Kvartalno pismo predsjednika Uprave

treći kvartal 2023. godine je iza nas, a posljednje godine (Covid, lock-down, rat u Ukrajini, inflacija i sl.) nas uče kako se tržišna volatilnost pojavi iznenada, uzburka puno toga, ostavi određene posljedice, a samo se poneki segmenti (brže) oporave.

2023. godina do sada

I dok 2023. godinu za sada možemo okarakterizirati iznimno pozitivnom godinom gledajući prvenstveno kakvu dobru izvedbu su imale one riskantnije, primarno dioničke strategije, mi i dalje pozivamo na oprez. U tom kontekstu treba gledati i posljednju korekciju tržišta koja, iako izgleda „zabrinjavajuće“, povijest govori da se takve ili slične korekcije od +/-10% događaju u prosjeku svakih godinu-godinu i pol.

Rast kamatnih stopa i inflacija

Ne zaboravimo, rast kamatnih stopa u Americi i Europi u posljednjih godinu i pol-dvije je jedan od najbržih ciklusa podizanja kamatnih stopa do sada kroz povijest. Dodatno, kamate u Eurozoni su trenutno na svojem povijesnom maksimumu od 4% od trenutka uvođenja eura, dok su one u Americi bile svega 3 puta (uključujući danas) iznad razina od 5% u zadnjih 50-ak godina. Iako inflacija usporava, borba s inflacijom se pokazala ipak dugoročnija nego što se inicijalno činilo.

I dok se tržište roba (commodity tržište) značajno korigiralo tokom druge polovine 2022. godine te čak i dijelom u 2023. godini i značajno pridonijelo smanjenju inflacije, tržište rada je i dalje relativno tvrdoglavo. A kako i neće biti kada firme imaju i dalje dobru godinu (korporativne zarade nisu uopće pale ili su se smanjile neznačajno), što samim time firmama omogućuje podizanje plaća. Sve se to prelijeva u potražnju, a potražnja pak u malo dugoročniju i tvrdokorniju inflaciju. I sve se to događa bez ikakvih geopolitičkih rizika, koji se lako mogu preliti u novu iskru rasta inflacije.

Valuacije dionica/cash is king danas s izuzetkom pojedinih sektora

Upravo u tom kontekstu treba gledati i trenutne valuacije dionica tj. dioničkih tržišta. Pojedini sektori izgledaju „skupo“, pogotovo ako se ne ostvari rast korporativnih zarada od 10%+ u 2024. godini koje tržište trenutno očekuje. Upravo stoga, naše preporuke iz godišnjeg outlook-a (link) te onog polugodišnjeg (link) ostaju i dalje pozicionirati se nešto konzervativnije. Kolega Branimir je nedavno pisao blog, upravo o tome (link).

Pojedini sektori, poput defanzivnijih sektora te value sektora koji imaju iznimno atraktivne valuacije mogu predstavljati one sektore gdje se dobro „sakriti“. Tu bismo izdvojili naš InterCapital SEE Equiy fond tj. SEE regiju o čijoj atraktivnosti smo već nekoliko puta pričali (video). Isto vrijedi i za tehnološki sektor predvođen InterCapital Technology fondom (link), koji iako predstavlja nešto sasvim suprotno, zbog velikog ulaganja u inovacije koje su pak glavni pokretač rasta (između ostalog i korporativnih zarada) te može biti zanimljiv za jedan manji dio alokacije. Tehnološki sektor je također zanimljiv jer bi mogao relativno puno bolje proći u potencijalnom usporavanju ekonomske aktivnosti te nekom budućem smanjenju kamatnih stopa.

Vrijeme obvezničkih strategija – najveći value for money trenutno

Da preferiramo obveznice trenutno, nije tajna s obzirom da smo od početka godine predlagali nešto veću alokaciju upravo prema kratkoročnijim obveznicama. Cash/cash like instumenti poput InterCapital Short Term bond fonda (link) te novi Money Market ETF (link) su samo neke od alternativa. Tu je naravno i InterCapital Bond fond (link), za koji vjerujemo kako vrijeme tek dolazi. 2024. godina bi lako mogla biti godina obvezničkih fondova, prva nakon 2019. godine.

Upravo obvezničke strategije (kratkoročne i/ili one malo dugoročnije) su ono što trenutno preferiramo i vidimo kao pravi value & risk for money. No da, treba se držati i dalje core marketa/obveznica tj. preferiramo kvalitetu.

Što smo mi radili i što planiramo u budućnosti

Uz Money Market ETF, prvi nakon dugo vremena u Hrvatskoj, te drugi novčani fond u obliku ETF-a u Europi (link), predstavili smo i Genius 2.0. (link). Veliki je to milestone te priprema za Genius 3.0. koji nam dolazi početkom Nove. Detalje o našem novom  ETF-u pronađite na link-u. Naime, ponderirani kreditni portfelj fonda je AA+ što je znatno bolje od kreditnog rejtinga Hrvatske), a prinos (impliciran iz portfelja vrlo kratkoročnih trezorskih zapisa core zemalja eurozone) 3,65%*. I da, to nije osigurano. Ima jedna dobra stara reklama koja kaže: „dobar proizvod je dobar proizvod ma koliko mi šutjeli o tome“.

Ostanite dobro diverzificirani i čuvajte cash

Preporuka za kraj je da ostanete dobro diverzificirani (blog). Ako to još niste napravili, svakako iskoristite alat koji nudimo unutar myCapital aplikacije (link) gdje možete sami, odgovorima na pitanja, odrediti koji mix. fondova najbolje odgovara vašem profilu rizika. Upute možete vidjeti na našem YouTube kanalu (link).


Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Ivan Kurtović

PREDSJEDNIK UPRAVE
Objavljeno
10. studenoga 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward