Dvoznamenkasti rast dobiti kompanija unutar hrvatskog indeksa u prvom kvartalu

Sastavnice hrvatskog indeksa CROBEX10tr su objavile rezultate za prva tri mjeseca iz kojih je vidljiv nastavak trenda rasta prihoda, ali i dobiti. Ipak, ima razlika među pojedinim imenima.

Zvijezda 2023. godine, Končar Grupa, i u ovom kvartalu nastavlja bilježiti snažan rast. Tako su prihodi kompanije porasli 20% u usporedbi s istim periodom lani, dok su se operativna (EBITDA) i neto dobit udvostručile. Rast je zabilježen u svim segmentima, a posebno je značajno i da novougovoreni poslovi (dakle, budući prihodi) rastu znatno više od prihoda. Podravka je također zabilježila odlične rezultate, uz rast prihoda od 9%, operativne dobiti od 40% i neto dobiti od skoro 50%. Hrvatski Telekom, najveća sastavnica indeksa, je nastavio trend rasta prihoda id operativne dobiti, ali je dobit blago palo zbog jednokratnih stavki (sudski sporovi). Ove tri kompanije zajedno čine oko 60% indeksa pa nije ni čudo da su diktirale kretanje na njegovoj razini. CROBEX10tr je zabilježio rast prihoda od 8%, EBITDA od 27% i neto dobiti od 31%.

Turističke kompanija Valamar Riviera i Adris (kojemu je to jedan od glavnih segmenata) su zabilježile negativan rezultat u prvom kvartalu. Međutim, to je uobičajeno u prvim mjesecima godine budući da se najveći dio turističkog prometa događa ljeti. Budući da je ove godine i Uskrs bio ranije, čak ni neki uobičajeni pokazatelji poput cijene noćenja nisu usporedivi na godišnjoj razini.

Rezultati sastavnica indeksa CROBEX10tr u prvom kvartalu 2023. godine

CROBEX sastavnice

Izvor: Izvještaji kompanija, obrada ICAM-a

Utjecaj pojedinih sastavnica na rezultate cijelog indeksa

Utjecaj

Izvor: Izvještaji kompanija, obrada ICAM-a

Ostale kompanije su imale mješovite rezultate, ali su zbog svoje niže težine u CROBEX10 indeksu imale i manji utjecaj. Sve u svemu, zasad izgleda da bi i ovo mogla biti dobra godina za Hrvatske kompanije, kojima se možete izložiti i kroz naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF, koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod 7CRO, a na Ljubljanskoj pod ICCRO.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
9. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward