ETF – efikasen, transparenten in (preprosto) fora

U ovoj izazovnoj i nepredvidivoj godini kada je cijeli svijet fokusiran na vijesti i posljedice vezane uz globalnu pandemiju virusa COVID-19, InterCapital Asset Management je odlučilo okrenuti novu stranicu svog poslovanja te pokrenuti prve ETF fondove na domaćem tržištu: InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF i InterCapital SBI TOP UCITS ETF.

 

Motiv za kreiranje prvog domaćeg ETF-a pronašli smo u daljnjem unapređivanju domaćeg tržišta kapitala, te otvaranju mogućnosti ulagateljima za ulaganje u ETF kao novi, troškovno efikasan financijski instrument.

 

Što je ETF?

 

Exchange traded funds – ETF-ovi su investicijski fondovi kojima se trguje na burzama poput dionica po cijenama približno jednakim neto vrijednosti imovine koju sadrže tijekom trgovinskog dana. ETF-ovi omogućuju kupnju i prodaju košarica s financijskom imovinom bez potrebe da sve komponente kupite pojedinačno. U mnogočemu ETF-ovi su slični klasičnim investicijskim fondovima.

 

Prvi ETF bio je S&P 500 Trust ETF (ukratko nazvan SPDR) lansiran 1993. godine i do danas je jedan od najpopularnijih ETF-ova na tržištu. Otada ETF-ovi kao investicija dobivaju sve veću popularnost, čemu svjedoči i činjenica da su do kraja 2019. godine akumulirali više od USD 6 bilijuna imovine pod upravljanjem.

 

Ulaganje u ETF u odnosu na samostalno repliciranje indeksa

 

Popularnost ulaganja u ETF očituje se u sljedećim prednostima:

 

Jednostavnost ulaganja te ušteda vremena i novca – samostalno repliciranje indeksa podrazumijeva plaćanje većeg broja naknada te redovno praćenje promjena u njegovom sastavu te reinvestiranje ostvarene dividende. Za to je potrebna stalna prisutnost na tržištu za što prosječni investitor nema vremena. Samostalno repliciranje znači da morate izvršiti i nekoliko desetaka transakcija u kratkom roku za razliku od ulaganja u ETF gdje se sve obavi u jednoj transakciji, a rezultat je trenutna diverzificiranost kroz sve sastavnice indeksa.

 

Likvidnost koja je bolje od pojedinačnih vrijednosnih papira i diverzifikacije ulaganja – neke sastavnice indeksa su niskolikvidne pa investitori teško mogu kupiti/prodati dionice u većoj količini bez da značajno utječu na njihovu cijenu. ETF-ovi su zbog svoje prirode popularni kod retail klijenata budući da se već i minimalno ulaganje može kvalitetno diverzificirati. Također, ETF-ovi su privlačni i stranim institucionalnim investitorima budući da nude izlaganje pojedinom tržištu bez potrebe za dodatnim analizama i trgovanjem pojedinačnim dionicama.

 

ETF-ovi utječu na razvoj tržišta kapitala – budući da se radi o proizvodu koji je zbog svoje strukture i jednostavnosti ulaganja sve popularniji kod retail klijenata. Na taj način može privući interes šireg kruga investitora te dugoročno postati novi generator potražnje i razvoja tržišta kapitala.

 

InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF i InterCapital SBI TOP ETF

 

InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF će replicirati indeks Zagrebačke burze CROBEX10tr koji u izračun vrijednosti uključuje i dividende 10 hrvatskih kompanija s najvećom free float tržišnom kapitalizacijom i prometom, dok će InterCapital SBI TOP ETF replicirati kretanje indeksa Ljubljanske burze SBI TOP. SBI TOP indeks u izračun vrijednosti ne uključuje dividende, a budući da će ETF reinvestirati dividende, očekuje se razlika u prinosu ETF-a u odnosu na indeks.

 

Koje su kompanije u sastavnicama pojedinog indeksa te koliki je udio svake kompanije u indeksu možemo vidjeti iz sljedećeg grafičkog prikaza:

 

Graf 1 i 2: Sastavnice i udio u indeksu CROBEX10tr i SBI TOP

 

Graf 1 ETF

 

Graf 2 ETF

 

Izvor: Zagrebačka burza, Ljubljanska burza i InterCapital Asset Management

 

 

 

Oba ETF-a imat će dvije klase: u kunama izraženu klasu A te klasu B denominiranu u eurima.

 

Trgovanje se odvija preko burze, kao i kada kupujete pojedinačne dionice posredstvom brokera. U praksi to znači da ćete kupnjom ETF-a na Zagrebačkoj burzi moći ulagati u kompanije iz sastavnica oba indeksa, a na isti način će moći trgovati i investitori na Ljubljanskoj burzi. Dividenda koju će isplaćivati kompanije iz sastavnica oba indeksa ETF-a bit će reinvestirana.

 

Porezni aspekt ulaganja u ETF-ove je identičan kao i kod ulaganja u pojedinačne dionice ili udjele u UCITS fondove, što znači da prema sadašnjem poreznom tretmanu za svu ostvarenu kapitalnu dobit kod ulaganja koja su duža od dvije godine investitor nije u obvezi plaćanja poreza na kapitalnu dobit.

 

Obzirom na to da su zbog vezanosti na neku imovinu ETF-ovi pasivno upravljani, oni naplaćuju znatno niže naknade za upravljanje od fondova kojima se aktivno upravlja. Kod naših ETF-ova naknada će iznositi 0,8 posto ako imovina fonda bude ispod 50 milijuna kuna, a ako je u rasponu između 50 i 75 milijuna kuna, iznosit će 0,7 posto, dok će se za imovinu iznad 75 milijuna kuna naplaćivati naknada od 0,6 posto.

 

ETF – dodatna diverzifikacija vlastitog portfelja

 

Vjerujemo da će naši ETF-ovi biti atraktivan alat za ulaganje na domaćem i slovenskom tržištu kapitala prije svega zbog kvalitetne diverzifikacije ulaganja i likvidnosti te troškovne efikasnosti. Osim spomenutih ETF-ova InterCapital Asset Management u svojoj paleti proizvoda nudi različite fondove sa specifičnim strategijama koje kombiniraju manje i više rizične klase imovine u omjeru ovisnom o preferencijama ulagača, uz preferirani horizont ulaganja. Slobodno nam se obratite s punim povjerenjem kako bismo Vam našim profesionalnim pristupom i ekspertizom pomogli donijeti najbolju odluku temeljenu na individualnoj procjeni rizika (online savjetovanje).

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe
na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT
d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je
promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se
spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete
pronaći na web stranici: https://icam.hr/investicijski-fondovi/
gdje
su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda
na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize,
zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne
predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja
ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje
ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama,
koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju
potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost
ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili
informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili
investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti
objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom
ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

 

 

 

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
29. oktobra 2020.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward