Ove godine 40% veće dividende u slovenskom ETF-u

Većina slovenskih dionica je objavila poziv na skupštinu i prijedlog dividende za ovu godinu. U prosjeku isplaćuju 40% veću dividendu, što znači da je prinos na cijeli iznos iznad 7%.

Nedavno smo napisali sličan članak i o našem rumunjskom ETF-u kojeg možete pročitati ovdje:
https://icam.hr/blog/rumunjske-kompanije-povecale-dividende .

Prema tome, izgleda da imamo mrtvu trku između ova dva tržišta, oba s dividendnim prinosom oko 7%. Slatke brige za one koji su u njih investirali.

Pregled dividendi unutar slovenskog indeksa SBITOPtrETF 1

Izvor: ICAM, LJSE

Da se vratimo na Sloveniju – tri kompanije s najvećim težinama u indeksu (Krka, NLB i Petrol) ove godine nude dvoznamenkasti rast dividende po dionici (NLB ju je čak poduplao). Budući da ove kompanije zajedno čine oko 70% indeksa, diktiraju cijelu priču. Pritom imajmo na umu da NLB Banka isplaćuje samo 40% dobiti ostvarene u 2023., a Krka 60%, odnosno, čak ni ne koriste svoj puni potencijal (Petrol je na 100%).

Usporedba dividendnih prinosa po indeksima (u % na 8. svibnja 2024.)

ETF 2

Izvor: ICAM, Bloomberg

I usporedba sa širim tržištima pokazuje da su Slovenija i Rumunjska trenutno u vrhu po dividendnom prinosu. Oni koji im se žele izložiti najlakše to mogu napraviti kroz naše ETF-ove, odnosno InterCapital SBITOPtr UCITS ETF i Intercapital BET-TRN UCITS ETF. Oba ETF-a su dostupna na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
9. svibnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward