Najčešće zablude o investiranju

U svakodnevnoj komunikaciji s velikim brojem ljudi zainteresiranih za investiranje susrećemo se s različitim stavovima koji su zapravo u većoj ili manjoj mjeri pogrešni. Često je upravo sama financijska industrija donekle odgovorna za stvaranje pogrešnog dojma. Investiranje je kompleksno, ali fondovi postoje upravo zato da bi smanjili tu kompleksnost i omogućili ulaganje doslovno svima. U ovom članku ću obraditi najčešće zablude s kojima se susrećemo u nadi da će pomoći u približavanju investicijskih fondova onima koji bi inače „zanemarili“ taj oblik ulaganja.

Zabluda 1: Za ulaganje je potrebno puno novca

Ako govorimo o kupovini velikog broja različitih dionica ili obveznica na burzi, da; treba puno novca da bi se složio kvalitetan portfelj. Ali poanta investicijskih fondova je upravo da svima omogući ulaganje u cijelu košaricu vrijednosnih papira s manjim iznosom. Pojednostavljeno, jedna osoba sa 100 kuna ne može na burzi kupiti gotovo ništa. No, kada 1.000 ili 10.000 takvih manjih ulagača udruži svoj novac, s njime se može kvalitetno investirati. Fondovi su upravo to; skup imovine velikog broja investitora. Dakle, investiranje u fondove nije samo za milijunaše, nego upravo suprotno – fondovi omogućuju svakome da postigne efekt kao da ulaže veću količinu novca. Sa 100 kuna možda ne možete napraviti gotovo ništa na burzi, ali to je dovoljno da počnete ulagati u fondove!

Zabluda 2: Moraš biti financijski stručnjak

Često čujemo da za investiranje u fondove morate biti financijski stručnjak, pratiti vijesti i trgovati kako biste najbolje iskoristili trenutak. Na prvi pogled možda djeluje tako zato što se cijene na burzama mijenjaju iz sekunde u sekundu i ovise o različitim vijestima, pokazateljima, a ponekad i o raspoloženju investitora. No, to nije tako. Jedna od glavnih karakteristika investicijskih fondova je profesionalno upravljanje. Za ulaganje imovine fonda  zaduženo je društvo za upravljanje. Kada uložite u investicijski fond, svakodnevnu brigu o vašem novcu preuzima tim analitičara na čelu s fond menadžerom. Njihov posao je da prate vijesti, proučavaju financijska i ostala izvješća te kupuju ili prodaju dionice, obveznice i ostale vrijednosne papire kako bi najbolje iskoristili trenutačne uvjete. Dakle, upravo je suprotno; investicijski fondovi su namijenjeni svima koji žele ulagati, a možda nemaju dovoljno vremena ili specifičnih vještina koje su za to potrebne.

Zabluda 3: Investiranje je rizično

Još jedna od zabluda jest da je investiranje rizično. To je zapravo donekle i točno, ali nisu svi fondovi isti te se taj rizik može itekako umanjiti. Postoji velik broj različitih vrsta fondova, od obvezničkih koji su najkonzervativniji, preko različitih mješovitih fondova pa sve do dioničkih koji predstavljaju najrizičniju vrstu investicijskih fondova. U širokoj ponudi fondova  može se pronaći ulaganje odgovarajuće razine rizika za svakoga.

A kako taj rizik umanjiti? Dugoročnim ulaganjem. Stalno savjetujemo klijentima da ulaganje u fond smatraju investicijom na tri, pet ili više godina. Tržišta, a pogotovo dionička, su prevrtljiva i često u kratkom roku mogu donijeti veći plus ili minus. Upravo zato je važno investirati na dugi rok u kojem je puno veća vjerojatnost da će ulaganje donijeti zadovoljavajući rezultat.

Zabluda 4: Treba znati pogoditi trenutak za ulaganje

Još jedna zabluda je da treba čekati pravi trenutak za ulaganje. Nitko, pa čak niti najinformiraniji stručnjaci ne mogu točno predvidjeti što će se dogoditi na burzi danas ili sutra. Nemoguće je znati što će se događati u kratkom roku, ali kao što sam rekao, ionako ulažete na više godina. Najbolji primjer je 2020. godina gdje su burze početkom pandemije zabilježile rekordni pad. No, oporavak je uslijedio ubrzo i do kraja godine je većina ulaganja u dionice zabilježila pozitivne prinose. Zato ne treba čekati jer u tom čekanju možda propustite prinos. Pravo vrijeme za ulaganje je uvijek.

Nadam se da smo razjasnili neke od razloga zbog kojih se još uvijek niste odlučili za ulaganje. Naravno, i dalje ostaje pitanje odabira optimalnog fonda ili kombinacije fondova za sebe. Ako razmišljate o ulaganju, a niste sigurni u što uložiti, slobodno nam se javite i dogovorite 1-na-1 virtualni sastanak. Tu smo da Vam pomognemo pronaći najbolje rješenje.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Bogdan

PRODAJA
Objavljeno
18. kolovoza 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward