ETF VIJESTI: Pregled ETF industrije veličine 10 bilijuna dolara

ETF-ovi ili fondovi koji se trguju na burzi, poznati su po svojoj transparentnosti i obilju podataka što u ostalom čini zanimljivim izborom za amaterske ulagače. Unatoč velikim fluktuacijama na tržištu, ukupna imovina u ETF-ovima i dalje raste, a u svibnju je dosegla razinu od preko 10 bilijuna (eng. trillion) dolara. Trenutno u svijetu postoji više od 11 tisuća individualnih ETF-ova, a Amerika dominira i u volumenu i broju.

Geografska podjela imovine u ETF-ovima (u milijardama dolara)

etf imovina

Izvor: J.P. Morgan Quantitative and Derivatives Strategy

Najveći igrači na tržištu ETF – ova nisu se mijenjali posljednjih godina, a to su BlackRock (iShares), Vanguard i State Street, koji drže gotovo 80% tržišnog udjela. Jedino se Vanguardov udio lagano povećavao posljednjih nekoliko godina. JP Morgan predviđa da će tržište ETF-ova i dalje rasti u popularnosti, preuzimajući udjele aktivnim fondovima zbog brojnih prednosti koje nude. Među tim prednostima su niže naknade, porezna učinkovitost, likvidnost te mogućnost „short“ pozicije i trgovanja opcijama.

Tržišni udio u imovini pod upravljanjem po izdavateljima ETF-ova (u milijardama dolara, %)

trzisni udio u imovini etf

Izvor: J.P.Morgan Quantitative and Derivatives Strategy

Gledajući po tipu imovine ETF-ovi koji prate dionice dominiraju, ali ETF-ovi vezani uz obveznice u značajnom su porastu i sada čine oko 21% industrije (oko 2,1 bilijuna dolara). ETF opcije, posebno one koje istječu istoga dana, također su postale vrlo popularne, što je dovelo do smanjenja trgovine opcijama na pojedinačne dionice.

Imovina pod upravljanjem po tipu imovine (u milijardama dolara)

imovina pod upravljanjem po tipu

Izvor: Izvor: J.P.Morgan Quantitative and Derivatives Strategy

Ono što također treba istaknuti su naknade koje su u konstantnom padu zadnjih 10 godina , što čini ETF-ove još privlačnijima za ulaganje. To je pozitivan aspekt koji stvara poticajno okruženje za daljnji rast tržišta ETF-ova.

Prosječne naknade u regijama

prosjecne naknade u regijama

Izvor: Izvor: J.P.Morgan Quantitative and Derivatives Strategy

ETF-ovi će vjerojatno doživjeti značajan rast u budućnosti, ali prelazak sa aktivnih na pasivne fondove  neće biti brz. Ta promjena će zahtijevati vrijeme, ali perspektiva rasta i razvoja ETF-ova ostaje iznimno optimistična.

Matej Vujanić

mlađi analitičar
Objavljeno
20. srpnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward