Investiranje putem trajnog naloga – maraton, a ne sprint

Svaki investitor kontinuirano je u potrazi za što većim prinosima na svoju imovinu. Zbog toga preispituje svoje odluke i postavlja si pitanja kada je najbolje vrijeme za ulaganje. Je li to danas? Ili možda za nekoliko tjedana ili mjeseci da se pričeka i vidi kakav će biti sentiment na tržištima? Da li da uloži cijeli iznos koji je planiran za investiranje ili da taj iznos podijeli na nekoliko periodičnih uplata?

U ovom blogu ćemo pojasniti prednosti ulaganja putem trajnog naloga, odnosno periodičnih uplata (koje su u najvećem broju slučajeva na mjesečnoj razini, ali mogu biti i kvartalno, polugodišnje ili jednom godišnje). Takav način investiranja u literaturi se naziva dollar cost averaging strategija i idealna je za investitore koji žele da im proces investiranja bude jednostavan, bez unosa emocija ili promišljanja o odluci kada investirati.

Investiranje putem trajnog naloga sustavni je pristup ulaganju. To je strategija koja zanemaruje svakodnevne oscilacije na tržištu i otklanja poteškoće u određivanju najboljeg vremena za ulaganje. Umjesto toga, tijekom određenog vremenskog razdoblja redovito se ulaže fiksni iznos. Iako ova strategija (kao i ostale strategije investiranja) ne jamči dobit ili zaštitu od gubitka, ona se usredotočuje na akumulaciju imovine i izbjegavanje nagađanja o tome kada je najbolje vrijeme za investiranje. Ključ ove dugoročne strategije je upornost kako bi se maksimalno ublažile tržišne fluktuacije. Bez obzira da li tržišta rastu ili su u padu, ova strategija Vam može ići u prilog zbog redovitog ulaganja određenog iznosa.

Je li ova strategija prikladna za Vas?

Strategija ulaganja putem trajnog naloga prikladna je za investitore koji:

  1. traže način kako se nositi s fluktuacijama cijene imovine (volatilnošću);
  2. ne žele odjednom investirati sav raspoloživ novac za investiranje;
  3. strategiju mogu učinkovito koristiti bez obzira jesu li tržišta u fazi rasta ili korekcije.

Činjenice koje znače uspješnu strategiju

Četiri činjenice kojih se investitor mora pridržavati kako bi strategija ulaganja putem trajnog naloga bila efikasna:

  • Odmah počnite s investiranjem

Umjesto da  sa strane promatra što se događa na financijskim tržištima i čeka „pravo vrijeme“ za investiranje, bez odgađanja donesite odluku o investiranju fiksnog iznosa u redovnim vremenskim intervalima.

  • Fokusirajte se na akumuliranje broja udjela u investicijskom fondu umjesto na cijenu udjela

Pad cijene udjela je loša vijest za one insvestitore koji planiraju ili moraju prodati svoje udjele, ali  dobra vijest za investitore koji su fokusirani na akumuliranje udjela budući da uz nižu cijenu udjela imaju mogućnost kupiti veći broj udjela s definiranim fiksnim iznosom ulaganja. Veći broj kupljenih udjela ima potencijal ostvarivanja većih prinosa kada tržišta ponovno budu u uzlaznoj putanji.

  • Pripremite se za razdoblje kada će financijska tržišta biti u fazi korekcije

Stategija ulaganja putem trajnog naloga najbolje rezultate pokazuje na dužim vremenskim intervalima. U dužem vremenskom intervalu velika je vjerojatnost da ćete kao investitor morati proći i periode kada su tržišta u korekciji. Stoga se investitor mora „obvezati“ samom sebi da će investirati planirani iznos bez obzira što su tržišta u fazi korekcije, jer se jedino takvim pristupom može izvući maksimum investicije.

  • Povremeno razmislite o rebalansu portfelja

Proces investiranja sa sobom donosi potrebu da se povremeno analizira ulaganje i utvrdi da li je portfelj posložen sukladno investicijskom profilu. Zato je preporučljivo da se barem jednom godišnje utvrdi vrijednost imovine po određenim klasama i vidi da li neka klasa više ili manje odskače od željene vrijednosti. Sukladno dobivenom rezultatu investitor odlučuje koji  sljedeći korak će napraviti.

Kako to izgleda u praksi?

Brane graf final 2

Na priloženom grafu možete vidjeti kako bi to izgledalo da ste ulagali u dionički fond InterCapital Global Equity 500 EUR mjesečno tijekom volatilne 2020. godine. Krivulja pokazuje kretanje cijene udjela tijekom godine, dok točke na krivulji prikazuju vrijeme kada je izvršena kupnja udjela (u ovom slučaju radi se o kupnji udjela svakog petog u mjesecu). Sivo područje prikazuje rast broja udjela koje stječete svakom kupnjom. U ovom scenariju na kraju godine imali biste 421,7389 udjela, a da ste dana 05.01.2020. godine jednokratno uplatili iznos od 6.000 EUR (što odgovara iznosu mjesečnih uplata tijekom godine), imali biste 407,3181 udjela. Ovo je dobar primjer koliko je ova strategija efikasna budući da je 2020. godina bila godina u kojoj se dogodila snažna korekcija, ali i snažan oporavak financijskih tržišta.

Nadam se da smo razjasnili zašto je ova strategija ulaganja prikladna za sve tipove investitora. Naravno, i dalje ostaje pitanje odabira optimalnog fonda ili kombinacije fondova za sebe. Ako razmišljate o ulaganju, a niste sigurni u što uložiti, slobodno nam se javite i dogovorite 1-na-1 virtualni sastanak. Tu smo da Vam pomognemo pronaći najbolje rješenje.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
24. rujna 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward