ETF VIJESTI: Slovenski osiguravatelji nude atraktivne dividendne prinose

Slovenski indeks SBITOPtr je već poznat po visokim dividendnim prinosima, a najnovijom najavom osiguravateljskim kompanija je taj glas dodatno učvršćen.

Budući da osiguravateljskim sektor čini skoro 20% slovenskog indeksa (Triglav 12% i Sava Re 7%), jasno je zašto su investitori s nestrpljenjem čekali objavu njihovih dividendi. I vjerujemo da će biti zadovoljni.

Triglav je najavio da će isplatiti 50% dobiti ostvarene u 2022., odnosno 2,50 eura po dionici. Izuzmemo li odgodu dividende iz 2020. zbog pandemije i nadoknadu iz 2022., kompanija time ostaje vjerna dugogodišnjem iznosu. Trenda rasta nema – OK – ali imajmo na umu da se ne isplaćuje cijela dobit, a prinos je opet 6,3%, skoro duplo u odnosu na trenutnu 10-godišnju slovensku obveznicu (prinos 3,2%).

Sava Re je pak do istog dividendnog prinosa došla prijedlogom isplate 36% dobiti ostvarene u 2022., odnosno trendom rasta dividende po dionici od 22% godišnje od 2014. do 2023.

4 slovenija

Zanimljivo je dodatno i to što su time obje kompanije nadmašile dividendni prinos koji trenutno nudi širi europski indeks osiguravatelja. Istina, Triglav je tradicionalno bio značajno iznad, a Sava Re je bila u blizini.

5 slovenija

Još čekamo da sve sastavnice slovenskog indeksa objave prijedloge, ali u konačnici očekujemo da dividendni prinos za cijeli indeks bude oko 7% ove godine. S tim da slovenske kompanije u pravilu ne isplaćuju cijelu dobit, već ulažu i ostvaruju rast.

Jedan od razloga kojemu pripisujemo činjenicu da više ulagatelja nije prepoznalo ovaj potencijal je i niža likvidnost slovenskih dionica u odnosu na razvijena tržišta. Taj se problem poprilično dobro može zaobići ulaganjem u InterCapital SBITOPtr UCITS ETF, budući da prisutnost održavatelja tržišta (eng. Market Maker) trajno osigurava mogućnost kupnje i prodaje uz gotovo zanemarivu razliku u cijeni.

*korišteni podatci s datumom 3.4.2023

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
18. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward