ETF VIJESTI: Podravka predstavila nefinancijsko izvješće i strategiju održivog poslovanja

U vremenu kad se pojmovi „održivost“, „zeleno poslovanje“, „ESG“ i slično često koriste kao floskule i marketinški trik, užitak je pročitati novi izvještaj Podravke. Kompanija je otkrila konkretne brojeve za najvažnije okolišne i socijalne pokazatelje, opisala kako promjene koje se događaju oko nas utječu na njihove poslovanje te najavila na koji će se način s izazovima i prilikama održivosti suočavati u budućnosti.

Najveća hrvatska prehrambena kompanija je već ranije objavila svoje financijsko izvješće za prošlu godinu, o čemu smo pisali u travnju. Financijska izvješća su važan izvor informacija, pogotovo za investitore i kreditore, jer daju ideju o tome koliko je uspješno kompanija poslovala u prošlom periodu te može li, nastave li se postojeći trendovi, servisirati svoje obveze i isplaćivati dividende. Uz sve prednosti koje financijski izvještaji nude, postoje i nedostaci. Jedan od glavnih je taj da su usredotočeni na prošlost, odnosno iz njih se često ne mogu naslutiti promjene u trendovima koje će promijeniti financijski sliku kompanije u budućnosti. Podatke o tome možemo tražiti sami, naprimjer izučavajući tržište, ili ih možemo tražiti u komentarima i strategiji koju nam predstavi menadžment same kompanije. I upravo u tome je važnost tih izvještaja.

Socijalna pitanja i pitanja održivosti su svakako nešto što može utjecati na poslovanje kompanija u budućnosti. Neki od primjera su:

  • promjene preferencija kupaca koji sve više traže „zelene“ proizvode,
  • povećana svijest radnika o svojim pravima i mogućnostima koje im se nude drugdje,
  • promjene u dostupnosti resursa uslijed klimatskih promjena (npr. nestanak šuma, suše),
  • povećani troškovi za one koji zanemaruju ove trendove (npr. kazne za onečišćavanje).

Financijske posljedice koje iz toga proizlaze su sve očitije jer sve veći broj kompanija o njima izvještava. Toj grupi se sada priključila i Podravka. Navodimo ovdje dva zanimljiva primjera iz njihovog izvještaja:

  • „… posljednjih godina uočen je trend povećanja broja ekstremno visokih temperatura zraka te je ugroženost našeg područja od toplinskog stresa u poljoprivredi od 0% narasla na 44%… suša stvara najveće probleme u poljoprivrednoj proizvodnji, pa je zabilježen pad prinosa i do 50%.“
  • „… klimatske promjene utječu na dostupnost ribe… zbog promjene u obrascima puhanja vjetrova… Osim klimatskih promjena, na dostupnost riblje sirovine utječe i važeća regulativa koja je uvela niz ograničenja u izlovu sitne plave ribe… tako je u 2022. godini otkupljeno 15% manje ribe u odnosu na planirano. Sve navedeno potenciralo je povećanje potražnje na razini EU te posljedično rast cijene ribe koja je u 2022. godini narasla 41% u odnosu na usporedno razdoblje.“

Kako bi se nosila s izazovima održivosti i iskoristila prilike, Podravka je izradila Strategiju održivog poslovanja 2023. – 2030., čiji su glavni ciljevi:

  1. 100% električne energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji na području EU
  2. 50% toplinske energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji na području EU
  3. 60% manje CO2 emisija na razini društva Podravka d.d.
  4. 40% manje CO2 emisija na razini Grupe Podravka
  5. 100% ambalaže reciklabilno, povratno ili kompostabilno za sve prehrambene proizvode
  6. 5% manje otpada od hrane po toni proizvedenih proizvoda
  7. 20% manje soli i šećera u 75% novih i inoviranih proizvoda
  8. Unaprjeđenje korporativne kulture i klime u svim organizacijskim jedinicama
  9. Kontinuirano poboljšanje materijalnih prava radnika
  10. Pristupanje UN globalnom sporazumu (UN Global Compact)

Podravka očekuje da će za ostvarenje ovih ciljeva održivosti morati uložiti 100 milijuna eura.

Svakako pozdravljamo ovakvu strategiju kompanije i nadamo se da će ovakva praksu uskoro postati pravilo, a ne iznimka. Dio hrvatskih kompanija iz sastava indeksa CROBEX10tr već ima slične strategije. Time su među prvima u ovom dijelu regije, što otvara mogućnost da prije ostalih iskoriste nove prilike i ostvare bolje financijske rezultate. Osim toga, izvještaji kompanije će omogućiti i upraviteljima imovinom da izvijeste klijente o tome kakav utjecaj na okoliš i društvo čine ulažući u određeni fond. Stoga slične pokazatelje uskoro možete očekivati i za naše ETF-ove: InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF koji prati hrvatsko te InterCapital SBITOPtr UCITS ETF koji prati slovensko tržište.

Đivo Pulitika

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
15. svibnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward