Veliki uspjeh hrvatskih kompanija (i kako ulagati u one najbolje!)

MSCI, najveći pružatelja dioničkih indeksa na globalnoj razini i voditelj mnogim investitorima, upravo je objavio redovnu reviziju koja je svakako zanimljiva za našu regiju budući da Hrvatska, Slovenija i Rumunjska dobivaju nove predstavnike u Frontier Indeksu.

Inače, MSCI frontier tržišta dijeli u Small Cap (u kojem su dionice s malim tržišnim kapitalizacijama koje čine Frontier Market Small Cap Index) te Mid / Large Cap koji ulaze u Frontier Market Index. Već činjenica da je kompanija na bilo kojem od ovih popisa je čini „investable“ u očima investitora, a dodatna pozornost je na onima koje su u „velikom“ Frontier Market indeksu.

Takve dionice mogu dobiti dio pasivnih investicija kroz ETF-ove koji prate MSCI Frontier Market, ali lakše će proći i kroz filtere onih investitora koji aktivno traže dionice u našoj regiji.

U Hrvatskoj ćemo tako od 31. kolovoza po MSCI-u imati 12 investabilnih dionica (+4), dok će od toga njih 5 ući u veliki Frontier Market indeks i praviti društvo HT-u i Zagrebačkoj banci, koji su već tamo.

Slovenija će imati 8 investabilnih dionica (+1), pri čemu se 4 pridružuju Krki i NLB-u u velikom indeksu.

Čak 16 investabilnih dionica će imati Rumunjska (+10), od čega 6 prelazi u skupini velikih (gdje ih je već jednako toliko).

Pregled promjena u MSCI Frontier indeksima za našu regiju

regionalne dionice

izvor: MSCI, vizualna obrada ICAM

Kako možete ulagati u TOP dionice regionalnih tržišta?

Ova vijest je svakako dobra za našu regiju, budući da veći broj dionica stavlja u fokus globalnih investitora. Među navedenim dionicama ima i onih koje su dio naših ETF-ova te bi kroz pojačanu potražnju mogle profitirati.

Pritom im se možete izložiti na sljedeći način:



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi i www.icam.hr/etfs/ gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
14. kolovoza 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward