fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

PREDSTAVLJAMO “THE 7SERIES”: Moćni hrvatski ETF-ovi za vaš portfelj

11 min.

Zašto u novom Geniusu 3.0 odabrati naše, InterCapitalove, regionalne ETF-ove? Kakvi su im rezultati i zašto ih dodati u svoju kolekciju ETF štednih planova?

Možda niste znali, ali InterCapital je pokrenuo prve ETF-ove na hrvatskom tržištu.

Ako pogledate našu uslugu ETF SELECT (štedni planovi), primijetit ćete u ponudi 4 domaća ETF-a: 7CRO, 7SLO, 7BET i 7GROM. Zajedno s još jednim ETF-om (7CASH iz usluge Genius CASH) čime našu ekskluzivnu kolekciju “7SERIES” ETF-ova, koju ćemo nastaviti proširivati. 

Usluga ulaganja u InterCapitalove ETF-ove je besplatna. Ne postoji naknada za upravljanje niti brokerska naknada, samo trošak fonda. Sve to možete transparentno vidjeti u ovom blogu.

Ukratko ću vam predstaviti fondove, pogledat ćemo njihove brojke i kako ih uključiti u vaše ulaganje. Usporedit ćemo ih i s nekim svjetskim ETF divovima, čisto za ilustraciju. Ako želite odmah isprobati Genius – evo brzog vodiča kroz registraciju.

Ako niste sigurni što su uopće ETF-ovi ili burzovni indeks i slični pojmovi, bacite oko na naš blog o ETF-ovima za početnike.

Ako vas zanima određeni dio bloga, klik ispod:

7CASH: Najbolja alternativa štednji

NAZIV:
InterCapital Euro Money Market UCITS ETF je novčani ETF, prvi te vrste u Hrvatskoj. Ticker (oznaka, kratica) na Zagrebačkoj burzi mu je 7CASH. Valuta mu je EUR.

DATUM OSNUTKA:
Osnovan je 27.10.2023. 

ZAŠTO ULAGATI U 7CASH?
Samo ime ETF-a (Euro Money Market) kaže da fond ulaže na europsko tržište novca. Što znači “tržište novca”, kakvi su to vrijednosni papiri?

Radi se o trezorskim zapisima i depozitima, papirima najnižeg rizika. Imaju vrlo kratak rok dospijeća, obično prekonoćni ili nekoliko tjedana. Rok dospijeća je u ovom slučaju vremenski period otkad fond uloži u npr. trezorski zapis, pa do datuma kad taj novac dobije natrag, uz neku kamatu.

7CASH ETF prati €STR kamatnu stopu – stopu prema kojoj i banke računaju svoje kamatne stope za kredite i štednju. Pročitajte točku 5. ovog bloga ili kompletan video o tome “Kako banke funkcioniraju” i sve će vam biti jasno.

Trenutni neto prinos ETF-a iznosi 3,4%* godišnje. 

REZULTATI:
Sama linija grafa pokazuje vam ideju ovog ETF-a i zašto ga zovemo “alternativa štednji”. Naravno, kako se u EU kamatne stope mijenjaju, to će utjecati i na 7CASH.

Naša ideja je za vas uvijek biti što bliže toj €STR kamatnoj stopi, odnosno omogućiti vam što bolji prinos. Prikazan je period od osnutka ETF-a, od 27.10.2023. do 1.7.2024.

U tih nepunih 9 mjeseci donio je 2,5%*.

Graf InterCapital ETF-a 7CASH - kretanje vrijednostiVjerojatno ste primijetili da ovaj graf izgleda kao da stalno ide prema gore.

Koncept ovog novčanog ETF-a je takav da svakoga dana ima mali pozitivni prinos. Dakle, da svakoga dana pomalo ide prema gore. Ako je €STR kamatna stopa koju prati viša – rast će više/brže, a ako je manja – rast će manje/sporije.

Vrijednosni papiri u koje Euro Money Market ETF ulaže su iznimno kratkog roka i time vrlo niskog rizika.

7BET: Europski snagator!

NAZIV:
InterCapital BET-TRN UCITS ETF je dionički ETF koji prati rumunjski burzovni indeks BET-TRN s bukureštanske burze (BVB – Bursa de Valori Bucuresti). Ticker (oznaka, kratica) na Zagrebačkoj burzi mu je 7BET. Valuta mu je EUR.

DATUM OSNUTKA:
S trgovanjem je započeo 31.5.2023. 

ZAŠTO ULAGATI U 7BET?
Na BET-TRN indeksu nalazi se krema rumunjskog tržišta, njihovih 20 najboljih kompanija. I stvarno ljudi rade posao! Kompanije koje se nalaze na indeksu većinom su iz bankarskog i energetskog sektora, koji čvrsto vode naprijed.

Kod rumunjskih banaka je još uvijek velika potražnja za kreditima, krediti se uredno vraćaju, pa je i zarada dobra. Energetski sektor se razvija u smjeru “zelene tranzicije”, a dobar primjer je listanje na burzi njihove Hidroelectrice – bio je to najveći IPO (Initial Public Offering – službeni naziv za listanje na burzi) u Europi u posljednjih XY godina.

Osim hidro i nuklearnih izvora, u rumunjskom dijelu Crnog mora su otkrivena nalazišta plina od kojih se očekuje početak proizvodnje. Rumunjska je jedna od rijetkih europskih zemalja koje su samodostatne po pitanju plina i moći će ga izvoziti u većim količinama, što opet znači zaradu za energetski sektor.

Rumunjska je veliko tržište kojem u zadnjih 20-ak godina BDP raste duplo brže od EU prosjeka. Taj rast je pratio i njihov indeks, koji je “pobijedio” gotovo sve popularne svjetske indekse (S&P 500, STOXX…) osim NASDAQ-a.

Bez obzira na takav rast, indeks je i dalje “jeftin”. Zamislite to kao da vam netko prodaje marku auta koji je kvalitetom jednak ili bolji od svjetskih igrača, ali mu je cijena manja. Nije precijenjen.

Rumunjske tvrtke isplaćuju odlične dividende (gotovo 6%), koje se akumuliraju u 7BET ETF-u, što mu dodatno pojačava prinos.

Rumunjsko tržište bi uskoro moglo prijeći iz tzv. “Frontier market” tržišta (tu je i Hrvatska) u “Emerging market” tržište. To je kao kad skočite na viši level u igri, pa dobijete još 1000 zlatnika, bombona ili što već. Očekuje se da bi zbog toga na rumunjsko tržište moglo stići još puno investicija iz raznih velikih svjetskih ETF-ova, što znači i odličan potencijal za daljnji rast vrijednosti.

InterCapital Asset Management je specijalist za regiju, pa pomno biramo i analiziramo najbolje kompanije i indekse za koje vjerujemo da mogu pružiti mnogo toga u budućnosti.

REZULTATI:
7BET je u svojih prvih godinu dana eksplodirao. Ispod možete vidjeti kako mu je išlo od osnutka 29.5.2023. do 1.7.2024., dakle nešto malo više od godinu dana.

Graf InterCapital ETF-a 7BET - kretanje vrijednosti kroz godinu dana

7SLO: Kad susjedi rade u zajedničku korist

NAZIV:
InterCapital SBITOP TR UCITS ETF je dionički ETF koji prati specijalizirani indeks Ljubljanske burze SBITOP TR. Ticker (oznaka, kratica) na Zagrebačkoj burzi mu je 7SLO. Valuta mu je EUR.

DATUM OSNUTKA:
Osnovan je 16.11.2020., na isti dan kad i hrvatska verzija – 7CRO. 

ZAŠTO ULAGATI U 7SLO?
SBITOP TR indeks trenutno se sastoji od 9 najboljih slovenskih dionica. Najjače tri kompanije na indeksu su NLB banka, Krka i Petrol – sve tri su vrhunske kompanije s dobrim poslovnim rezultatima, iz različitih sektora (bankarski, farmaceutski, energetski). Takva raspodjela već u startu nudi dobru diverzifikaciju.

Dividende slovenskih tvrtki su najveće u regiji (7%), a same kompanije su već dugo prisutne u široj regiji. Npr. Krka ima tvornice u Aziji i izvozi na mnoga svjetska tržišta. Petrol dobro znamo i s vlastitih prometnica, pa kad već tankiramo i plaćamo benzin – zašto nam se taj novac ne bi vratio kroz zaradu na njihovim dionicama. Suradnja je dobra za sve!

Ulaganje u Sloveniju možda izgleda kao ulaganje u veličinom najmanju zemlju, ali vam nudi najširu izloženost regiji. Zašto je to ikome bitno? Recimo da Krki ne ide dobro na hrvatskom tržištu – šanse su da će joj ići dobro na nekom drugom. Umanjuje se šansa da loši rezultati u jednoj državi previše utječu na cjelokupnu zaradu kompanije. A time i na vaš prinos kroz ETF.

REZULTATI:
7SLO će uskoro napuniti 4 godine, a ako nastavi kao dosad – itekako će se ponositi rezultatom. Ispod možete vidjeti kako mu je išlo od osnutka 16.11.2020. do 1.7.2024.

Graf InterCapital ETF-a 7SLO - kretanje vrijednosti kroz godinu dana

7CRO: Europski euri u tvojem džepu

NAZIV:
InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF je dionički ETF koji prati specijalizirani indeks Zagrebačke burze CROBEX10tr. Ticker (oznaka, kratica) na Zagrebačkoj burzi mu je 7CRO. Valuta mu je EUR.

DATUM OSNUTKA:
Osnovan je 16.11.2020. 

ZAŠTO ULAGATI U 7CRO?
CROBEX10tr indeks sastoji se od 10 najboljih hrvatskih dionica. Jedan je od zaista rijetkih indeksa kroz koji se može dobiti tolika izloženost turizmu, koji je u Hrvatskoj od ogromne važnosti. Više turista = bolja sezona = bolja šansa za zaradu kroz ETF.

Kompanije su u prosjeku vrlo malo zadužene. Npr. HT ima veću količinu gotovine za razne potrebe, Adris također, Podravka ima praktički nepostojeći dug. Končar radi kao lud, za razna tržišta. To im svima omogućuje da kroz razne uvjete na tržištu prođu lakše i mirnije, ali i priliku da kupe i neke druge kompanije ako se pruži prilika i prošire se.

7CRO zbog toga između naša tri dionička ETF-a može imati dobru “defanzivnu” ulogu.

REZULTATI:
7CRO je ostvario rezultat u skladu sa svojom ulogom koju smo spomenuli iznad. Možda neće biti vaš glavni “napadač na gol” po pitanju prinosa, ali će pomoći u akciji kad je najpotrebnije. Ispod možete vidjeti kako mu je išlo od osnutka 16.11.2020. do 1.7.2024.

Graf InterCapital ETF-a 7CRO - kretanje vrijednosti kroz godinu dana

7GROM: Novi igrač na tržištu

NAZIV:
InterCapital EUR Romania Govt Bond 5 – 10yr UCITS ETF je obveznički ETF s najgorim imenom i najboljom kraticom, koji ulaže u rumunjske obveznice. Ticker (oznaka, kratica) na Zagrebačkoj burzi mu je 7GROM. Valuta mu je EUR.

DATUM OSNUTKA:
Osnovan je 3.6.2024. 

ZAŠTO ULAGATI U 7GROM?
Za one kojima je dionički ETF možda malo iznad razine rizika koja im je prihvatljiva, tu je i gromoviti obveznički ETF. GROM nije samo “Government Romania”, već i dobra metafora za rezultate koje su rumunjske obveznice imale dosad.

Rumunjske eurske obveznice imaju viši prinos od ostalih europskih zemalja s istim kreditnim rejtingom. Pružaju vam bolju kamatu.

Očekujemo da će u budućnosti kreditni rejting Rumunjske biti još bolji, zbog čega bi kamata pala, ali bi zbog toga porasla cijena obveznice, pa opet možete zaraditi na taj način. Ima dosta prostora za napredak, a mi pratimo kako to iskoristiti na najbolji način u vašu korist.

REZULTATI:
Očekivani prosječni godišnji prinos 7GROM-a je 6%-7%**.
Radi se o tekućem neto prinosu + potencijalnoj zaradi od rasta cijene obveznica.

O 7GROM-u ćemo još dopunjavati ovaj dio, graf i sve ostalo. Postoji tek malih mjesec dana, pa da ipak imamo smisleni vremenski rok. 🙂

Kako “7SERIES” ETF-ovi stoje u usporedbi s S&P 500, NASDAQ-om i zlatom?

Naravno, naši ETF-ovi postoje od kraja 2020. i nemaju toliko dugu povijest kao S&P 500, kojeg možemo pratiti unatrag 150 godina.

No, to ne znači da ne možemo uspoređivati regionalne indekse koje prate naši ETF-ovi i sam S&P 500 indeks. Svi indeksi su prikazani u svojoj Total Return (ili akumulirajućoj) varijanti i to u eurima.

Kao opći info (pitali ste mnogi) – svi InterCapitalovi ETF-ovi rade fizičku replikaciju indeksa, što znači da zaista ulažu u te vrijednosne papire (dionice) od kojih se indeks sastoji. Ne rade sintetsku replikaciju.

Što znači “Total Return”?

“Total return” ETF (to su ove čudne kratice u nazivima – TRN, TR i slično) je ETF koji sve dividende koje isplaćuju kompanije – reinvestira. Ne isplaćuju se ulagateljima, već ostaju u ETF-u.

Zašto je to dobro za vas?

Kompanije mogu isplatiti dividendu, odnosno dio dobiti, ulagateljima. Kad biste dividendu dobili “na ruke” morali biste na nju platiti porez. ETF-ovi ne plaćaju porez na dividendu. 

Korist za vas je što se isplaćena dividenda zadržava u ETF-u i time poraste vrijednost vaših udjela ETF-a, koje ste kupili ulaganjem.

A poreza nema.
Win-win.

S&P 500 vs. regionalni indeksi unazad 4 godine

Ovo je zgodan prikaz jer npr. 7BET (rumunjski ETF) postoji tek godinu dana, ali njegov indeks postoji dulje od toga i možemo ga gledati i dalje u prošlost. Ovako to izgleda kad sve indekse stavimo “rame uz rame” i usporedimo njihov rast u posljednje 4 godine otkad imamo ETF-ove.

Pomoću Geniusa – i vi “konja za trku” imate!

Graf s prikazom kretanja cijene S&P 500 indeksa i regionalnih indeksa CROBEX10tr, SBITOP TR, BET-TRN od kraja 2020. do 1.7.2024. godine - InterCapital

Što da ste ulagali u te indekse kroz 4 godine?

Zamislimo da možete ulagati izravno u indeks. Krenuli ste 1.12.2020. i svakoga mjeseca uložili 100 EUR, pa tako sve do 1.7.2024. Koliki biste prinos ostvarili ovakvim mjesečnim uplatama u takvom zamišljenom scenariju ?

Graf s prikazom rezultata mjesečnog ulaganja od 100 EUR u S&P 500 i regionalne indekse

Kao što vidite, da, bilo je tu i minusa tijekom grozne 2022., čak je i S&P 500 nastradao. Upravo zato ETF štedni planovi funkcioniraju kao dugoročno ulaganje. Da ste krenuli ulagati početkom 2022. i rekli “Idem ja to isprobati godinu dana, pa ću vidjeti kako mi se sviđa” – krajem godine biste pali u nesvijest.

I onda biste gledali druge kako im se ulaganje kroz 2023. oporavlja, raste, 2024. nastavlja… i lupali glavom o zid “Zašto nisam ostao/la!?” Mislim, samo ime “štedni plan” sugerira nešto dugoročnije.

Kad već uspoređujemo, idemo ubaciti i NASDAQ, MSCI All-World, ali i zlato (XAU) u isti period, s istim uplatama. Ispod je prikazan rezultat tog zamišljenog ulaganja kroz 4 godine. Na svakom stupcu je prikazano i koliko biste novca imali na kraju.

Graf s prikazom rezultata svjetskih i regionalnih indeksa i zlata u periodu od 4 godine

Kombiniranje svjetskih i regionalnih ETF-ova

O svjetskim ETF-ovima ćemo detaljnije u blogu posvećenom njima, no već ovdje iznad vidite kako se i svjetski i regionalni ETF-ovi mogu nadopunjavati. Različita diverzifikacija, različit rizik i prinos – može ih se kombinirati. 

Svaki ovaj ETF je u Genius appu jedan ETF štedni plan. Zato ih morate pokrenuti jedan po jedan, odvojeno. Poanta ETF štednog plana je dugoročno i jednostavno ulaganje, koje je usto i jeftino. Idealno i za početnike i za profesionalce. Nisu predviđeni za neprekidno trgovanje i “trejdanje”.

Da se poslužimo nogometnim rječnikom, od svih tih ETF štednih planova koje vam Genius nudi možete slagati vlastitu “ulagačku reprezentaciju”. Evo kako vidimo uloge na terenu.

Ilustracija nogometnog terena s ICAM ETF-ovima u napadu i obrani

Znači li to da sav svoj novac trebate staviti u gornja tri dionička ETF-a?

Ne, naravno da ne.

Iako je prinos 7BET ETF-a dosad bio fenomalan, moramo se sjetiti da se radi o ulaganju u jednu državu. Diverzifikacija je manja nego kad ulažete u S&P 500, koji u sebi sadrži 500 kompanija koje posluju na tržištima cijelog svijeta. Rizik 7BET ETF-a je viši.

Zato, pametno!

Manji dio može u 7BET i njegovu ekipu, dio u S&P 500, dio u 7CASH itd. Rasporedite svoj novac, umanjite si rizik. Neka “napadači” pokušaju za vas zaraditi koliko god mogu, ali s manjim dijelom novca kojim raspolažete.

To je to “upravljanje rizikom” o kojem uporno tupimo. Da, rizik postoji kod SVAKOG ulaganja, ali ovo je način na koji njime možete upravljati u svoju korist.

Kako krenuti ulagati?

Naši regionalni ETF-ovi idealan su dodatak svjetskoj braći:

  • Za još bolju diverzifikaciju
  • Za dodatno smanjenje rizika cjelokupnog ulaganja
  • Kao dodatni potencijal za bolji prinos

Ako vam se svidio neki od ovih ETF-ova, svi su dostupni u Genius aplikaciji, u usluzi ETF SELECT. Svaki ovaj ETF je štedni plan za sebe, pa ih pokrećete jedan po jedan. Slobodno ih kombinirajte s nekim svjetskim ETF-om (npr. S&P 500) ili zlatom.

Kompletan vodič kroz Genius usluge pronađite ovdje.

Besplatna edukacija – osnove ulaganja

Ne zaboravite da vodimo i Genius Caffe, besplatnu online edukaciju na kojoj možete naučiti osnove ulaganja i saznati više o Genius appu. Sva pitanja su dobrodošla, a Caffe je prvenstveno namijenjen potpunim početnicima.

Sve što vam treba za krenuti ulagati je – krenuti.

Dobrodošli u novi Genius – bolji način ulaganja!


*Putem Genius CASH usluge investirate u InterCapital Euro Money Market novčani ETF. Trenutni neto prinos na dan 7.6.2024. predstavlja prinos do dospijeća fonda, umanjen za naknade i troškove.

Vrijednost vaše imovine te ostvareni prinos ovisi o duljini ulaganja te o kretanjima tržišta. Zato su oscilacije oko očekivanog prinosa normalne (i očekivane), te ulaganje može dovesti do gubitka. Međutim, zbog vrste vrijednosnih papira od kojih se sastoji, Euro Money Market ETF predstavlja najnižu kategoriju povijesnih promjena oscilacija vrijednosti uložene imovine i time najnižu razinu rizika (SRI 1 od 7). Povijesni prinosi fonda nisu jamstvo budućih prinosa.

Imovinom upravlja InterCapital Asset Management, najveće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Republici Hrvatskoj, s vama već 20 godina. Radi se o reguliranoj instituciji, pod punim nadzorom HANFA-e, regulatora hrvatskog financijskog tržišta.

Vrijednost vašeg ulaganja do iznosa 20.000,00 EUR dodatno je osigurano od strane Fonda za zaštitu ulagatelja, osnovanog temeljem Zakona o tržištu kapitala i upravljanog od strane SKDD-a, reguliranim od strane HANFA-e. Osiguranje se primjenjuje na trenutnu vrijednost imovine klijenta, ne na moguće promjene vrijednosti.

Dobit od investicije dulje od 2 godine ne podliježe oporezivanju. Za ulaganja kraća od 2 godine oporezivanje dobiti je usporedivo s oporezivanjem kamate na oročeni depozit u bankama.

**Tekući neto prinos 7GROM ETF-a se odnosi na vagani prinos do dospijeća instrumenata u koje je investiran ETF na dan 05.06.2024. Ovaj prinos se može mijenjati ovisno o prinosima instrumenata u koje će Fond ulagati u budućnosti. Povijesni prinos nije jamstvo budućeg prinosa. Ono što ćete ostvariti razlikovat će se ovisno o rezultatima tržišta te o tome koliko dugo ćete zadržati ulaganje. Budući prinos podliježe oporezivanju koje ovisi o osobnoj situaciji svakog ulagatelja i koje se može mijenjati u budućnosti te ulaganje može dovesti do financijskog gubitka. S obzirom da ulaganje u investicijske fondove nije obuhvaćeno sustavom zaštite ulagatelja na način da postoji jamstvo za uneseni kapital, ulaganje može dovesti do gubitka uloženog iznosa.

Očekivani prosječni godišnji prinos 7GROM ETF-a se temelji na projekcijama InterCapital Asset Managementa o aprecijaciji cijena vrijednosnica u koje je investiran ETF i vaganom prinosu do dospijeća instrumenata u koje je investiran ETF na dan 05.06.2024.

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i pravilima ETF-a, te Dokumentom s ključnim informacijama. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu „Rizici“.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 09. srpnja 2024.