ETF VIJESTI: Podravka predlaže povećanje dividende za 54%

Prošli mjesec je Podravka ugodno iznenadila financijsko tržište najavom rasta dividende, čime je dostigla atraktivan dividendni prinos unutar svog sektora i u europskim razmjerima.

Najveća hrvatska prehrambena kompanija i druga najveća sastavnica CROBEX10tr indeksa (s udjelom 19%) je najavila prijedlog dividende od 2,65 eura po dionici. U usporedbi s prošlogodišnjih 1,73 eura (preračunato iz 13 kuna), to predstavlja povećanje od 54%. Time se nastavlja višegodišnji trend rasta dividende od 2016. kada je kompanija počela s isplatama (prosječna godišnja stopa rasta u tom periodu iznosi 18%).

2 podravka

Pritom je vrijedno naglasiti da je ovom najavom Podravka napokon premašila i dividendni prinos usporedivog europskog indeksa (Podravka trenutno 2,9%, indeks 2,4%), nakon što je godinama za njim kaskala razlikom oko 0,5%. Istina, dividendni prinos prehrambenog sektora nije toliko atraktivan otkad su kamatne stope narasle (naprimjer, njemačka desetogodišnja eurska obveznica trenutno nudi prinos od 2,2%, a hrvatska 3,8% godišnje), ali treba imati na umu nekoliko stvari.

Prije svega, prehrambeni sektor je defanzivan, odnosno manje rizičan od većine drugih sektora. Drugo, kroz prilagođavanje cijena proizvoda nudi zaštitu od inflacije, što se prelijeva na dobit i dividendu. Kod obveznice to nije slučaj. I, naravno, ne trebamo zaboraviti već postojeći trend rasta same dividende, pogotovo u slučaju Podravke.

Specifično za Podravku, naglašavamo da je kompanija trenutno slabo zadužena (odnos neto dug / EBITDA 0,7x, za europski prehrambeni indeks je prosjek 2,7x) te uz to ne isplaćuje cijelu dobit (ovaj put će isplatiti 45% neto dobiti ostvarene u 2022. godini). Sve to govori u prilog stabilnosti kompanije te potencijalu nastavka rasta dividende.

Imajući u vidu trenutne makro rizike, velika izloženost defanzivnim sektorima kakvu nudi indeks CROBEX10tr može predstavljati djelomično utočište za one koji ipak žele ostati na dioničkom tržištu. Najjednostavniji način ulaganja u indeks je pritom kupovina udjela u InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF-u.

*korišteni podatci s datumom 3.4.2023

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
18. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward