Hrvatske kompanije zabilježile snažan rast rezultata u trećem kvartalu

Sastavnice CROBEX10tr su u trećem kvartalu (od srpnja do rujna) 2023. zabilježile jako dobre rezultate, što se ogleda u dvoznamenkastim stopama rasta prihoda i dobiti na razini indeksa. Posebno to možemo zahvaliti Končaru i turističkom sektoru, ali i većina drugih kompanija je bila u zelenom.

Tri mjeseca koja čine treći kvartal su donijela rast prihoda za 9 od 10 kompanija u indeksu (u odnosu na isti period prošle godine). Zanimljivo, čak 6 kompanija je objavilo dvoznamenkastu stopu rasta. Jedina kompanija s negativnom rezultatom je Atlantska plovidba, koja se još uvijek bori s velikim padom cijena vozarina. Na strani dobiti su rezultati još impresivniji – rast je zabilježilo 8 od 10 kompanija, s tim da se rast za tri kompanije bilježi u stotinama postotnih bodova.

Rezultati pojedinačnih kompanija u trećem kvartalu 2023. (srpanj – rujan) u tisućama eura

Divo 1

Izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Na razini indeksa, u trećem kvartalu vidimo rast prihoda od 13%, EBITDA od 16%, a neto dobiti od skoro 28%. Uzmemo li u obzir stopu rasta pojedinačne kompanije i njen udio u indeksu, na ovakav razvoj dobiti su najviše utjecali, redom:

  • Končar, koji bilježi izvrsnu godinu na svim linijama. Ukupan rast dobiti kompanije za svih 9 mjeseci je 26%, dok je sam treći kvartal donio rast od 154%. Ne samo da je kompanija ove godine zabilježila rast poslovanja, već je značajno povećano i stanje ugovorenih poslova (backlog), što bi trebalo rezultirati dobrim razvojem prihoda i u sljedećem periodu.
  • Valamar Riviera je zabilježila gotovo jednak broj noćenja kao lani, ali rast je došao iz činjenice da su prosječne cijene uspjeli podići za 14%.
  • HPB Banka, nova članica indeksa, je zbog neto kamatnih prihoda i pozitivnih efekata na strani rezerviranja ostvarila rast kvartalne dobiti od preko 200%. I za cijelih 9 mjeseci je rezultat zapravo snažan – prikazani pad dobiti je isključivo posljedica velike izvanredne dobiti ostvarene lani (zbog kupnje NHB-a). Normalizirani rast dobiti iznosi gotovo 400%.
  • Podravka i HT su također imali odlične rezultate, s rastom dobiti od oko 40%. Pogotovo značajno, uzmemo li u obzir da obje kompanije u indeksu čine 20%.
  • Iako nije puno utjecao na indeks, istaknut ćemo i posebnost sa Spanom. Kompanija je ove godine značajno povećala broj zaposlenika zbog očekivanog rasta poslovanja. Očekujemo pozitivne efekte ovoga vidjeti u nadolazećim periodima – knjigovodstveno su zasad „samo“ trošak, što je i glavni razlog pada dobiti.

Utjecaj pojedinačnih rezultata kompanija na cijeli indeks u trećem kvartalu 2023. (tisuće eura)

Divo 2

Izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Zbrojimo li kvartalne rezultate s polugodišnjim, dobit ćemo promjene za cijelih prvih 9 mjeseci koje su vidljive u tablicama ispod. Opet, snažni rezultati, pogotovo kad bismo normalizirali dobit HPB-a za prošlu godinu (u tom slučaju, ukupna dobit indeksa je rasla 24%).

Rezultati pojedinačnih kompanija u prvih 9 mjeseci 2023. (u tisućama eura)

Divo 3

Izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Utjecaj pojedinačnih rezultata kompanija na cijeli indeks u devet mjeseci 2023. (tisuće eura)

Divo 4

Izvor: izvještaji kompanija, analiza ICAM-a

Na kraju, možemo zaključiti da je 2023. zasad bila odlična po pitanju rezultata za hrvatske kompanije, što se odrazilo i u rastu indeksa te našeg ETF-a (ove godine skoro 30%). Svi oni koji se žele izložiti ovoj kombinaciji kompanija, najlakše to mogu ulažući u naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7CRO, a na Ljubljanskoj pod ICCRO.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
10. studenoga 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward