CROBEX10tr u 2022. zabilježio rast prihoda, inflacija i Rusija usporile oporavak dobiti

Dosad su sve sastavnice indeksa CROBEX10tr objavile rezultate za 2022. te ovdje sažeto prikazujemo njihovo poslovanje, kako pojedinačno, tako i za indeks u cijelosti.

Rezultati kompanija iz sastava CROBEX10tr u 2022. (u milijunima eura)

etf4

Izvor: ICAM, izvještaji kompanija

Rezultate smo normalizirali utoliko što smo HT-u isključili Optimu telekom za 2021. (koja je prodana), a Končaru Dalekovod (koji je kupljen i prvi put konsolidiran u 2022.).

Skoro sve kompanije su u 2022. zabilježile rast prihoda, što se u velikoj mjeri može pripisati dvama faktorima: 1) oporavku od utjecaja pandemije koja je bila izražena u 2021., pogotovo za turistički sektor, 2) inflaciji, odnosno rastu cijena potrošačkih dobara. Jedina iznimka je AD Plastik, koji se suočava s izazovnom situacijom kako s prodajom u Rusiji, tako i općenito s automobilskim sektorom koji se još uvijek nije u potpunosti oporavio.

Utjecaj inflacije nije isključivo pozitivan, kao što pokazuju kompanije poput Atlantic Grupe i Ericssona Nikola Tesla, kojima su u prošloj godini troškovi rasli brže od prihoda, dovoljno da prikažu pad kako operativne (EBITDA), tako i neto dobiti.

Kompanija s najvećim nesrazmjerom kretanje operativne i neto dobiti je u 2022. bila Atlantska plovidba. EBITDA je rasla 3 milijuna eura, dok je neto dobit pala za 52 milijuna eura. Međutim, kretanje neto dobiti je posljedica jako velikog izvanrednog prihoda od usklađenja vrijednosti brodova iz 2021. (ukupno 38 milijuna eura) te stoga ovo ne treba doživjeti kao negativno kretanje.

Analiza utjecaja rezultate pojedine kompanije na sveukupni indeks CROBEX10tr

etf5

Izvor: ICAM, izvještaji kompanija

Prevedemo li rezultate na cijeli indeks, vidimo da je zabilježen rast prihoda, ali uz pad operativne marže i apsolutne neto dobiti.

Najveći pojedinačni pozitivni doprinos je imao Končar. Iako je kompanije tek četvrta najveća sastavnica u CROBEX10tr-u, impresivan rast rezultata je bio dovoljan da ih stavi na prvo mjesto po doprinosu povećanju prihoda i EBITDA za cijeli indeks. Slična je situacija i s Adrisom, dok se velik utjecaj Podravke (uz činjenicu da su zabilježila značajan rast rezultata), može pripisati i tome što je najveća pojedinačna sastavnica indeksa.

S druge strane, najveći negativni utjecaj su imali AD Plastik (unatoč svom malom udjelu u indeksu, apsolutni pad rezultata za kompaniju je bio značajan) te Atlantic Grupa koja se nosila s rastućim cijenama inputa. Tu je naravno i Atlantska plovidba, ali, kao što smo već rekli, kretanje njihove dobiti je isključivo posljedica računovodstvene promjene vrijednosti iz 2021. Isključujući ovu brodarsku kompaniju, dobit indeksa u odnosu na 2021. bi bila gotovo nepromijenjena.

Investitori koji se žele izložiti rezultatima ukupnog indeksa to najlakše mogu učiniti kupovinom udjela u InterCapital CROBEX10tr ETF-u koji kotira na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
15. ožujka 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward