Aktualne ETF vijesti – ožujak 2023.

Prema preliminarnim izvještajima, SBITOPtr u 2022. bilježi rast dobiti

Osam od deset sastavnica indeksa SBITOPtr je dosad objavilo (preliminarne) rezultate poslovanja za 2022. te ovdje sažeto prikazujemo njihovo poslovanje, kako pojedinačno, tako i za indeks u cijelosti.

Rezultati kompanija iz sastava SBITOPtr u 2022. (u milijunima eura)

etf1 1

Izvor: ICAM, izvještaji kompanija

Pritom su sve kompanije zabilježile rast prihoda. Posljedica je to rasta prodajnih cijena, ali i oporavka količina nakon 2021. koja je još uvijek bila pod utjecajem pandemije (naprimjer za Luku Koper). Budući da velik dio slovenskog indeksa čine financijske kompanije, nećemo posebno komentirati operativnu dobit (EBITDA). Dodatan razlog tome je i što je za ostale kompanije smjer operativne i neto dobiti bio isti.

Rast prihoda je uglavnom praćen i rastom dobiti, uz nekoliko iznimaka. Osiguravajuće kuće (Triglav i Sava Re) su bile pod pritiskom rastućih kamatnih stope, što je utjecalo na pad vrijednosti njihovih investicijskih portfelja (unatoč tome, Triglav je ostvario 1% rasta dobiti prije poreza). NLB Banka je u 2022. preuzela slovenski Sberbank (sada N Banka), čime je ostvarila snažan jednokratni rast dobiti. Izuzmemo li ovaj utjecaj, neto dobit im je rasla 11%.

Gledajući samo brojeve prikazane u tablici, definitivno najzanimljivije kretanje ima Petrol. Unatoč tome što su se prihodi gotovo poduplali, EBITDA je prepolovljena, a neto rezultat negativan. Objašnjenje ovog kretanje se krije na energetskom tržištu i u Petrolovom poslovnom modelu. Kompanija preprodaje naftne derivate (nema vlastite izvore nafte), a vlade u Sloveniji i Hrvatskoj su ograničile cijene. Međutim, njihova nabavne cijena nije bila ograničena, zbog čega su im troškovi narasli puno više od prihoda. Kompanija zasad pregovara u obje zemlje kako bi pokušala dobiti kompenzaciju.

Analiza utjecaja rezultate pojedine kompanije na sveukupni indeks SBITOPtr

etf2

Izvor: ICAM, izvještaji kompanija

Unatoč kretanju Petrola, rezultati NLB-a su bili dovoljni da nadoknade utjecaj na ukupnu neto dobit indeksa. Krka, Luka Koper i Cinkarne Celje su utjecaj pojačale, čime indeks (prema zasad dostupnim podacima) završava s rastom neto dobiti od 8%. Ovakvo kretanje je dobar primjer toga kako diversifikacija portfelja može smanjiti rizik izloženosti samo jednoj dionici, za slučaj kada ista doživi nepovoljne tržišne uvjete.

Investitori koji se žele izložiti rezultatima ukupnog indeksa to najlakše mogu učiniti kupovinom udjela u InterCapital SBITOPtr ETF-u koji kotira na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi.

Najavljena promjena sastava CROBEX10tr, ispada AD Plastik, ulazi Span

Zagrebačka burza je objavila rezultate revizije indeksa prema kojoj će se od 20. ožujka u CROBEX10tr nalaziti i Span, prva IT kompanija izlistana na domaćem tržištu. Činit će oko 0,2% indeksa, a zamijenit će AD Plastik.

Span je jedna od navećih hrvatskih IT kompanija sa strateškim fokusom na poslovanje u cloudu, cyber sigurnost te podršku i upravljanje uslugama 24x7x365. Zapošljava više od 800 programera i ostalih stručnjaka. Kompanija je u 2022. ostvarila 110 milijuna eura prihoda (+8%) uz nešto manje od 10 milijuna eura EBITDA (+48%) i 7 milijuna eura neto dobiti (+113%). Više o samoj kompaniji je dostupno na njihovoj web stranici www.span.eu . Pogotovo skrećemo pozornost na njihove prezentacije i video izvještaje koji su kvalitetom u samom vrhu izvještavanja među CROBEX10tr sastavnicama.

Kompanija je 2021. izlistana na Zagrebačkoj burzi, a od tada se tržišna cijena udvostručila, odnosno zabilježila rast od 108% (110% ako uključimo i dividendu koja je u međuvremenu isplaćena).

etf3

Težinom od 0,2% Span zasad neće raditi veliku razliku CROBEX10tr indeksu. Međutim, služi kao primjer kako se indeks s vremenom razvija na način da uključuje propulzivne dionice. Osim toga, od uključivanja Spana u indeks koristi imaju obje strane – Span će se prezentirati među najboljim hrvatskim kompanijama, a i sam indeks će biti zanimljiviji s izloženosti novom sektoru.

Valamar Riviera i Atlantska plovidba predlažu dividendu

Dividendni prinos za Valamar je pritom trenutno 4,5%, a za Atlantsku plovidbu 8,7%. Uzimajući u obzir njihove težine u indeksu, dividendni prinos CROBEX10tr-a od ove dvije korporativne akcije iznosi 0,7%.

Valamar Riviera je sazvala godišnju skupštinu za 24. travnja te predložila dividendu od 0,20 eura po dionici. Kompanija je od spajanja 2014. godine redovno nudila dividendu s trendom rasta. 2015. je tako isplaćena dividenda od 0,07 eura po dionici (preračunato iz kuna). Do 2019. su održavali trend rasta od 17% godišnje (kada je isplaćeno 0,13 eura po dionici). U godinama zahvaćenima pandemijom (2020. i 2021.) nije bilo dividende, da bi lani isplatili 0,16 eura po dionici. Stoga je lijepo vidjeti da se trend rasta nastavlja i dalje.

Atlantska plovidba će na glavnoj skupštini predložiti isplatu 5 eura po dionici. Uzimajući u obzir njihov sektor i poslovni model, kompanija dividendu isplaćuje oportuno (ovisno o rezultatima) te nema stabilnog trenda. U 2022. je isplaćena dividenda od 20 kuna (2,65 eura) po dionici.

Podravka i Atlantic Grupa udružili snage za izvoz na strana tržišta

Prema zajedničkoj objavi koju su dale na burzi, Podravka i Atlantic Grupa će u budućnosti surađivati na izvozu u Austriju i SAD. Odnosno, bit će podrška jedna drugoj kroz distribucijsku mrežu.

Tako će Atlanticova distribucijska kompanija u Austriji osigurati podršku plasmanu Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu, a istovremeno će Podravka putem svoje kompanije u SAD-u plasirati Atlanticove proizvode na tom tržištu.

Kako kompanije kažu: „Cilj je ove suradnje maksimizirati međusobne sinergije osnaživanjem plasmana proizvoda obiju kompanija i podizanjem prepoznatljivosti njihovih brendova, koristeći razvijenu poslovnu mrežu i tržišne pozicije koje Atlantic i Podravka baštine na ovim tržištima.“

Za obje kompanije ova tržišta zasad čine tek manji dio prihoda (u izvještajima ne daju iznose), ali bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati u budućnosti i hoće li se ovo pokazati kao uspješna suradnja.

Hrvatskom Telekomu dodijeljen radiofrekvencijski spektar, od ove godine i indeksacija cijena

Ovime se uklanjanju dvije vjerojatno najveće nesigurnosti koje je tržište imalo prilikom stvaranje očekivanja o poslovanju Hrvatskog Telekoma u sljedećih nekoliko godina.

Prema objavi na Zagrebačkoj burzi, Hrvatski Telekom je u postupku nadmetanja osigurao uporabu radiofrekvencijskog spektra na razdoblje od 15 godina, za što plaća ukupno 135 milijuna eura. Financiranje iznosa za kompaniju koja je 2022. završila s preko 370 milijuna eura novca na računu ne bi trebao biti problem. Važnije je što je time uklonjena briga investitora i analitičara koji već godinama znaju da se aukcija bliži, ali im je bilo jako teško procijeniti cijenu i uvjete te iste ugraditi u modele.

Osim toga, kompanija je potvrdila i da će ubuduće cijenu svojih usluga indeksirati za inflaciju (cijene će se mijenjati jednom godišnje do maksimalnog iznosa od 10%). Ovaj potez HT-a su, koliko nam je zasad poznato, pratili i ostali konkurenti na tržištu. Na taj način će se kompanija lakše nositi s pritiscima koje inflacija stvara na troškove. Ovo stoga smanjuje bojazan da bi dobit u inflacijskim godinama mogla biti pod snažnim pritiskom te daje HT-u prostora da se usredotoči na razvoj i rast.

Budući da je HT jedna od najvećih sastavnica indeksa CROBEX10tr (a time i ETF-a koji prati isti indeks) s težinom od 20%, bit će zanimljivo pratiti kako će se ove vijesti odraziti ne samo na rezultate, nego i na percepciju tržišta prema dionici. Očekujemo i da kompanija uskoro objavi prijedlog dividende (zajedno s objavom revidiranih rezultata, 23. ožujka 2023.).

Đivo Pulitika

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
15. ožujka 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward