Japan – zemlja izlazećih prilika?

Dok su dionička tržišta s obje strane Atlantika divljala nakon snažnog i brzog oporavka gospodarstva, dodatno potencirana priljevima likvidnosti u financijski sektor zbog izrazito ekspanzivnih fiskalnih i monetarnih politika, azijska su tržišta rastom ostala u zaostatku. Razloga je mnogo, no pitanje je predstavljaju li priliku ako se pretpostavi da će sustići ostale razvijene regije? Kinesko tržište trenutno prolazi kroz korekciju ponajprije uzrokovanu regulatornim pritiscima na najveće kompanije, a zatim i novom krizom neisplate korporativnih dugova (Evergrande), stoga predstavlja prilično sklizak teren. S druge strane, japansko tržište, koje je također kaskalo u rastu, ima puno jasniju i pozitivniju budućnost.

Lošija izvedba dosad

Razlozi dosadašnje lošije izvedbe Japana prvenstveno su vezani uz Corona krizu. Loša situacija s velikim brojem slučajeva zaraze (posebice u kolovozu – Graf 2), pripisuje se trenutnom premijeru Sugi kojem se zamjera način provedba mjera i nedostatak fiskalnih stimulansa. Srećom, izbori su vrlo blizu, a Suga je nedavno najavio kako se neće ponovno kandidirati, povodom čega su japanski indexi Topix i Nikkei već živnuli.

1

Graf 1: Relativna izvedba vodećih svjetskih indeksa od 01/01/2020 do 27/08/2021 -Nikkei i Topix od kraja kolovoza 2021. porasli preko 10% zbog vijesti kako se trenutni ministar Suga ne planira ponovno kandidirati funkciju predsjednika vladajuće stranke LDP, koja direktno uvjetuje posao premijera države; izvor: Bloomberg

Nadolazeći fiskalni paket i poboljšana Covid situacija

Na primjeru Amerike i Europske unije vidjeli smo kakav utjecaj državni stimulansi i vijesti o njima imaju na financijska tržišta, a prema očekivanjima analitičara vodećih svjetskih banaka od novog premijera očekuje se paket u iznosu od 30 trilijuna JPY (272 milijarde USD), koji će dodatno pogurati tržišta.

Nakon kašnjenja u distribuciji cjepiva Japan je u vrlo kratkom roku procijepio preko 50% stanovništva te brzim tempom cijepljenja već prestigao SAD (Graf 2), čime se rizik od ponovnog eksponencijalnog rasta broja zaraženih kao u prijašnjem mjesecu i novog zatvaranja ekonomije umanjio.

2

Graf 2: Covid situacija u Japanu – Japan je u kolovozu zabilježio snažan porast broja slučajeva zbog čega su nametnute restrikcije kretanja i zatvorena je ekonomija, što je negativno utjecalo na tamošnja trista, ali brzim procjepljivanjem, broj novih slučajeva zaraze smanjio se strelovito, a po postotku procijepljenosti stanovništva prestigli su i SAD; izvor: Our World in Data

Pogodni izgledi zarada kompanija i atraktivne valuacije

Vjetar u leđa japanskim indeksima daju i snažni rezultati japanskih kompanija, koji su pobijedili sva očekivanja. Približno 740 kompanija (40%) najavilo je povećanje isplate dividendi za ovu godinu, a dio kompanija je povećao i očekivanja budućih isplata dividendi u objavama rezultata za drugi kvartal 2021., dok su relativne valuacije kompanija povoljnije u odnosu na američko tržište (Graf 3).

3png
Graf 3: Topix indeks na 15.29X odnosa cijene i očekivane dobiti u sljedećih dvanaest mjeseci, dosta je povoljniji od primjerice S&P 500 indeksa te nešto povoljniji od valuacija europskih dionica; izvor: Bloomberg

 

Dodatni katalizatori rasta

Neki od dodatnih tehničkih razloga za investiranje u japanska tržišta su i:

  • izraženi sezonalni obrazac kretanja indeksa s tendencijom rasta prema kraju godine (Graf 4);
  • podinvestiranost stranih investitora, iako se priljev u zadnjih nekoliko tjedana pojačao (Grafovi 5 i 6);
  • povijesno pozitivna korelacija rasta dioničkih indeksa s porastom kamatnih stopa u SAD-u, za što postoji sve veća vjerojatnost s obzirom na prošlotjednu komunikaciju FED-a gdje je otvorena mogućnost najave početka postepenog smanjenja količine otkupa obveznica već od sljedećeg sastanka u studenom, te najavljen završetak cijelog programa otkupa do polovice sljedeće godine (Graf 7).
4

Graf 4: Japansko dioničko tržište pokazuju jaku sezonalnost – rastu intenzivnije od jeseni do kraja godine [Indeksirani prosječni mjesečni prinosi na cijenu dionica, TOPIX]; izvor: Goldman Sachs

5

Graf 5: Strani investitori i dalje su poprilično podinvestirani u japanska dionička tržišta; izvor: Goldman Sachs

6

Graf 6: Priljevi u japanske dionice -Centralna banka Japana počela je smanjivati količinu kupnje ETF-ova u drugoj polovici godine, dok se priljev stranih investitora počeo povećavati; izvor: Morgan Stanley

7png

Graf 7: Povijesna koreliranost japanskih indeksa sa kretanjem prinosa na desetogodišnje američke obveznice; izvor: JP Morgan Research

100. premijer i parlamentarni izbori

Sve u svemu, postoji stabilna podloga za snažan rast i u sljedećoj godini, no u obzir svakako treba uzeti i jak utjecaj političkih promjena na tržišta. LDP (Liberalna demokratska stranka) vodeća je stranka u Japanu i na vlasti je skoro neprekinuto od 1955. godine. Upravo je izabran novi predsjednik stranke, Fumio Kishida, koji je odnio pobjedu protiv puno popularnijeg protukandidata Tara Kona. Kishida će početkom sljedećeg tjedna na mjestu premijera zamijeniti dosadašnjeg Sugu te tako postati 100. premijer Japana.

Najava novih stimulansa i odustanak Suge od ponovne kandidature već su stimulirali rast japanskih dioničkih indeksa, no daljnji utjecaj politike ostaje upitan. Izbori za donji dom parlamenta također se održavaju ove godine te se očekuju do sredine studenog, a najkasnije do 28. 11. Nedvojbeno je da će LDP nastaviti tradiciju dugu preko 65 godina i ostati na vlasti, a količina osvojenih mjesta od strane LDP-a mogla bi imati dodatan utjecaj na kretanje tržišta jer je povijesno veći broj osvojenih mjesta bio povod za rast dioničkih indeksa (Graf 8). S manje popularnim izabranim Kishidom na čelu to će biti teže osigurati.

8

Graf 8: Slučajevi gdje su dionički indeski u Japanu porasli nakon izbora za Donji dom gdje je LPD osvojio cca.60% mjesta: 2005., 2012., 2014. i 2017. godina [TOPIX povrati (%)]; izvor: Goldman Sachs

Rizici

Potencijal za rastom japanskih indeksa dolazi prvenstveno od svih spomenutih unutarnjih faktora, dok će vanjski čimbenici poput prelijevanja nesigurnosti s kineskih tržišta ili pojave novih sojeva corona virusa predstavljati glavni rizik za očekivani rast. Dodatne rizike predstavljaju eventualni pad kamatnih stopa ili generalni sentiment averzije prema riziku investitora na tržištu te sporiji rast gospodarstva Japana i tempa oporavka od očekivanog.

Kod alokacije imovine naši se fond menadžeri služe ovakvim i još detaljnijim analizama za daljnje istraživanje regija ili sektora od interesa. Slijedom toga su i japanske dionice našle svoje mjesto u alokaciji mješovitih fondova InterCapital Income Plus i InterCapital Balanced te dioničkog fonda InterCapital Global Equity.

 

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Nika Martinović

FUND MANAGER
Objavljeno
30. rujna 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward