ETF VIJESTI: Arena Hospitality Group se vraća na dividendnu scenu

Iako uz skroman prinos, povratak dividende turističke kompanije svjedoči o povjerenju Uprave u sektor nakon nekoliko nesigurnih godina.

Pulska turistička kompanija Arena Hospitality Group je objavila poziv na Glavnu skupštinu koja će se održati 27. travnja 2023., a na kojoj će Uprava predložiti isplatu dividende od 0,70 eura po dionici.

Kompanija tradicionalno nije veliki dividendni igrač pa ovaj iznos neće puno toga promijeniti. Nakon prikupljanja kapitala na burzi 2017. godine namijenjenog novim investicijama, Arena je prvu dividendu (5 kuna, odnosno 0,66 eura po dionici) isplatila 2019. Ono što je tada možda i mogao biti početak trenda je prekinuto pandemijom i nesigurnosti oko budućnosti poslovanja za turistički sektor.

Stoga na ovu dividendu ne gledamo kao na neki tržišni omjer koji bi u usporedbu stavio cijenu nje i drugih, već kao signal da Uprava ponovno vjeruje da se poslovanja normaliziralo. Pogotovo uzimajući u obzir da su dividendu za ovu godinu već najavili i Valamar (0,20 eura s prinosom od 4,6%) i Plava Laguna (20,29 eura s prinosom od 7,1%). Po pitanju prinosa, Arena je među njima najskromnija (2,0%).

Budući da Arena u indeksu čini skromnih 3,5%, vjerujemo da je ulagateljima u indeks kojeg prati naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF ova vijest zanimljivija sa stajališta dodatnog učvršćivanja povjerenja u poslovanje Valamara (11% udjela u indeksu) te Adrisa (koji ukupno čini 13% u indeksu, ali je turizmu izložen samo kroz dio poslovanja – Maistru).

*korišteni podatci s datumom 3.4.2023

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
18. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward