Kvartalno pismo predsjednika Uprave

Dragi klijenti,

zbrajamo pluseve 🙂

Iza nas je napokon jedan pozitivan te miran kvartal u kojem smo zbrajali samo pluseve. Nešto što nismo vidjeli gotovo cijelu 2022. godinu. Rezultat je to ipak puno bolje globalne makro slike od inicijalno očekivane.

Inoviramo i dalje

Mi smo nastavili raditi vrijedno na razvoju novih proizvoda te smo lansirali prvi fond u Hrvatskoj posvećen ulaganju na tržište robaInterCapital Commodity Strategy fond. Proizvod je to koji svatko danas mora imati u svom portfelju, manje ili više (ovisnosti o svojim preferencijama rizika) jer je upravo tržište roba najbolji zaštitnik od inflacije. Dodatno, tu su i razni dugoročni trendovi energetske transformacije koji upravo podržavaju ovaj oblik investiranja danas. Više možete pročitati u mom blogu s kraja prošle godine (link). Svakako pogledajte i video predstavljanja samog commodity fonda koji je za svaku preporuku (link).

Inflacija i kako će se kretati u ostatku godine?

A kuda nas vodi inflacija i što nam govore zadnje objave? Usporava, to je ono najbitnije kako u Europi tako i u Americi. Upravo kako smo očekivali. No nemojte se zavarati, jer inflacijski put nije jednosmjeran, a prije konačnog povratka inflacije razinama od 2% (i manje), vidjet ćemo inflaciju opet višu, pogotovo s obzirom na ekonomiju koja se pokazuje relativno otporna na sve izazove (od tržišta rada, cijena energenata pa do značajno visokih kamatnih stopa). I to sve bez posljednjeg rasta cijena nafte, koji inflaciju opet lagano gura gore.

Kuda dalje i kako pozicionirati svoj portfelj fondova?

Rast kamatnih stopa, iako je značajno usporio, poziva ipak na veliki oprez pri investiranju, pogotovo u riskantnije klase imovine. Upravo stoga, ostajemo dosljedni našem outlook-u (link) te i dalje preferiramo konzervativnije strategije predvođene klasičnim obvezničkim strategijama. U alokaciji to znači traženje značajnije izloženosti Short Term Bond fondu te InterCapital Bond fondu tj. fondovima koji nude relativno stabilne i pozitivne prinose. Ne zaboravite i na Dollar Bond fond, pogotovo s obzirom na trenutno, nešto slabiji dolar.

SEE fond & niske valuacije

Kod riskantnije imovine, preferiramo SEE regiju tj. SEE Equity fond trenutno radi niskih valuacija (link). SEE regiju karakteriziraju dionice iznimno dobrih fundamenata. Portfelj SEE equity fonda se trguje na svega P/E od 7,07 uz dividendni prinos od 5,33% što je značajni diskont vs. EU market koji se trguje na P/E od 13,34 te US market koji se pak trguje na P/E od 18,66. Nešto što je rijetkost u današnjem dioničkom svijetu. Uostalom, regionalni makro je vrlo pozitivan i trebao bi ostati relativno pozitivniji u odnosu na globalna kretanja u razdobljima pred nama. Više je razloga za to, od kojih bi izdvojio velike priljeve EU novca kroz normalne EU fondove, EU Next Generation fondove te RE-Power EU investicije. Dodatak je to na near-shoring koji će se događati u godinama pred nama. Više možete pročitati u blogu koji sam pisao krajem 2022. godine (link).

Globalne dionice i njihov nedavni rast/valuacije pozivaju na oprez

Iako sam osobno veliki štovatelj inovacija i rasta tj. dioničkih tržišta, taktički je vrijeme za značajnije smanjenje globalne dioničke izloženosti. Ne isključujem daljnji lagani rast, no nekako više vrijednosti vidim trenutno putem ulaganja u konzervativnije strategije predvođene Short Term Bond fondom. Više o tome je nedavno pisao i kolega Marko u svom blogu (link). Vrijeme za globalne dioničke strategije će polako doći, možda već i u drugoj polovini godine, a onda će trebati biti itekako hrabar te tražiti izloženost, usprkos potencijalnom riziku daljnjeg kratkoročnog pada.

Fleksibilnost i prilagodba portfelja fondova

I dalje apeliramo da budite fleksibilni i kontinuirano prilagođavajte svoj portfolio fondova. Naime, još od 2019. godine kontinuirano govorimo kako je vrijeme ulaganja u jedan proizvod (fond) odavno iza nas. Makroekonomska slika, vođena između ostalog geopolitičkim zbivanjima traži aktivni odnos svih vas prema vašim financijama. Naša obaveza je prilagođavati fondove te aktivno komunicirati naša viđenja tržišta te promjene svima Vama. Pravi mix fondova te (malo) dugoročniji pogled na tržišta su ključ uspješnog investiranja.

U svibnju nam dolazi ICAM super APP – MyCapital 🙂

Da, i dalje kreiramo nova digitalna sučelja kako bi Vam poboljšali user experience interakcije s nama. Naime, tokom svibnja pustit ćemo u rad i ICAM APP – MyCapital gdje ćete moći u potpunosti upravljati svojim financijama tj. sa svime što imate investirano u InterCapital Asset Managementu. Veselimo se Vašem feedback-u.



Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima fonda, Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje. Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
18. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward