investicijski plan.

Na jednom jednostavnom ekranu prikazat će vam raspored vašeg portfelja, toleranciju na rizik i očekivani godišnji prinos. Na svaki od fondova možete kliknuti i pročitati više detalja.

Svoj investicijski plan uvijek možete naknadno mijenjati.

robo advisor - prikaz ekrana potpisivanja ugovora u Genius by Intercapital aplikaciji
 
5. Potpisivanje ugovora o usluzi

Potpisivanje ugovora ne obavezuje vas na bilo kakvu uplatu.

Radi se o pristanku na uvjete usluge, koja se aktivira tek idućim korakom – početnom uplatom. Dobro pročitajte svaki dokument koji potpisujete jer ćete u njima pronaći mnogo korisnih informacija o upravljanju portfeljem, naknadama, izvještajima, strategiji ulaganja itd.

Već sam dokument Opći uvjeti odgovara na većinu pitanja koja ćete možda imati. Prema zakonu sve informacije morate dobiti unaprijed.

robo advisor - prikaz ekrana s instrukcijama za plaćanje Genius by Intercapital aplikacija
 
6. Početna uplata – aktivacija usluge

Gotovo svaki robo advisor ima neki oblik početne uplate kojom započinjete investirati i aktivirate uslugu.

Za Genius početna uplata iznosi 70 eura (500 kn). Taj će se novac raspodijeliti na fondove iz vašeg portfelja, odnosno njime će se kupiti udjeli u tim fondovima.

robo advisor - prikaz ekrana isplate Genius by Intercapital aplikacija
 
7. Uplate i isplate

Nakon početne uplate sami birate koliko često i koji iznos želite uplaćivati.

Ne postoji obaveza broja ili visine uplata. Ako nakon početne uplate više ne želite uplaćivati – to je OK. Ako želite uplaćivati svaki dan – i to je OK. Nema minimalnog iznosa koji morate uplatiti.

Naša preporuka je uvijek trajni nalog, odnosno manje mjesečne uplate. 

Isplate možete obavljati kada vi to želite. Bez obzira što ste možda rekli da ćete investirati 20 godina, sva sredstva si možete isplatiti i nakon 5 dana, bez penala ili naknada.

Isto tako, ako investirate na 3 godine i taj period prođe, možete slobodno dalje uplaćivati, vaša sredstva se i dalje ulažu. 

robo advisor - prikaz ekrana optimizacija i rebalans Genius by Intercapital aplikacija
 
8. Optimizacija i rebalans

Ovo je potpuno automatizirani dio kojim upravljaju robo advisor aplikacija i tim koji je održava.

U slučaju Genius aplikacije, svakom uplatom pomalo optimizirate svoj portfelj – vaš novac se raspoređuje tako da se dokupe udjeli fondova kojih imate manje od optimalnog, a prodaju udjeli fondova kojih imate više od optimalnog.

Optimizirani portfelj vam za istu razinu rizika može dati viši prinos.

robo advisor - prikaz ekrana procjene investitora i upitnika Genius by Intercapital aplikacija
 
9. Ponovno ispunjavanje upitnika

Bez obzira što ste upitnik već ispunili prilikom registracije, preporučujemo da ga jednom godišnje ponovno prođete.

Možda ste dobili povišicu, možda ste uzeli kredit i dobro bi vam došao malo niži rizik investicije, možda je ekonomsko stanje škakljivo i predomislili ste se oko spremnosti na rizik…

Jednostavno ponovno odgovorite na pitanja i ako algoritam procijeni da je potrebno dodijelit će vam višu ili nižu razinu rizika, a time i novi portfelj.

Kao pružatelj usluge upravljanja imovinom zakonski smo dužni provjeriti je li naša usluga prikladna za vaše financijske mogućnost.

Npr. ako imate veći kredit na koji vam otpada preko pola plaće, nema nikakvog iskustva s investiranjem i ulažete na samo par godina – nećemo za vas kreirati portfelj visokog rizika s velikim udjelom dioničkih fondova.

 

6. Kako korištenje robo advisora izgleda u praksi

Dosad vjerojatno već imate dosta dobru sliku u glavi kako robo advisor funkcionira, no evo mali sažetak kako to izgleda u praksi ako koristite Genius.

Uplate
  • U aplikaciji na ekranu za uplate i isplate odaberete jednokratnu uplatu i unesete 50 eura (do kraja 2022. primaju se i kune).

  • Na ekranu vam se prikažu instrukcije za plaćanje sa 2D kodom i svim informacijama (najlakše je snimiti ekran s 2D kodom i učitati ga u aplikaciju internet bankarstva), a iste instrukcije stignu i na vaš email

  • Ako ste odabrali mjesečne uplate – jednom mjesečno na taj datum primit ćete podsjetnik za uplatu.

    Podsjetnik vas ne obavezuje niti se novac skida s vašeg tekućeg računa, služi samo malom držanju discipline. Kao kad kažete “Vježbat ću kad stignem!” i to ispadne nikad, ali ako odaberete treninge utorkom i četvrtkom ipak redovito idete.

Isplate
  • Na ekranu s transakcijama odaberete isplatu i unesete iznos – odjel za transakcije kroz par radnih dana proda vaše udjele u fondovima u iznosu koji ste zatražili i isplaćuje novac na vaš tekući račun.

Ne može jednostavnije.
Nema papira ni obrazaca, manje je zahtjevno od plaćanja režija putem mobitela.

7. Prednosti i nedostaci robo advisora

Ovo poglavlje se zapravo odnosi na to za koga je robo advisor najprikladniji. Iako u jednom “paketu” obavlja zaista mnogo funkcija, nije ni predviđen za pokrivanje svakog mogućeg načina ulaganja koji postoji.

Prednosti robo advisora

1. Niži troškovi

Naknade koje plaćate za korištenje aplikacije u pravilu su niže od onih kad samostalno investirate. Kod nekih aplikacija to su naknada za vođenje portfelja, određeni postotak na iznose ispod minimalnog limita uplate i slično.

U slučaju Geniusa – naknade za aplikaciju ne postoje.

Nema ulazne ni izlazne naknade, transakcijske naknade, a vođenje portfelja je besplatno. Naplaćuje se samo upravljačka naknada investicijskog fonda, koja standardno postoji kod svakog fonda i nema veze s robo advisorom.

Čak i ako vaš portfelj spada u model koji sadrži globalno najatraktivnije ETF-ove, ne plaćate brokersku ni skrbničku naknadu. Mi častimo. 😉

2. Niži početni iznosi za investiranje

Investicijski fondovi ili pojedinačni vrijednosni papiri mogu imati i prilično visoke minimalne početne iznose. Neki fondovi će vam dati povoljnije uvjete samo ako uđete s iznosima od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Samo jedna dionica kompanije poput Applea može imati cijenu od npr. 150 eura – ako za ulaganje imate 30 eura morat ćete koristiti neku aplikaciju koja vam omogućuje kupovanje samo dijela dionice.

To znači da ćete morati ulagati samostalno, pratiti tržište, a na kraju dana opet imate dionicu samo jedne kompanije, što spada u vrlo rizična ulaganja. O kupovanju obveznica da ni ne pričamo, državne ili korporativne obveznice mogu imati minimalne količine od nekoliko tisuća do 100-200.000 eura.

Robo advisor vam omogućuje da u doslovno par klikova svojih 20, 50 ili 500 eura uložite u desetke i desetke različitih kompanija, dionica i/ili obveznica.

Ne samo da ste za mali iznos automatski dobili udjele u toliko različitih vrsta vrijednosnih papira, već imate odlično raspršen (diverzificiran) portfelj, što znači i manji rizik.

Početna uplata u Genius je 70 eura (500 kn), a nakon toga nema limita na iznos ni učestalost uplata.

3. Jednostavnost korištenja

U poglavljima 5. i 6. opisali smo kako izgleda proces kreiranja portfelja i tipičnog korištenja Genius aplikacije.

Robo advisor je stvoren s jednim zadatkom – da investiranje postane lako, jednostavno i dostupno svima. Vi se bavite na uplatama i isplatama, dok algoritam za vas nadgleda portfelj 0-24.

Aplikacija za investiranje je time savršen način kako početi aktivno upravljati vlastitim novcem.

4. Odlično diverzificiran portfelj po vašoj mjeri

Ako koristite Genius, jedan tipični dionički fond u koji ulažete sadrži 30-40 različitih kompanija. Genius portfelj može imati od 3-7 različitih fondova. Svaki od njih ulaže u različite vrste vrijednosnih papira (dionice, obveznice), sektore (energija, telekomunikacije, IT, tech…), države itd.

Tim portfeljem upravlja desetak profesionalnih fond menadžera – kad biste isti portfelj htjeli voditi sami morali biste zamijeniti sve njih.

Portfelj će ujedno biti kreiran prema vašim financijskim i životnim mogućnostima kako bi poštivao vaše želje o riziku ulaganja, a pružio što bolji prinos. 

Nedostaci robo advisora

1. Samostalno trgovanje

Robo advisor je u većini slučajeva stvoren za vođenje porfelja kojeg kreira aplikacija. Ne možete sami birati u koji točno fond želite ulagati.

Slično je i s individualnim dionicama kompanija – postoje aplikacije koje vam omogućuju kupovanje dionica, ali ne vode za vas cijeli portfelj.

To ne znači da je samostalno trgovanje kriva taktika ili nešto loše, znači samo da ako niste stručnjak s dosta vremena bit će vam kompliciranije i skuplje.

2. Alternativne strategije ulaganja i robe

Iako postoje platforme za ulaganje u alternativne fondove, zlato, naftu, aluminij itd., to možda neće uvijek biti tako jednostavno i zahtijevat će ipak određenu dozu znanja.

3. Kupovanje nekretnina i porez

Tipični robo advisor obično ne nudi ulaganje u nekretnine niti izračunava porezne obaveze.

Iako, Genius vam početkom svake godine šalje dokument sa svim potrebnim podacima za poreznu prijavu, ako ste u prethodnoj godini isplatili sredstva na kojima ste ostvarili dobit, a da su bila investirana manje od 2 godine.

4. Korisnička podrška

Nažalost, nema svaki robo advisor živu osobu s kojom možete razgovarati ukoliko naiđete na problem.

Neki koriste automatizirane chatbotove koji vas često vrte ukrug i teško je reći hoćete li na kraju riješiti problem. Drugi koriste ekipe iz zemalja trećeg svijeta koje će vam teško dati neku preporuku u odnosu na državu u kojoj živite ili van scenarija koji su naučili.

Genius za vas jednom tjedno organizira interaktivnu online radionicu Genius Caffe, na kojoj možete razgovarati uživo s Genius timom. Prijavite se ovdje.

U sat do sat i pol vremena možete postaviti apsolutno bilo koje pitanje o investiranju, aplikaciji, stanju na tržištu ili jednostavno pitati što je to dionica. Nema krivih pitanja. Naravno, možete se javiti i na email ili putem in-app chata na koji također osobno odgovaramo.

Ako prema vašim pitanjima i očekivanjima shvatimo da investiranje i Genius možda nisu rješenje za vas – to ćemo vam i reći. Svaki problem može se riješiti i telefonom uz individualni pristup korisniku, a možete čak i svratiti na kavu i uživo popričati s nama.

8. Kako ulagati pomoću robo advisora

Algoritam može biti turbo napredan, aplikacija može biti nevjerojatno user-friendly, ali nijedan robo advisor ne može misliti umjesto vas. Neke stvari jednostavno morate odraditi metodom “sjedni sam sa sobom i razmisli što želiš”.

Ova četiri pitanja su ključna i bitno je da na njih znate odgovor PRIJE nego krenete investirati ili koristiti ikakav robo advisor.

1. Imam li novca koji mi nije nužan za svakodnevni život?

Nemojte si dozvoliti da krenete investirati sredstva koja su vam potrebna za hranu, režije, obitelj…

Ne samo da riskirate s novcem koji ne možete samo tako nadoknaditi, već ćete u tom slučaju dnevno strepiti nad svakim malim pomakom tržišta (koji je normalan).

Vjerojatno ćete na malom padu odreagirati ishitreno i emocionalno, sve prodati i više se nikada nećete vratiti. Propustit ćete šansu učiniti nešto pozitivno sa svojim novcem. 

Iskoristite jednu od najvećih prednosti robo advisora – niske iznose uplata!

Ako mjesečno možete uložiti 20 eura, onda je to 20 eura. Ako možete 50 ili 500 eura, super, to je vaša trenutna mogućnost. Odvojite na stranu bilo koji iznos kojeg se možete mirne duše privremeno odreći.

Ulaganje je postalo dostupno svima, ne morate imati milijune. S Geniusom možete uplaćivati i 10 eura ako ste si tako odredili.

Poštedite se početničkih muka i pročitajte “TOP 8 najčešćih investicijskih grešaka”.

2. Imam li plan kako rasporediti novac?

Ovdje ne mislimo na sam portfelj u aplikaciji.

Robo advisor nije jedino mjesto gdje ćete držati svoj novac, nešto će možda ići u banku, netko ima nekretninu, životno osiguranje itd. Netko će htjeti isprobati i kriptovalute.

Bitno je samo “staviti sve na papir” i odlučiti koji dio svoje imovine želite staviti u nešto višeg rizika, a koliki u nešto nižeg rizika.

Učinite si uslugu i pročitajte naš najpopularniji blog “TOP 4 savjeta za pametno investiranje i štednju”.

Ne, ne morate sve staviti u investicijske fondove ili Genius – on može biti odlična nadopuna drugim oblicima štednje ili investiranja. Čak i oni koji se na dnevnoj bazi bave kriptovalutama jedan dio imovine drže u nečem manje rizičnom, poput robo advisor aplikacije.

Ipak, nemojte baš životnu ušteđevinu uložiti u kripto, to možda bolje ne. 😀

3. Koliko rizika mogu preuzeti?

Robo advisor će vam već u prvom koraku dodijeliti razinu rizika na koju ste spremni. Ali kako se vi osjećate oko toga? Jeste li zaista svjesni što u svijetu investiranja znači riječ “rizik”?

Mnogi rizik doživljavaju kao “apsolutna šansa da izgubiš sav novac i sve propadne”. I to je razumljivo, dosta ljudi se opeklo tijekom velike krize 2008., a fondovi i investiranje nose svojevrsnu stigmu.

Svako ulaganje ima svoj rizik:

  • U banci na štednji možda nećete imati kamatu koju ste željeli i nizak rizik obično znači nizak prinos;
  • životno osiguranje morate čekati do neke godine života;
  • dio novca “u čarapi” ili na tekućem računu vam odnese inflacija;
  • nekretninu ne možete kupiti za 2000 eura, a čak i ako je imate – ne možete kasnije prodati samo dnevni boravak jer vam treba novac za auto. I onda eto još i potresa…

Istina, ovo zahtijeva mali “klik” u shvaćanju rizika i cijelog koncepta investiranja. Većina ljudi je ipak navikla na štednju i isplatu kamate.

Kod investiranja viši rizik znači potencijalno viši prinos, a niži rizik potencijalno niži prinos. Uvijek morate biti svjesni da postoji rizik da će vaša investicija ponekad biti u minusu, a ponekad u plusu, ovisno o vašoj strategiji investiranja.

Nepostojeći rizik = nepostojeći prinos. Ne vjerujte obećanjima o “visokim prinosima uz nikakav rizik i gotovo nepostojeće troškove”. To ne postoji.

Evo, uzmite za primjer lutriju. Koliko ste listića za Eurojackpot uplatili? Koliko ste puta osvojili Eurojackpot? Vrlo je vjerojatno da je svaki vaš listić dosad bio jednostavno izgubljen novac. To je iznimno visok rizik gubitka, za mnoge praktički 100 posto. Ali igrate usprkos riziku jer je i potencijalni dobitak iznimno velik.

Robo advisor poput Geniusa vam pomaže upravo na tom polju – kako pametno upravljati rizikom. Ne letite naslijepo, ne idete na “Što bude, bude.” Imate plan, imate mehanizme za promjenu i prilagodbu plana, imate podršku profesionalnog tima.

4. Koliko mogu čekati?

Investiranje je priča na duge staze. To je realnost. Robo advisor bi trebao postati onaj app koji jednostavno stoji na vašem mobitelu godinama i radi svoje bez da ga se često sjetite.

Naša preporuka je uvijek dugoročno ulaganje putem trajnog naloga i to iz nekoliko razloga:

Robo advisor - graf prikaz prinosa dioničkog fonda InterCapital Global Equity kroz period od 5 godina, uključujući pandemiju COVID-19 početkom 2020. godine

  • Dugoročnim ulaganjem smanjujete rizik investiranja – kratkorajne oscilacije poput kriza, pandemija, ratova i recesija nemaju toliki utjecaj na vaš portfelj ako ulažete na 10, 15 ili 20 godina, npr. za mirovinu.

    Ako ulažete na 2-3 godine, sve nabrojano će vas itekako brinuti i nitko vam ne može jamčiti da ćete nakon 2 godine izaći i biti u plusu. Za tako kratak rok trebala bi vam čarobna kugla, a to ni mi nemamo.

    Za odlično pojašnjenje pročitajte “Zašto je dugoročno ulaganje najbolja taktika”.

  • Raspoređivanjem svojeg novca na manje periodičke uplate niste odmah uložili sve što imate – osim što ćete se manje brinuti, uvijek ćete sudjelovati na tržištu.

    To znači da ćete iskoristiti sve one najbolje dane rasta, ali i one dane kad cijene padaju, tijekom kojih ćete jeftinije dokupiti udjele. Zašto biste kupili stan kad je najskuplji, pa kupit ćete ga kad je jeftiniji i čekati da mu vrijednost poraste. Tako je i s investiranjem.

robo advisor - graf s prikazom pada vrijednosti investicije uz propuštanje najboljih dana na tržištu

Robo advisor je alat koji vam omogućuje da radite na svojoj financijskoj slobodi uz minimum troškova, znanja i vremena.

Iskoristite to – preuzmite Genius!

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 12. kolovoza 2022.