ETF VIJESTI: Hrvatske kompanije u prvom kvartalu zabilježile rast prihoda uz pad dobiti

Sastavnice indeksa CROBEX10tr su u prva tri mjeseca ove godine uglavnom bilježile rast prihoda. Međutim, neto dobit je uglavnom niža nego prošle godine što zbog jednokratnih stavki ili specifičnosti nekih sektora nije relevantan pokazatelj za ostatak godine. Rast na svim linijama pritom pokazuju dvije najveće sastavnice koje zajedno čine gotovo 40% indeksa.

Svih 10 sastavnica blue-chip indeksa Zagrebačke burze je do kraja travnja objavilo rezultate, što znači da možemo agregirati rezultate. Krenimo ipak redom.

Rezultati pojedinačnih kompanija u prvom kvartalu 2023. (u tisućama eura)

ETF 1

izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Dvije najveće sastavnice indeksa, HT i Podravka, od kojih svaka čini oko 20% indeksa, su zabilježile jako dobar kvartal. Rast je vidljiv na prihodima, operativnoj (EBITDA) i neto dobiti. Iako imaju gotovo jednake težine, za indeks su ovaj put bila relevantnija kretanja Podravke zbog veće stope rasta. Obje kompanije su uspjele zabilježiti rast prodanih količina, ali im je pomogla i inflacija (odnosno, rast cijena).

Tri kompanije možemo smatrati turističkim sektorom – to su Adris (kroz Maistru) s težinom od 13% u indeksu, Valamar Riviera (11%) i Arena Hospitality (3%). Kod sve tri kompanije ovdje vidimo isto kretanje – rast prihoda po jedinici (Valamar je namjerno skratio broj radnih dana), kojeg prati pad EBITDA i neto dobiti. Hrvatske turističke kompanije u pravilu bilježe gubitak u prvom kvartalu zbog fiksnih troškova (dok se većina prihoda ostvari u drugom i trećem kvartalu). Stoga ovo kretanje ne smatramo zabrinjavajućim. Čak se radije usredotočujemo na činjenicu da su sve tri uspjele naplatiti veću prosječnu cijenu po noćenju, što bi mogla biti naznaka odlične ljetne sezone.

Končar (12% indeksa) je u prvom kvartalu ugovorio dvostruko više poslova nego lani, što se djelomično vidi i u snažnom rastu prihoda i EBITDA (iako je marža pala s 9% na 8% zbog viših troškova sirovina, usluga i energenata. Rast bi se vidio i na neto dobiti da u prvom kvartalu prošle godine nije bilo velikog jednokratnog dobitka od skoro 8 milijuna eura.

Izdvojili bismo još Atlantsku plovidbu koja je, unatoč niskom udjelu u indeksu (ispod 3%) zbog velikom apsolutnog pada rezultata imala najveći relativni utjecaj na pad agregiranih pokazatelja. Kompanija posluje u cikličkoj industriji brodarskog prijevoza. Cijene vozarina su lani bile na višegodišnjem maksimumu te su ove godine ponovno zabilježile pad na normalnije razine.

Analiza utjecaja pojedinačnih rezultata kompanije na cijeli indeks u prvom kvartalu 2023. (tisuće eura)

ETF 2

izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Zaključno, rezultati za prvi kvartal izgledaju obećavajuće i daju nadu u fundamentalno snažnu godinu za CROBEX10tr indeks. Kompanije su zabilježile agregirani rast prihoda od 16%. Iako EBITDA i neto dobit pokazuju pad, treba imati na umu da je to prvenstveno zbog turističkog sektora (čije prave rezultate ćemo i tako vidjeti u Q2 i Q3, a trend prihoda daje nade u dobru sezonu) i jednokratnih stavki (Končar). Naravno, tu je i Atlantska plovidba koje je stvarno imala značajno slabije rezultate nego lani, ali to je i bilo u skladu s očekivanjima – vozarine kakve su vidjeli u prvom kvartalu 2022. su bile daleko iznadprosječne.

Ukoliko svoje investicije želite izložiti potencijalima ovog indeksa, to je najlakše učiti kroz naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF, koji je listan na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
15. svibnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward