„GRANOLAS“ kompanije- zdrav dodatak portfelju

U medijima se u zadnje vrijeme često piše o tome kako je rast S&P 500 indeksa od početka godine većinom potaknut rastom nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Za razliku od „FAAMG“ (Google, Apple, Microsoft Corp, Amazon, Meta) – tehnoloških giganta koji vrijede nekoliko bilijuna dolara, u Europi je moguće izdvojiti desetak velikih, većinom ne tehnoloških, dioničkih kompanija koje privlače pažnju investitora. S pojedinačnom tržišnom kapitalizacijom većom od 200 milijardi eura, zbrojeno čine gotovo petinu ukupne tržišne kapitalizacije Stoxx 600 indeksa. Investicijska banka Goldman Sachs je 2020. godine oblikovala akronim „GRANOLAS“ (GlaxoSmithKline, Roche Holding, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP i Sanofi), a spomenutih 11 kompanija je promijenilo sliku Europe od kontinenta dominantnog naftnim, bankarskim i telekomunikacijskim uslugama (2010-ih) ka Europi kojom dominiraju zdravstvo, luksuzna roba i potrošačka roba.

Iako se ove kompanije ne mogu pohvaliti s nevjerojatnim stopama rasta kakve su zabilježili tehnološki divovi SAD-a, ono što možemo usporediti su atraktivne marže koje su trenutno i nešto više od američkih FAAMG kompanija.

Graf 1- Profitne marže FAAMG (lijevo) i GRANOLAS (desno) kompanija

Picture 1

Izvor: Goldman Sachs Global Investment Research

Glavne karakteristike GRANOLAS dionica jesu:

  • Snažan rast prihoda neovisan o veličini kompanije i o cikličnosti gospodarstva. LVMH je u prvom tromjesečju ostvario rast prodaje od 17% u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući oporavku potražnje iz Kine, dok je proizvođač kozmetike L’Oréal zabilježio 13% povećanje prihoda od prodaje u istom tromjesečju. Norveška farmaceutska kompanija Novo Nordisk predviđa rast prodaje od oko 27% u 2023., dok ASML očekuje rast prodaje od više od 25% ove godine.
  • Monopolistička ili oligopolistička pozicija te potražnja koja često veća od ponude, omogućuju GRANOLAS-u da porast troškova potaknut inflacijom prebace na kranje kupce – cijene. Sektori luksuznih dobara i zdravstva posebno su dobro pozicionirani u očuvanju visokih i snažnih operativnih marži (više od 40% za Hermès i Novo Nordisk). Mnoge od ovih kompanija imaju dominantne pozicije u nišama: Novo Nordisk kontrolira gotovo trećinu svjetskog tržišta liječenja dijabetesa prema vrijednosti, a njihov lijek Wegovy je prvi novi lijek protiv pretilosti. ASML je jedina kompanija koja je sposobna proizvesti strojeve za ekstremno ultraljubičastu litografiju potrebne za pisanje sitnih detalja na čipovima.
  • Privlačne dividende, s prosječnim prinosom dividendi od oko 3%. Zahvaljujući snažnom rastu prihoda, snažnim bilancama i omjeru isplate od oko 50%, dividende bi trebale nastaviti rasti tokom vremena.
  • Geografska diverzifikacija prihoda povećava stabilnost poslovanja gdje samo 20% dolazi od domaćeg tržišta dok trećina dolazi od Sjeverne Amerike, trećina od Azije i ostatak od tržišta u razvijanju.

Na grafu ispod može se vidjeti da je LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE kompanija uspjela premašiti tržišnu kapitalizaciju od 400 milijardi eura. Operativna dobit LVMH-a 2022. godine iznosila je 21 milijardu eura. Osim toga, važno je spomenuti i ostale GRANOLAS kompanije koje svojom tržišnom kapitalizacijom ne zaostaju puno: danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk A/S ima kapitalizaciju koja se približila 380 milijardi eura, dok nizozemska kompanija ASML NV (kompanija za proizvodnju poluvodiča) vrijedi 250 milijardi eura.

Graf 2- Tržišne kapitalizacije GRANOLAS kompanija

Picture 2

Izvor: Bloomberg

Napravi li se usporedba GRANOLAS-a sa S&P 500 indeksom te NASDAQ 100 od početka ove godine, može se vidjeti da su GRANOLAS nadmašile oba spomenuta indeksa. Spomenuto se može vidjeti na grafu ispod.

Graf 3- Kretanje vrijednosti GRANOLAS, Stoxx Europe 600 i Nasdaq 100

Picture 3png

Izvor: Bloomberg

Ono što bi se moglo protumačiti kao negativna strana ovih kompanija je činjenica da se većina dionica spomenutih tvrtki trguje po relativno visokim P/E omjerima. Hermes trguje po više od 50 puta procijenjene dobiti, dok Novo Nordiskov omjer od 33 puta predstavlja više od dvostruko veći prosječni P/E omjer za farmaceutski sektor. Međutim, kao što donji graf prikazuje, petogodišnji rast prodaje opravdava dio premije na procijenjenu vrijednost. No, bilo kakav znak pogoršanja mogao bi uzrokovati slabiju performansu ovih dionica. Još jedan faktor koji može vršiti pritisak na procjene vrijednosti prema dolje je rotacija ulagača prema više cikličnim tvrtkama u slučaju snažnog oporavka globalnog gospodarskog rasta.

Graf 4- Usporedba P/E omjera 5-godišnjim rastom prihoda

Picture 4

Izvor: Blomberg

S obzirom na povećanu nesigurnost na dioničkim tržištima te pritiske na marže kompanija diljem svijeta smatramo da ovako postavljene kompanije mogu pružiti sigurno utočište u slučaju realizacije recesije. Upravo iz tog razloga naši dionički fondovi InterCapital Global Equity i InterCapital Global Technology imaju pozicije u nekoliko spomenutih kompanija, a njima se neposredno možete izložiti i Vi kroz investiranje u navedene fondove.

Za sve detalje o fondu kao i o ostatku palete naših proizvoda, slobodno se prijavite na 1 na 1 sastanak ili nam se obratite mailom na prodaja@intercapital.hr.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Jure Borovac

upravitelj fonda
Objavljeno
19. svibnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward