ETF VIJESTI: Span objavio da preuzima estonski GT Tarkvara

Najnoviji član indeksa CROBEX10tr prvi dio godine obilježava akvizicijom koja će omogućiti širenje pogotovo na digitalno naprednom tržišta Baltika i Skandinavije.

Jedina potpuno IT kompanija u sastavu indeksa (ako izuzmemo HT koji se samo manjim dijelom bavi pružanjem IT usluga) je objavila da je potpisan ugovor kojim će preuzeti 100% vlasništva u društvu GT Tarkvara. Procijenjena vrijednost transakcije iznosi 11,4 milijuna eura, iako će dio kupoprodajne cijene ovisiti i o poslovnim rezultata preuzetog društva u 2023. i 2024. Budući da rezultati GT Tarkvara nisu javno dostupno, vidimo jedino da ova cijena predstavlja 14% ukupne vrijednosti (EV) Spana.

3 span 1

Zanimljivo će biti pratiti kako će ova transakcija utjecati na daljnje poslovanje Spana, koji već niz godina bilježi impresivan rast (kroz preuzimanja, ali i organski).

3 span 2

Nastavi li se rast kompanije, s vremenom bi mogla činiti i više od trenutnih 2% u indeksu. Prepoznaju li koristi koje je Span ostvario izlaskom na burzu i ostale hrvatske IT kompanije, možda jednog dana budemo mogli reći da IT na hrvatskom tržištu kapitala čini značajan udio. Izlaganje kojem je najlakše kroz udjele u InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF-u.

*korišteni podatci s datumom 3.4.2023

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
18. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward