ETF VIJESTI: HT ove godine isplaćuje 4% veću dividendu

Najveća sastavnica indeksa CROBEX10tr (s udjelom 20%) je najavila prvi rast dividende od 2019. godine te nastavila nuditi stabilan i atraktivan dividendni prinos.

HT, najveći hrvatski pružatelj telekomunikacijskih usluga, je objavio poziv na Glavnu skupštinu koja će se održati 10. svibnja 2023. Pritom je jedna od najzanimljivijih točaka prijedlog dividende, koji ove godine iznosi 1,10 eura po dionici i predstavlja 4% rasta od prošlogodišnjih 1,06 eura (preračunato iz 8 kuna).

Kao što smo pisali prošli mjesec, HT je ranije objavio preliminarne rezultate iz kojih je bio vidljiv rast kako prihoda, tako i dobiti. Osim toga, napokon je završio i proces dodjele radiofrekvencijskog spektra, a kompanija je od ove godine uvela i indeksaciju cijena. Time je maknut dio nesigurnosti s budućeg poslovanja (iznos investicija u spektar te borba s inflacijom), što je, vjerujemo, utjecalo na ohrabrenje Upravi da ponudi ovaj rast dividende.

1 ht

Dividendni prinos kojeg trenutno nudi HT (odnos dividende i cijene) je zanimljiv i kad se usporedi sa širokim europskim indeksom telekomunikacijskih kompanija. Kao što pokazuje graf, od 2019. godine je dividendni prinos HT-a trajno nešto viši. Pritom treba imati na umu da HT čak ni ne koristi cijeli kapital koji mu je dostupan za ostvarivanje dobiti (iz koje isplaćuje dividendu).

Naime, kompanija je s krajem 2022. u bilanci još uvijek držala oko 370 milijuna eura novca (240 milijuna eura ili 12% tržišne kapitalizacije ako izbijemo iznos koji su najavili da će platiti za spektar), dok dug ne koristi. Drugim riječima, HT bi danas mogao ponuditi izvanrednu dividendu koja bi dala prinos od 12%, a da i nakon toga ostane nezadužen.

Odemo li u ekstrem, možemo usporediti trenutnu razinu zaduženosti indeksa STOXX Europe 600 Telecommunications (3x neto dug / EBITDA) i iz toga izračunati da bi HT mogao kroz dug nabaviti još preko milijardu eura novog novca (skoro 60% trenutne tržišne kapitalizacije). Ovaj scenarij je malo vjerojatan, uzmemo li u obzir trenutne tržišne uvjete i nesklonost kompanije zaduživanju, ali govori u prilog skrivenom potencijalu ili barem stabilnosti HT-a kao okosnice indeksa te našeg InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF-a.

*korišteni podatci s datumom 3.4.2023

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
18. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward