fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Kako ulagati u izazovnim vremenima 2.

GENIUS SHORTS
5 min.

U prvom nastavku vidjeli smo kako dugoročno ulaganje može pomoći umanjiti rizik ulaganja. Pročitajte blog ovdje:

Ako ste nam se tek pridružili: cilj ovog petodjelnog serijala kratkih savjeta je pomoći vam korak po korak prilagoditi svoje ulaganje kako biste lakše i uspješnije prošli kroz razne izazovne periode tržišta.

Tražimo zdravorazumsko rješenje koje će vam omogućiti zadržavanje optimizma oko svojeg ulaganja i pružiti najbolju šansu da s vremenom postignete svoj cilj.

SAVJET 2: Razlomite uplate na manje iznose, ali ulažite redovito i konzistentno

Ljudi ulaganje često doživljavaju kao “Stavim hrpu love u nešto i čekam.” I istina, možete jednokratno uplatiti veliki iznos, ali NE MORATE. Redovito, konzistentno uplaćivanje malih iznosa ima mnoge prednosti, pogotovo za nas male ulagatelje.

Kakvu vam korist nudi ulaganje malim, redovitim uplatama:

  • Puno malih uplata tijekom pada tržišta može poboljšati prinos
    Svaka uplata koju obavite dok tržište pada ima potencijal dodatno pojačati prinos kod nekog kasnijeg oporavka tržišta. Evo ilustracija na što točno mislim:

    Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management



    Svaka ova crvena točka je jedna mjesečna uplata. Svaka ta uplata tijekom lošijeg perioda na tržištu pruža vam priliku uložiti jeftinije, po nižoj cijeni.

    Sigurno se pitate kako znati kad će doći do oporavka? To nitko ne može znati, ali tu u priču upada dugoročno ulaganje – što je dulji rok, to je veća šansa da ćemo dočekati taj oporavak. Idete pametno, hladne glave, znate kako umanjiti rizik ulaganja – dajete si najbolju priliku za uspjeh.

    Evo nešto manje apstraktno od grafa. 😀
    Zamislite da je vaš susjed kupio dionicu i koštala ga je 1000 eura. Za 3 godine je vrijednost dionice porasla na 1200 eura. Prodao ju je i zaradio 200 eura. Super, bravo susjed!

    Ali u tih 3 godine tržište je doživjelo i privremeni pad, dionica je tijekom tog pada vrijedila manje, pa ste vi iskoristili nižu cijenu. Ta ista dionica koštala vas je samo 500 eura, umjesto 1000. Za 3 godine i vi ste prodali dionicu u istom trenu kad i vaš susjed, za istih 1200 eura, samo što ste vi zaradili 700 eura.

    Iskoristili ste privremeni pad kako biste jeftinije kupili dionicu, pa je i vaša zarada kasnije bila veća. Naravno, ovo je samo ilustracija za lakše shvaćanje ideje.

    No, vratite se na sekundu nazad na graf i zamislite kad zbrojite svaku onu malu uplatu za vrijeme pada tržišta, iz mjeseca u mjesec. Sve se one skupe i kroz dulji period može se dogoditi da postignu čak i veći prinos nego da ste jednokratno uplatili puno novca i onda samo čekali. Baš poput onih Lego kocaka iz naslovne slike, slažete svoju investiciju malo-pomalo da biste na kraju dobili nešto više.

    Trajni nalog s malim uplatama je odličan izbor upravo za izazovne periode. 

  • Iskoristite najbolje dane na tržištu za zaradu
    Povremeno se u svijetu dogodi nešto što pozitivno utječe na financijska tržišta. Neka kompanija izađe s revolucionarnim proizvodom, neka dobra vijest iz gospodarstva… Tog dana tržišta znaju malo “poskočiti”, porasti za par posto – time može porasti i vaše ulaganje.

    Takvi dani javljaju se nasumično kroz godine, nemate pojma kad će se pojaviti. Ako ulažete na način da uplatite veliki iznos i onda ga povučete jer vas je uplašila neka vijest i ne želite riskirati s puno novca, pa onda opet uložite, pa opet izađete i tako svako malo – velika je šansa da ćete propustiti upravo te najbolje dane.

    Izaći ćete usred nekog težeg perioda, s gubitkom, a onda se pokušavati vraćati kasnije kad je sve skuplje. Zamislite da hodate po shopping centrima i kupujete na sve strane i onda propustite Crni petak kad je sve u pola cijene.

    Ako uplaćujete pomalo, ali redovito, puno lakše neprekidno sudjelujete na tržištu. Mi bismo rekli da ste “cijelo vrijeme investirani”. Koji je rezultat? Kad god naleti neki takav dobar dan, vi “pokupite vrhnje” i vaše ulaganje malo poraste.

    Pogledajte stvarnu usporedbu tri ulagatelja koji su počeli ulagati na isti dan, prestali ulagati na isti dan i uložili identičan iznos od 10.000 eura. Primjer je nastao na temelju prinosa našeg fonda InterCapital Global Equity. Doslovno isto ulaganje, jedina razlika je to prekidanje i vraćanje – rezultat je itekako značajan!

    Izvor: InterCapital Asset Management

  • Psihički i financijski lakše ulaganje
    Mobitel je u ruci, čitate vijesti. Nešto loše se dogodilo, a vi ste upravo prodali neko zemljište za 50.000 eura, uložili sav taj novac odjednom i sad vam živci lagano rade. Što će biti s vašim novcem?

    To je puno lakše podnijeti ako NISTE upravo uložili 50.000 eura, već samo 200 eura taj mjesec. Ostatak novca ste si ostavili, za svaki slučaj, ako zatreba. Svakog mjeseca uplatite 200 eura i ne živcirate se pretjerano zbog loših vijesti. Pogotovo ako ulažete dugoročno i dajete priliku situaciji da se popravi, a novac skupi.

    U slučaju da, kao većina, nemate negdje u ladici 50.000 eura već svaki mjesec uložite koliko ostane od plaće – redovite male uplate su lakše izvedive. Pogotovo ako koristite alat koji vas ne tjera da obavezno uplaćujete niti vam propisuje iznos, poput Genius aplikacije. Vi birate kada želite uplatiti i koliko.

    Također, pomalo si stvarate naviku brige za svoje financije. Kad znate da ćete mjesečno nešto uložiti u vlastitu financijsku budućnost, možda malo manje novca ode na stvari koje nisu baš životno važne. Ne zagovaram da odete živjeti u spilju, treba malo živjeti! 🙂

Kako isplanirati redovite male uplate za svoje ulaganje?

Najjednostavniji način je u Geniusu odabrati iznos mjesečne uplate i aktivirati podsjetnik. Genius vam NE SKIDA novac s računa automatski, samo vam šalje podsjetnik “Hej, odabrao/la si svakog 10. u mjesecu uplatiti 50 EUR.” Ako želite, uplatite. Ako ne želite – preskočite. I nikome ništa.

U Geniusu je to samo par klikova, a svoj plan i iznos uplata možete izmijeniti kad god želite, bez naknade.

Na taj način uvijek imate kontrolu nad svojim ulaganjem i možete ga prilagoditi svojim trenutnim financijskim uvjetima. Ne morate se ugovorima vezati za ikakve iznose.

Pratite ove kratke blogove i sa svakim novim savjetom pomalo doradite svoj plan – koristit će vam ne samo za izazovne periode već i općenito. Ovo su temelji ulaganja i dobro ih je znati i kad sve cvjeta i ptice pjevaju.

Ako imate još pitanja oko ulaganja ili Genius aplikacije, prijavite se na našu besplatnu edukaciju Genius Caffe! 

I to je to.



Ovaj blog je promidžbeni sadržaj, pripremljen u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 30. listopada 2023.