InterCapitalovi ETF-ovi: Jednostavni i troškovno isplativi

Ulaganje u InterCapital CROBEX 10tr i InterCapital SBITOP TR ETF-ove jednostavniji je i troškovno isplativiji put za reinvestiranje dividendi

Uz prodaju dionice, dividenda je jedan od dva osnovna načina ostvarivanja novčanih priljeva prilikom investiranja u dionice. Za one koji žele svake godine od kompanije na račun dobiti određenu svotu novca i trošiti je na nešto treće, ona je primamljiv čimbenik u izboru ulaganja.

Međutim, u kontekstu ostvarivanja povrata na tržištu kapitala oportuno je dividendu reinvestirati odnosno novac od dividende iskoristiti za kupnju dionica. Takvi ulagatelji susreću se s određenim izazovima kao što su:

  1. Oporezivanje dividendi – dividenda se oporezuje 10% + prirez (ako je primjenjivo) npr. u Hrvatskoj, za svakih 100 kuna dividende koju isplati kompanija, ulagatelj dobije nešto manje od 90 kuna.
  2. Nedovoljan iznos – u slučaju manjih ulaganja, iznos dividende najčešće nije dovoljan da se ponovno kupi jedna dionica ili da opravda fiksne troškove transakcije ukoliko oni postoje.
  3. Vrijeme i informacije – ulagatelj mora aktivno pratiti dospijeća dividendi kroz godinu.

Ulagateljima koji žele reinvestirati dividendu su stoga privlačni fondovi koji to rade umjesto njih. Upravo takvi su i InterCapitalovi, jedan koji prati CROBEX10tr indeks i drugi koji prati SBITOP TR indeks.

Ulaganjem u njih se izbjegavaju sva tri ranije opisana izazova – fond menadžer aktivno prati i reinvestira sve novčane priljeve, veličina fonda osigurava da fiksni troškovi budu skoro zanemarivi i, možda najzanimljivije, nema poreza na dividendu s obzirom da ulagatelj dividendu prima kroz fond.

Sljedeće slike prikazuju kako su u 2022. godini raspoređene isplate dividendi dionica koje čine svaki od naša dva ETF-a. Kao što se vidi u slučaju NLB-a, neke dionice dividendu mogu isplatiti i više puta godišnje.

Picture6

 

Picture5

Đivo Pulitika

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
10. studenoga 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward