KAKO PRODATI DIONICE: Zamijenite ih za udjele u fondu

Imate manji portfelj dionica, no ne znate što biste s njima? Ako se pitate kako prodati dionice dopustite da vas upoznamo s alternativom – dionice možete zamijeniti za udjele u fondovima.

Prije svega, nadam se da ste dobro i da uživate u godišnjem odmoru! 😉 Za početak, skrenuo bih pozornost na odličan informativni blog kolegice Maje Humljak, koja se u kratkim crtama (kao odgovor na provedenu anketu) dotakla zašto se ne bismo trebali bojati investiranja. I zaista ne bismo!

Ulaganje u financijska tržišta efikasno je sredstvo za izgradnju vlastitog bogatstva. Kad započinjete svoje investicijsko putovanje, možda ćete tražiti ​​razlike između investicijskih fondova i pojedinačnih dionica.

Iako je moguće zaraditi novac ulažući na oba načina, ulaganje u investicijske fondove je (ipak) sigurnija opcija (oklada) za vaša ulaganja. Saznajte zašto u poglavljima ispod:

  1. Zašto je važno imati cilj investiranja?
  2. Usporedba investiranja u dionice i fondove
  3. Kako prodati dionice i zamijeniti ih za fondove
  4. Što ste dobili zamjenom dionica za udjela u fondu?

1. Zašto je važno imati cilj investiranja?

Osvrnimo se malo na razlike i zašto biste svoj novac stavili u investicijske fondove umjesto u npr. manji portfelj dionica.

Podsjetimo se, dionice su vlasnički vrijednosni papiri koji predstavljaju pravo vlasništva u dioničkom društvu. Ako govorimo o rodu redovnih dionica, one imatelju daju:

    • pravo glasa (na Glavnoj skupštini)
    • pravo na isplatu dobiti (dividendu)
    • pravo na isplatu vrijednosti ostatka imovine nakon likvidacije društva

Nasuprot tome, investicijski fondovi su “košarica” ​​ulaganja, gdje investitori udružuju svoju imovinu za kupnju dionica, obveznica ili drugih vrijednosnih papira. Jedan udio investicijskog fonda može sadržavati dijelove desetaka ili stotina pojedinačnih pozicija.

Neki fondovi su usredotočeni na specifične ciljeve, poput ulaganja u određene sektore ili rastuće kompanije, dok drugi pasivno prate indekse (indeksni fondovi).

2. Usporedba investiranja u dionice i fondove

Dionice

Ulaganjem isključivo u dionice definitivno možete zaraditi novac, samo na teži način. Ako želite iste povrate koje biste dobili s investicijskim fondom trebat će vam mnogo više kapitala, ali i više znanja za odluku kada i kako prodati dionice.

Investicijski fondovi investitorima nude mogućnost ulaganja u raznolik izbor tvrtki. To vas ne sprečava da nakon što izgradite čvrst, dobro diverzificiran portfelj koristeći investicijske fondove, odvojite nešto novca i za ulaganje u dionice. Preporuka je samo da u njih ne bi trebalo ići više od 5%-10% vašeg portfelja.

Zapamtite da kad tvrtka gubi novac, gubite ga i vi jer vrijednost vaših dionica pada. Zato je zaštita samih sebe diverzifikacijom doista važan dio ulaganja.

Najveća prodajna prednost i prednost kupnje pojedinačnih dionica je potencijal za velike dobitke iznad prosječne izvedbe tržišta. To je ujedno i najveća opasnost jer postoji i potencijal za velike gubitke.

Kako biste donijeli informiranu odluku o kupnji dionica, dosta biste vremena trebali provesti istražujući financijsku povijest tvrtke i buduće projekcije. Čak i ako to učinite, preveliki dio vašeg portfelja usmjeren na nekolicinu tvrtki ne osigurava veliku diverzifikaciju. To se pogotovo odnosi na tvrtke iz istog sektora, poput energetike, materijala ili nekretnina.

Investicijski fondovi

Kad ulažete u investicijske fondove sve to za vas rade profesionalni upravitelji fondova, koji donose odluke unutar fonda, primjerice kada kupiti i prodati. Budući da toliko mnogo investitora udružuje svoj novac fond može kupovati u većem obujmu nego što to može pojedinačni investitor, što sa sobom nosi i određene prednosti.

Najveća prednost ulaganja u investicijske fondove je trenutna diverzifikaciju koja vas štiti od rizika u slučaju pada tržišta. Čak i ako cjelokupno tržište padne, malo je vjerojatno da će svaka tvrtka unutar fonda odjednom propasti. Vaš novac je tako ipak relativno zaštićen.

Iako investicijski fondovi naplaćuju godišnju naknadu, to je obično vrlo mali postotak vaših ukupnih ulaganja (od naknade se financira upravljanje fondom).

Postoje tisuće pojedinačnih dionica na tržištu, no dostupne su i mnoge opcije na polju investicijskih fondova. Dakle, iako je potrebno malo istraživanja kako biste pronašli pravi investicijski fond za svoje investicijske ciljeve i rokove, to se obično svede na “postavi i zaboravi”. Nasuprot tome, odabir pojedinačnih dionica zahtijeva stalna istraživanja.

Detaljnije o važnosti diverzifikacije i iz perspektive izloženosti imovine različitim sektorima možete pročitati u blogu “Manje nije uvijek više”.

Evo najčešćih razlika između investicijskih fondova i dionica:

kako prodati dionice - tablice s usporedbom pojedinačnih dionica i investicijskog fonda prema diverzifikaciji, trošku, riziku i likvidnosti

3. Kako prodati dionice i zamijeniti ih za fondove (primjeri: HT, Apple)

Što biste, kao investitor, rekli na mogućnost da svoj manji portfelj dionica zamijenite za udjele u investicijskom fondu – bez traženja načina kako prodati dionice kako biste prvo došli do gotovine?

U InterCapital Asset Managementu pružamo vam mogućnost da uložite u određeni investicijski fond, a da to napravite unosom dionica koje posjedujete. Da vam bude praktičnije, a samim time i razumljivije, prikazat ću vam to na primjeru dva dionička fonda: SEE Equity i Global Technology.

Za oba slučaja potrebno je znati dvije stvari – vašu oznaku investitora i vaš PIN kod SKDD-a (Središnje klirinško depozitarno društvo).

SKDD je središnji registar nematerijaliziranih vrijednosnih papira u koji se:

  • upisuju prava iz nematerijaliziranih vrijednosnih papira
  • imatelji tih prava
  • prava trećih osoba na vrijednosnim papirima

PIN ste dobili prilikom kupnje prvog vrijednosnog papira, a ukoliko ga nemate potrebno je otići u SKDD (Heinzelova 62a) i zatražiti novi PIN.

PRIMJER 1. – Posjedujete 100 dionica društva Hrvatski Telekom d.d.

Dakle, posjedujete 100 dionica društva Hrvatski Telekom d.d. Na mail nam trebate dostaviti:

  • presliku osobne iskaznice
  • ispunjen i potpisan upitnik za uspostavljanje poslovnog odnosa
  • potpisani zahtjev za kupnju udjela unosom financijskog instrumenta (kojeg ćete dobiti od nas, primjer dijela zahtjeva možete vidjeti ispod)

kako prodati dionice - primjer dijela zahtjeva za kupnju udjela unosom financijskog instrumenta za HT

Nakon toga od nas ćete dobiti broj zahtjeva, kojeg je potrebno telefonski potvrditi u SKDD-u. Za to će vam biti potrebna vaša oznaka investitora i PIN. Postupak je sljedeći:

  1. Nazovite telefonski govorni automat SKDD-a s pozivom na broj za Zagreb 01 4607 300
  2. Pričekajte javljanje pozdravne poruke i pritisnite tipku 1 za izbornik zahtjeva za registraciju
  3. Pričekajte početak govorne poruke i pritisnite tipku 1 za potvrdu zahtjeva za registraciju
  4. Utipkajte vaš broj računa u SKDD-u tj. Oznaku investitora (koju ste dobili u Obavijesti o otvaranju računa od SKDD-a) i pritisnite znak #
  5. Utipkajte vaš PIN (koji ste dobili u Obavijesti o otvaranju računa od SKDD) i pritisnite znak #
  6. Utipkajte broj zahtjeva za registraciju (koji ste dobili od nas) i pritisnite znak #
  7. Poslušajte rezultat postupka potvrde

Rezultat postupka može biti sljedeći:

  • zahtjev je potvrđen
  • zahtjev je djelomično potvrđen (u tom slučaju nas kontaktirajte)
  • potvrda nije uspjela zbog krivog unosa podataka (u tom slučaju nas kontaktirajte za provjeru broja zahtjeva)

Time je vaš dio posla obavljen. Ostatak je na nama. 😊

Recimo da je zadnja tržišna cijena dionica HT na dan podnošenja zahtjeva iznosila 179,00 HRK. To znači da iznos vaše uplate iznosi 100*179 = 17.900 HRK.

Mi ćemo idući dan u navedenom iznosu provesti transakciju kupnje udjela u SEE Equity dioničkom fondu. Tijekom dana poslat ćemo vam Potvrdu o vlasništvu udjela na kojoj će biti iskazana cijena udjela i broj udjela koje ste kupili.

PRIMJER 2. – Posjedujete 100 dionica društva Apple Inc.

Sad uzmimo da posjedujete 100 dionica društva Apple Inc. Na mail nam trebate dostaviti:

  • presliku osobne iskaznice
  • ispunjen i potpisan upitnik za uspostavljanje poslovnog odnosa
  • potpisani zahtjev za kupnju udjela unosom financijskog instrumenta (kojeg ćete dobiti od nas, primjer dijela zahtjeva možete vidjeti ispod)

kako prodati dionice - primjer dijela zahtjeva za kupnju udjela unosom financijskog instrumenta za Apple

Idući korak malo se razlikuje od onog s HT-om jer se tamo radilo o domaćim dionicama, koje su registrirane kod SKDD-a. Dionice Applea koje posjedujete su strane dionice i registrirane su kod nekog društva koje pruža skrbničke usluge (to može biti domaća banka, domaće investicijsko društvo ili neki strani skrbnik).

Trebat ćete nam poslati kontakt navedenog skrbnika kojeg će kontaktirati naša depozitna banka/društvo koji nama pružaju usluge skrbništva, te namiriti prijenos 100 dionica Apple Inc.

Recimo da je zadnja tržišna cijena dionica Apple Inc. na dan podnošenja zahtjeva iznosila 152 USD. To znači da iznos vaše uplate iznosi 100*152 = 15.200 USD.

Mi ćemo idući dan u navedenom iznosu provesti transakciju kupnje udjela u Global Technology fondu. Tijekom dana poslat ćemo vam Potvrdu o vlasništvu udjela na kojoj će biti iskazana cijena udjela i broj udjela koje ste kupili.

4. Što ste dobili zamjenom dionica za udjele u fondu?

U oba slučaja ste koncentraciju (rizik) s pojedinačne pozicije zamijenili za udjele u SEE Equity/Global Technology fondu. Time ste rizik raspršili na više desetaka pozicija u koje fond investira u datom trenutku.

Poštedjeli ste se odlučivanja kada i kako prodati dionice, čekanja “pravog” trenutka i riskiranja da im za to vrijeme cijena padne.

Naravno, treba imati na umu da ne možete napraviti unos bilo koje dionice u bilo koji fond. Konačno potvrdu o prikladnom unosu će dati fond menadžer, ovisno o tome uklapaju li se dionice iz vašeg portfelja u trenutnu strategiju pojedinog fonda.

Ako želite saznati više o navedenoj mogućnosti i izloženost pojedinačnim dionicama u svojem portfelju zamijeniti za udjele u investicijskim fondovima, javite nam se kako bismo vam pomogli donijeti najbolju odluku.

Prijavite se za online sastanak ili nas posjetite u Masarykovoj 1, uvijek ste dobrodošli!


Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Ljubić

PRODAJA
Objavljeno
16. kolovoza 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward