Aktualne vijesti u svijetu ETF-ova: studeni 2022.

SRETAN ROĐENDAN ETF-ovima

Ovaj mjesec smo u slavljeničkom raspoloženju. Prije dvije godine, točnije 17.11.2020. započelo je trgovanje prvim hrvatskim ETF-ovima na Zagrebačkoj burzi; InterCapital CROBEX10 tr i InterCapital SBITOP TR.

U veljači ove godine ETF-ovi su listani i na Ljubljanskoj burzi u valuti EUR. Trenutna neto imovina ETF-ova je nešto niža od 8m, do je na vrhuncu dostigla 10m eura. Prema prosječnom dnevnom prometu ETF-ovi se nalaze među TOP10 najtrgovanijih dionica na Zagrebačkoj burzi s preko 600 investitora.

Unatoč trenutnom izazovnom gospodarskom ciklusu, prinosi od osnutka su i dalje su dvoznamenkasti te je povrat InterCapital CROBEX10 tr od osnutka 13%, a InterCapital SBITOP TR 33%.

Želimo im da uspješno prebrode izazovno okruženje te nastave jačati zajedno s lokalnim tržištima kapitala.

STOCK SPLIT PETROLA

Na Glavnoj skupštinama PETROL-a u travnju usvojena je odluka o stock split-u 1:20. Isto je provedeno 01. studenog te se od 02. studenog trgovanje i namira provodi u novom režimu. Iz PETROL-a su istaknuli da stock split-om žele povećati likvidnost dionica i privući nove investitore tako što će manjim investitorima omogućiti lakšu kupnju i trgovanje dionicama PETROL-a.

KONSOLIDACIJA IGRAČA NA TRŽIŠTU NAFTNIH DERIVATA U HRVATSKOJ

Važna vijest vezana za PETROL je i završetak preuzimanja kompanije Crodux Derivati Dva d.o.o. proces koji je započeo početkom prošle godine. Ovom kupnjom grupa Petrol učvrstila je svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj.

Nakon preuzimanja 93 Crodux-ove benzinske postaje, Petrol će imati 202 prodajna mjesta pri čemu se tržišni udio povećao s 13% na 23%. Na taj način Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg prodavača naftnih derivata u Hrvatskoj i važnog igrača na tržištima južne i istočne Europe.

FINANCIJSKI REZULATI SASTAVNICA CROBEX10 ZA 3Q2022  

Kao što su najavljivale i same kompanije, objavljeni rezultati za 3Q2022 odražavaju utjecaj visoke inflacije, poremećaja u opskrbnim lancima odnosno rasta cijena sirovina i energenata na poslovanje i profitabilnost kompanija. Rezultati za 3Q su zbog navedenog u skladu očekivanja.

PODRAVKA je objavila rast prihodi od prodaje za 9,7% i neto dobit 3,8%. EBITDA je u prvom tromjesečju bila viša za 5,7% međutim, uspoređujući treće tromjesečje 2022. s istim razdobljem 2021., vidljiv je pad neto dobiti u segmentu Prehrane uslijed rasta cijena sirovina, ambalaže i energenata koji su bili 25% viši nego u devet mjeseci prošle godine.

HRVATSKI TELEKOM je u devet mjeseci 2022. godine objavio rast organskog prihoda od 2,8% potaknut rastom fiksnih i mobilnih usluga u Hrvatskoj te Crnoj Gori. Isključujući utjecaj doprinosa Optime u 2021., EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u devet mjeseci 2022. porasla je za 1,1% na godišnjoj razini. U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6%, kao rezultat niže EBITDA i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

ADRIS GRUPA je u prvih devet mjeseci 2022. godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 5,2 milijarde kuna, odnosno 15% više u usporedbi s istim razdobljem u prošloj godini. Konsolidirana EBITDA veća je za 10%, a neto dobit za 17% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,75 milijardi kuna, što je 30% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine, odnosno 98% od rekordne 2019. godine. Konsolidirana neto dobit Croatia osiguranje je rasta za 1%. Cromaris je u prvih devet mjeseci 2022. godine ostvario prodaju od 10.886 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 18% više.

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 21%, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske.

Konsolidirani prihodi od prodaje GRUPE KONČAR ostvarili su rast od 26,4% u odnosu na isto razdoblje u 2021. godine pri čemu je veći dio prihoda ostvaren na inozemnim tržištima. Konsolidirana neto dobit Končarevih društava veća je za 80,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Normalizirana EBITDA marža iznosi 7,2% i veća je za 26,2 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani. Zbog usporedivosti podataka u objavi rezultata za tri kvartala ove godine prikazani su konsolidirani rezultati KONČARA bez rezultata Dalekovoda.

VALAMAR RIVIERA je ostvarila rezultate koji potvrđuju oporavak poslovanja nakon dvije godine pandemijske krize, ali i ukazuju na značajan utjecaj nove krize na troškove poslovanja. Grupa Valamar je u prvih devet mjeseci 2022. godine ostvarila 6,1 milijuna noćenja ili 33% više nego u 2021. godini, odnosno 1,7% manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Poslovni prihodi su rasli za 14% u odnosu na 2019. godinu prvenstveno kao rezultat povećanja prosječnih cijena od 19,5%. Prilagođena EBITDA u prvih 9 mjeseci rasla je 7,7%. Najveći rast su ostvarili premium hoteli i kampovi.

Tako su u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine Valamar premium hoteli zabilježili rast prihoda od 20%, a premium kampovi rast od 49%. Sjeverne destinacije bilježe veću potražnju i brži oporavak od južne Hrvatske, iako su i hoteli u Dubrovniku u glavnoj sezoni dosegli razinu prometa iz 2019. godine.

ATLANTIC GRUPA je objavila rast sva poslovnih i distribucijskih područja, a značajna poskupljenja sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga utjecalo je na profitabilnost. Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine zabilježen je rast prihoda od prodaje od 10,8%. Pod utjecajem značajnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti EBITDA je smanjena za 20,3% u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. dok je neto dobit smanjena za 32,1%.

U odnosu na prvih devet mjeseci 2021. ERICSSON NIKOLA TESLA bilježi rast prihoda od 0,8%. Bruto marža je smanjena na 9,0%, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, porasta troškova rada te kao odgovora na inflatorne pritiske te porasta cijena energenata, sirovina i materijala. Operativna dobit je niža za 22,4% u odnosu na isto razdoblje lani.

Poslovni rezultat ARENA HOSPITALITY GROUP premašili su razine iz 2019. godine sa značajnim ubrzanjem ukupnog rasta prihoda od 7% i EBITDA od 10% u usporedbi s istim razdobljem 2019. U odnosu na prošlu godinu, dosadašnji prihod Grupe porastao je za 78%, a EBITDA za 69%.

ATLANTSKA PLOVIDBA je zabilježila rast prihoda od 36,0%, rast neto dobiti od 58,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te rast EBITDA-e od 46,2%.

Prihodi grupe AD PLASTIK GRUPE za prvih šest mjeseci manji su za 24,9% pod utjecajem geopolitičke situacije, inflacije te još̌ uvijek prisutan nedostatak poluvodiča na tržištu. S obzirom da je udio prihoda s ruskog tržišta u prethodnim razdobljima iznosio 28%, trenutna situacija u Rusiji značajno utječe na prihode i rezultate Grupe.

Iako je proizvodnja automobila gotovo u potpunosti bila zaustavljena tokom drugog tromjesečja, u trećem je tromjesečju AvtoVAZ pokrenuo proizvodne aktivnosti i počeo proizvoditi dva modela vozila.

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
10. studenoga 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward